
Hoe maak je aardappelpuree? Aardappelpuree is niet meer dan geprakte aardappelen tot een mooi smeuïge puree. Aardappelpuree past overal bij. Het is lekker bij vlees en vis en met of zonder jus. Je kunt niet alleen in structuur (glad of grof gepureerd) variëren met aardappelpuree, maar ook met de ingrediënten. Natuurlijk mogen de aardappels niet ontbreken, maar voeg er eens een uitgebakken spekje aan toe. Dat geeft je puree een lekkere bite.
Aardappelpuree recept is voor 6 personen
De ingrediënten voor de (basis)aardappelpuree:
- 2 kg aardappelen (bloemig)
- 1 kopje warme melk of 1/2 kopje room,
- zout & peper,
- nootmuskaat
- 1 stukje boter.
Zet de bloemige aardappelen op het vuur en kook ze totdat ze gaar zijn. Haal ze van het vuur, meng met melk of room, zout en peper en dat fijn stampen. Gebruik een stamper, want het lukt niet met een mixer. Als laatste aan de hete aardappelpuree toevoegen een klein stukje boter. Eet smakelijk.
Hoe maak ik aardappelpuree: meer recepten
Kijk uit dat je hiervan niet veel meer maakt dan je nodig hebt, want je eet hier gemakkelijk teveel van!
INGREDIENTEN450 gr rode kool met appel (diepvries)250 gr rundergehaktaardappelen (zoveel als je gewend bent)paneermeelkerriepaprikapoederzout, peper en knoflookpoeder
BereidingswijzeSchil de aardappelen en kook ze (met zout). Ontdooi ondertussen de rode kool met appeltjes(op een zacht vuurtje). Bak het rundergehakt rul en kruid het met veel kerrie, wat zout en een beetje peper en knoflookpoeder. Als het gehakt klaar is, dan zet je het vuur uit. Vet een ovenschaal in met een beetje margarine en verwarm de oven voor op ongeveer 175 ?C.Als de aardappelen gaar zijn, maak je er met een beetje melk en een klontje margarine (of boter) puree van. Kruid deze puree met een beetje paprikapoeder.Als de rode kool warm is, giet je hem heel goed af. Vervolgens doe je een laagje (iets minder dan de helft) aardappelpuree in de ovenschaal. Hier bovenop doe je een dun laagje paneermeel om het vocht van de rode kool te kunnen 'vangen'. Hierop komt de rode kool en daar bovenop het gehakt. Bovenop komt de rest van de aardappelpuree. Zet de ovenschaal iets onder het midden in de oven en laat hem daar ongeveer een half uur staan. Ondanks dat de ingredienten in principe al gaar zijn, is dit heel belangrijk, omdat zo de smaken goed kunnen 'mengen'.
- Internationaal Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op15-11-2004
- Internationaal Hoofdgerecht
- 0-10 min.

- Eigen recept
Lekker pittige ovenschotel. Door het gebruik van de mosterd en crème fraîche krijgt de kool een lekkere romige smaak. Geen aardappelpuree bovenop, maar aardappelen gestampt met wat crème fraîche en mosterd erdoor geroerd. Hierdoor krijg je een wat grovere laag, die heerlijk is bij de spitskool.Ook lekker met plakjes ontbijtspek op de schotel. Ze worden lekker knapperig in de oven. (zie foto)
INGREDIENTENPlm. 750 gram spitskool, 1 prei, 250 gram champignons, 150 gram mager gerookte spekreepjes of baconreepjes, 1 eetlepel neutrale olie, peper, zout, 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat, cayennepeper naar smaak, 1 + 1 eetlepel mosterd, 200 ml crème fraîche, 750 gram kruimige aardappelen, 50 geraspte belegen kaas
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-10-2012
- Nederlands
- 20-30 min.

- Eigen recept
Heerlijke en toch makkelijke ovenschotel. Met verse Parmezaanse kaas, creme fraiche, eieren en kruiden!!
INGREDIENTEN700 gr aardappels300 gr gehakt6 preien gesneden3 eieren? bekertje creme fraiche100 gr verse geraspte Parmezaanse kaas30 gr boterbeetje olijfoliepeper en zout 2 tl tijm.melk (aardappelpuree)
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op28-01-2005
- Nederlands
- 30-60 min.
