Kerst Knutselen Groep 8

kerst knutsels
Groep 8 kerstknutsels

Ieder jaar aan het einde van de decembermaand staan veel scholen weer in het teken van Kerstmis. Voor de leerlingen uit de bovenbouw is er wat extra uitdaging nodig. Ze hebben zo’n beetje alles knutsels al gedaan. Daarom hebben wij aparte knutsels voor groep 8 verzameld. Alle ideeën zijn natuurlijk naar aan te passen naar de wensen van de leerkracht en de kinderen. Het is erg leuk als kinderen hun eigen versie maken van een knutsel. Stimuleer deze creativiteit!

De knutsels zijn verdeeld over de onder- midden en bovenbouw. Heb je nog een gaaf idee voor een kerstknutsel? Laat het dan achter in de comments. Klik op ‘lees meer’ alle kerstknutsels te bekijken.

Kerst knutselen met groep 8: lesideeën

16-puntige (kerst)ster

16-puntige kerststerDe 16-puntige kerstster is een knutsel waar een erg mooie opbouw in is verwerkt. In de individuele punten kan zeer veel creativiteit gaan zitten. Laat kinderen vooral hun eigen ideeën gebruiken om de losse punten zo mooi mogelijk te maken. Je kunt denken aan het verhaal van Jezus.  Het vouwen van de punten moet erg strak gebeuren om te zorgen dat de stukken goed in elkaar passen. Als dit lukt ben je een flinke tijd verder en is het resultaat geweldig!

Wat heb je nodig?

  • Vouwpapier
  • Plakband

Aan de slag!

Omdat kinderen zeer visueel ingesteld zijn hebben wij op YouTube gezocht naar een handige instructievideo die je op het digibord kunt laten zien. Met wat verbale instructie moet het goed te doen zijn voor de kinderen. Je kunt het ook tijdens het werken aan laten staan op verschillende computers. Succes, want 16 punten vouwen is een flinke klus.

Kerstboom van tijdschriften

tijdschrift knutsel

Dit idee is zeer makkelijk in de voorbereiding. Je kunt ouders vragen voor tijdschriften en direct aan de slag! Als je glossy tijdschriften gebruikt wordt de kerstboom steviger en ziet de kerstboom er glanzender uit. Het is een ideale knutsel om de klas goed mee te versieren. Omdat je gebruik maakt van tijdschriften zijn alle bomen anders. Controleer bij de leerlingen of de eerste vouwen goed zijn. Als deze niet goed zijn en ze gaan door op de verkeerde voet is, kunnen ze opnieuw beginnen.

Wat heb je nodig?

  • Tijdschriften
  • Versieringen

Aan de slag!

Neem een blad en vouw het met de bovenkant tegen de rug van het blad aan. Niet te dicht tegen de binnenzijde van de rug, want dan kan de kerstboom niet goed staan.

knutselen met kerst stap 1knutselen met kerst stap 1

Dan vouw je opnieuw de vouw die je bij het eerste vouwen kreeg opnieuw naar de binnenkant. Aan de onderkant heb je dan iets teveel en die punt vouw je gelijk met de onderkant van de glossy weer omhoog. Dan heb je 1 blad af en zo moet je dan alle bladen van de glossy vouwen.

knutselen met kerst stap 2knustelen met kerst stap 2

Let er op dat je de punten, zowel bij de top van de boom, alsook bij de onderzijde scherp vouwt (eventueel met het handvat van je schaar er over wrijven).

kerstknutselen stap 3kerstknutsels stap 3

Origami met groep 8

kerstknustel

Knutselen met kerst hebben de kinderen uit groep 8 al heel erg vaak gedaan. Kleine vouwwerkjes deden ze ook al bij de kleuters. Deze origami knutsel is echter wel ’the next step’. Je hebt goede vouwpapiertjes nodig, een flinke lading geduld met de kinderen, maar het resultaat mag er zijn. Je kunt het ook in kleine groepjes laten doen met een hulpouder die van te voren de link naar het filmpje al heeft gekregen. Met kleine groepjes is er veel ondersteuning mogelijk. Een groepje rondom een computer aan de slag laten is ook altijd een idee. Zo kunnen ze zelf de video pauzeren en doorspoelen waar nodig. Er zijn nog meer variaties op deze sneeuwvlokken te vinden op internet.

Laat je een berichtje achter met hoe je de knustel vond? Wij zijn altijd erg benieuwd naar de eindresultaten.

Is de knutsel toch te lastig, maar wil je wel op hoog niveau gaan vouwen? Voor deze knutsel heb je goud vouwpapier nodig. Misschien leuk als klaaropdracht?

Boeken: Meer kerstknutsels voor kinderen

lees hier over: hoe werkt het paleo dieet

1 gedachte over “Kerst Knutselen Groep 8”

Reacties zijn gesloten.