Hoe moet je Loombandjes maken

loombandjes maken - loombandjes maken

Loombandjes: De absolute rage van het moment

Loombanden is de wereldwijde nieuwe trend onder alle leeftijdsgroepen, waarbij armbanden, kettingen en andere accessoires gemaakt worden door vrolijk gekleurde elastiekjes aan elkaar te rijgen. De trend is zoals gebruikelijk overgewaaid vanuit Amerika waar het loomen vorig jaar een enorme hit was. Maar het maken van deze opvallende accessoires is nog niet zo eenvoudig aangezien je er een speciaal loom bord voor nodig hebt.  

Hoe moet je loom bands maken? Het maken van loombandjes kan op verschillende manieren. Met het speciale loombord, maar ook met een vork. We bespreken eerst de traditionele variant met het bord en vork.

Op welke loom band was jij het meest trots?

Loombandjes maken met een Loombord

Het loombord bestaat uit een serie pinnen, meestal drie naast elkaar, waar omheen de bandjes worden geregen. Er zijn verschillende methodes van rijgen, afhankelijk van het ontwerp van het sieraad dat je wilt maken. In principe worden de bandjes om en om, om de pinnen vast gezet en daarna een voor een met een speciale haak van de noppen afgehaald. Op deze manier worden de elastiekjes in elkaar verstrengeld en ontstaat er bijvoorbeeld een visgraat patroon.

Voor de standaard Rainbow Loom is het bijvoorbeeld de bedoeling dat er elke keer een andere kleur om de volgende pin wordt geregen, als de band klaar is ontstaat er een soort regenboog bandje. Voor ingewikkeldere patronen of grotere sieraden kunnen meerdere loomborden aan elkaar vastgeklikt worden.

In de onderstaande video kun je zien hoe, met behulp van een loombord, je de rainbow loom bandjes kunt maken.

Loomen met een vork

Heb je nog geen bord of vind je dat te ingewikkeld, dan kunnen eenvoudige loombanden ook met een vork worden gemaakt. Voor een eenvoudig visgraat patroon is het de bedoeling dat het eerste bandje als een acht om de punten van de vork wordt geregen, tussen de middelste twee punten draait het elastiekje dus om zijn eigen as. Vervolgens plaats je de volgende twee elastiekjes in zijn geheel om de vork, dus geen acht maken. Nu haal je met een satéprikker of een andere vork het onderste bandje over de andere twee bandjes naar het midden.
Dit herhaal je elke keer als je een nieuw elastiekje om de vork erbij hebt geplaatst.

In de omschrijving klinkt het moeilijker dan het eigenlijk is, vandaar deze handige video waarin je kunt zien hoe je loombandjes maakt met een vork:

Hoe moet je loom armbandjes maken?

Met de methoden zoals hierboven beschreven kunnen we nu zelf aan de slag om onze eigen sieraden te maken. We beginnen met loom armbandjes. Met een paar eenvoudige stappen en wat geduld kun je prachtige armbandjes creëren om te dragen of om cadeau te geven. Hier is een eenvoudig stappenplan om je op weg te helpen bij het maken van je eigen loom armbandjes.

Wat heb je nodig om loom armbandjes te maken?

  • Een loom bord of een eenvoudige vork
  • Elastiekjes in verschillende kleuren
  • Een haaknaald of een paperclip
  • Eventuele decoraties zoals kralen of bedeltjes

Stap 1: Zet je loom bord op

Als je een loom bord hebt, zet deze dan op een vlakke ondergrond voor je neer. Als je geen loom bord hebt, kun je een gewone vork gebruiken. Plaats de elastiekjes op de tanden van het bord of de vork. Het aantal elastiekjes dat je gebruikt, hangt af van hoe breed je armbandje moet worden.

Stap 2: Begin met het weven

Neem het eerste elastiekje en haak het met een haaknaald of een paperclip over het tweede elastiekje heen. Trek het eerste elastiekje er volledig overheen, zodat het onder het tweede elastiekje vast komt te zitten. Herhaal deze stap met het derde elastiekje en haak deze over het tweede elastiekje heen.

Stap 3: Blijf weven

Ga door met het weven van de elastiekjes over elkaar heen. Zorg ervoor dat je elke keer het bovenste elastiekje over het onderste elastiekje haakt. Dit creëert een gevlochten patroon. Blijf deze stap herhalen totdat je de gewenste lengte van je armbandje hebt bereikt.

Stap 4: Sluit de armband

Als je armbandje lang genoeg is, kun je het sluiten. Haak het laatste elastiekje niet over het volgende elastiekje heen, maar haak het over het tweede laatste elastiekje. Hierdoor ontstaat een lus. Neem de haaknaald of paperclip en steek deze door de lus. Trek voorzichtig aan het elastiekje om de lus aan te halen en een knoop te vormen.

Stap 5: Afwerking en decoratie

Knip de overtollige elastiekjes aan beide uiteinden van de armband af. Je kunt ook decoraties toevoegen aan je armbandje, zoals kralen of bedeltjes. Rijg ze op een elastiekje voordat je begint met weven, zodat ze tijdens het proces in de armband worden opgenomen.

Met deze eenvoudige stappen kun je je eigen loom armbandjes maken. Wees creatief en experimenteer met verschillende kleuren en patronen. Veel plezier met het maken van je unieke en prachtige armbandjes!

[infonu keyword=”loom bands” output=3]

2 gedachten over “Hoe moet je Loombandjes maken”

Reacties zijn gesloten.