Hoe maak je geel met verf?

markus spiske s05XKB6jK2c unsplash - hoe maak je geel

Op het einde van vorige eeuw was het een trend om muren geel te schilderen. Als je daar dan ook nog blauwe accenten aan toevoegde, was je helemaal hip. Deze kleurencombinatie verdween al snel maar stilaan vindt de kleur geel zijn weg weer helemaal terug naar ons interieur, niet in het minst door de opkomst van de retro stijl.

Hoe maak je gele verf?

Zuiver geel maken uit andere verfkleuren is niet onmogelijk. De kleur geel is een mengsel van 2 kleuren: 100% groen en 100% rood.

Bij het afrukken van een print wordt de kleur geel als primaire kleur gebruikt, net als magenta en cyaan. Kijk maar eens naar de inktcassettes die je nodig hebt voor je kleurenprinter, inderdaad, geel, magenta en cyaan. Met deze drie kleuren kan je elk kleurtint verkrijgen gewoon door ze in verschillende verhoudingen te mengen.

rood geel blauw of cyaan magenta geel - hoe maak je geel

Hoe maak je verschillende geeltinten?

Afhankelijk van de kamer kan er worden gekozen voor een bepaalde geeltint, van fel geel in de kinderspeelkamer tot donkerder geel in een cosy corner. Er bestaan wel tientallen geeltinten op de markt die worden verkregen door zuiver geel te mengen met een beetje van de twee andere primaire verfkleuren. Commerciële verfkleuren worden gecatalogeerd met een RAL nummer. Zuiver geel heeft RAL nummer 1026 en de door menging verkregen geeltinten gaan van RAL1000 tot RAL1037. Maar je kan uiteraard zelf aan de slag gaan om je eigen geeltint te creëren. Koop gele, cyaan- en magentaverf en mengen maar! En voor een lichtere of donkerdere geeltint, kan je je eigen creatie nog mengen met witte of zwarte verf.

#141400 #ffff14
#272700 #ffff27
#3b3b00 #ffff3b
#4e4e00 #ffff4e
#626200 #ffff62
#767600 #ffff76
#898900 #ffff89
#9d9d00 #ffff9d
#b1b100 #ffffb1
#c4c400 #ffffc4
#d8d800 #ffffd8
#ebeb00 #ffffeb
#ffff00 #ffffff

Wat doet de kleur geel met ons?

Geel, de kleur van de zon, is een vrolijk makende en energie gevende kleur. Het kan een donkere kamer of hal volledig doen oplichten. Geel activeert onze hersenen en maakt ons geconcentreerd, ideaal dus om in een studeerkamer te gebruiken. Maar ook in een slaapkamer kan geel werken, het voelt namelijk gezellig en zet aan tot cocooning. Ook een gele accentmuur kan al zorgen voor een uitnodigende sfeer. Maar hoe maak je de kleur geel en meer bepaald hoe maak je geel met verf?

Mosterdgeel verf of kleur oker

Ineens zie je overal in het straatbeeld warme geeltinten als okergeel, goudgeel en mosterdgeel. Op dit moment zijn het trendkleuren. Elk najaar duiken ze uit het niets op in mode- en meubelcollecties. Warme kleurtinten kunnen deze tinten moeiteloos combineren omwille van hun gouden ondertoon. Dit is te danken aan het feit dat deze kleuren zijn niet langer alleen voor de herfst en komen pas in zwang met de komst van de winter. Omdat ze ons aan zonnig weer doen denken, waarom zouden we ze niet het hele jaar door gebruiken? In onze woonkamer bijvoorbeeld kunnen we een leuke sfeer creëren met wat nieuwachtige gele kleurtinten. We kunnen ze combineren met natuurlijke tinten zoals hout en leer om het gezellig te maken en mix ze met kleurrijke items.

Zelf oker of mosterdgeel maken met verf? Onze ervaring is: Meng rood, beetje blauw en best veel geel en een beetje wit voor een mooie volle oker kleur.

Meer over de kleur geel

[infonu keyword=’geel’ output=4]