Hoe maak je een e met puntjes, trema e of umlaut (ë/Ë)?

Umlaut e typen (ë / Ë)

In de Nederlandse taal gebruik je vaak e met puntjes voor meervoudswoorden, bijvoorbeeld ideeën en fantasieën. Ook in getallen, zoals tweeëntwintig en drieënveertig heb je de e met puntjes nodig. En dan zijn er nog enkelvoudige woorden met puntjes op de e, zoals ruïne en poëzie. Hoe maak je een e met umlaut?

Puntjes op de e op toetsenbord

Op het toetsenbord maak je op verschillende manieren twee puntjes op de e. Hoe je de trema e op toetsenbord maakt, is afhankelijk van je apparaat. Een trema e op een Mac computer typen gaat anders dan een trema e in Windows typen. Op je iPhone een e met puntjes maken? Ook dat kan!

Umlaut e op Apple Mac, iPad & iPhone (MacOSX/iOS)

 1. Druk langere tijd op de e toets.
 2. Er komt een menu in beeld met daarin zeven opties met verschillende e’s.
 3. Kies voor de optie e umlaut : de e met puntjes

Trema e op Windows (7,8 & 10)

Op Windows computers heb je vaak meerdere opties om een e met puntjes te krijgen. Het gemakkelijkste is in Word, Excel en Powerpoint te kiezen voor ‘invoegen > symbool’ en dan de umlaut e/E te kiezen.

Optie 1

 1. Druk op de shift toets en houd hem ingedrukt.
 2. Druk kort op de ” toets.
 3. Laat de twee toetsen los en druk op de e toets, de trema e verschijnt in beeld.

Optie 2

 1. Druk op de ALT toets en houd hem ingedrukt.
 2. Type vervolgens 0235 om ë of 0203 om Ë te laten verschijnen

Wanneer gebruik je 2 puntjes op de e?

Een trema of umlaut e gebruik je in de volgende gevallen:

 • Bij deze lettercombinaties: ee, eu, ei, ie, ui, uu, aa, ae, ai, au, oo, oe en ou. Voorbeelden hiervan zijn: poëzie, ruïne, koloniën en reünie. Uitzondering hierop zijn woorden die eindigen op de Spaanse of Franse lettercombinaties: ei, ien, eus en eum.
 • Bij meer dan twee klinkercombinaties krijgt de e die na de i staat geen trema. De e die daarna volgt, krijgt wel een trema. Bijvoorbeeld: knieën en geëerd.
 • Telwoorden krijgen een e met puntjes, zoals drieënvijftig en tweeënzeventig.
 • Bij samengestelde woorden nooit 2 puntjes op de e. Je schrijft bijvoorbeeld zee-egel
 • Als een woord eindigt op de ie, dan krijgt dit woord in het meervoud een e met puntjes. Zoals: provinciën en koloniën.
 • Heeft een woord een beklemtoonde ie op het einde? Dan schrijf je in het meervoud ieën op het einde. Bijvoorbeeld: knieën en melodieën.

Het gemakkelijkste is natuurlijk de e met trema te kopiëren (ctrl + c of cmd (⌘) + c) en vervolgens in jouw document te plakken (ctrl + v of cmd (⌘) + v).

ë

Ë