aardappelpuree
aardappelpuree

eenvoudig aardappelpuree maken

Hoe maak je aardappelpuree? Aardappelpuree is niet meer dan geprakte aardappelen tot een mooi smeuïge puree. Aardappelpuree past overal bij. Het is lekker bij vlees en vis en met of zonder jus. Je kunt niet alleen in structuur (glad of grof gepureerd) variëren met aardappelpuree, maar ook met de ingrediënten. Natuurlijk mogen de aardappels niet ontbreken, maar voeg er eens een uitgebakken spekje aan toe. Dat geeft je puree een lekkere bite.

Aardappelpuree recept is voor 6 personen

De ingrediënten voor de (basis)aardappelpuree:

  • 2 kg aardappelen (bloemig)
  • 1 kopje warme melk of 1/2 kopje room,
  • zout & peper,
  • nootmuskaat
  • 1 stukje boter.

Zet de bloemige aardappelen op het vuur en kook ze totdat ze gaar zijn. Haal ze van het vuur, meng met melk of room, zout en peper en dat fijn stampen. Gebruik een stamper, want het lukt niet met een mixer. Als laatste aan de hete aardappelpuree toevoegen een klein stukje boter. Eet smakelijk.

Hoe maak ik aardappelpuree: meer recepten

  • Eigen recept
Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

Lekker pittige ovenschotel. Door het gebruik van de mosterd en crème fraîche krijgt de kool een lekkere romige smaak. Geen aardappelpuree bovenop, maar aardappelen gestampt met wat crème fraîche en mosterd erdoor geroerd. Hierdoor krijg je een wat grovere laag, die heerlijk is bij de spitskool.Ook lekker met plakjes ontbijtspek op de schotel. Ze worden lekker knapperig in de oven. (zie foto)

INGREDIENTEN

Plm. 750 gram spitskool1 prei250 gram champignons150 gram mager gerookte spekreepjes of baconreepjes1 eetlepel neutrale oliepeper, zout1/2 theelepel gemalen nootmuskaatcayennepeper naar smaak1 + 1 eetlepel mosterd200 ml crème fraîche750 gram kruimige aardappelen50 geraspte belegen kaas

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.Verhit de olie in de wok.Bak hierin de spekreepjes knapperig. Voeg de plakjes champignons toe en bak deze mee tot al het vocht is verdwenen. Voeg de prei toe en bak deze plm. 2 minuten mee. Doe dan de spitskool erbij en roerbak alles nog plm. 5 - 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de spitskool. (De spitskool moet nog knapperig blijven!)Maak de spitskool op smaak met peper, zout, nootmuskaat en wat cayennepeper. Roer 2 eetlepels crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de kool.Doe de kool in een vuurvaste ovenschool.Laat de gare aardappels goed droog stomen.Stamp de aardappels met een stamper grof en roer de rest van de crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de aardappelen.Strijk de aardappelen uit over de spitkool en bestrooi met wat geraspte kaas.Zet de schaal in de voorverwarmde oven tot de kaas een goudbruine kleur heeft gekregen.Als de ingrediënten nog warm zijn kun je de schaal ook even onder de grill zetten tot de kaas goudbruin is.

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-10-2012
  • Nederlands
  •  20-30 min.

pwiggers

  • Eigen recept
Prei - aardappel, gehakt ovenschotel

Heerlijke en toch makkelijke ovenschotel. Met verse Parmezaanse kaas, creme fraiche, eieren en kruiden!!

INGREDIENTEN

700 gr aardappels300 gr gehakt6 preien gesneden3 eieren? bekertje creme fraiche100 gr verse geraspte Parmezaanse kaas30 gr boterbeetje olijfoliepeper en zout 2 tl tijm.melk (aardappelpuree)

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-01-2005
  • Nederlands
  •  30-60 min.

marianneoud

  • Eigen recept
Ovenschotel a la louise

Dit recept is al jaren oud en heb ik ooit gekregen van een nicht van mij.In de "loop der jaren" heb ik het aangepast naar eigen smaak en het is nu gewoon (na alle veranderingen) mijn "eigen" recept geworden.. Het is héél erg lekker, ik hoor graag reacties!Nieuwe fotos staan nu bij dit recept.Gisteren 8 oktober 2010 weer gemaakt, (weer iets aangepast) en.. het was weer superlekker!

INGREDIENTEN

1 ½ kilo aardappelen - ongeschild gewicht- (of als je geen tijd hebt puree uit een pakje maar vers is echt veel smakelijker), 1 pond gehakt (halfom of runder en ongekruid)., 2 middelgrote uien (fijn gesneden), 1 prei (in smalle reepjes gesneden), 1 - 2 (of meer) teentjes knoflook (uitgeperst), 1 bakje champignons ( in plakjes gesneden), 250-300 g spitskool, gesneden - groene of witte kool mag ook -( als je geen tijd hebt..kant en klaar te koop., 2 eetlepels verse selderij of 2 tl gedroogde selderij., 1 theelepel bruine suiker,(mag weggelaten worden)., 1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden.(of als je hebt lekker de verse), 1 flinke eetlepel kerrie, Scheutje ketchup, Scheutje ketjap manis, Zout en peper naar smaak., Wat boter of scheutje olie om de uien/knoflook in te bakken en om de ovenschotel in te vetten., Wat geraspte kaas.

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-10-2004
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

alidada