wijn maken
wijn maken

zelf wijn maken?

Wijn is een drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Het volledige proces van wijnbereiding noemt men vinificatie, vandaar de naam ‘vino’. Er zijn verschillende soorten wijn: rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijn zoals champagne en lambrusco.
Wijn is zelf te maken. Hieronder tonen we je de basisstappen om zelf wijn te maken.

Zelf wijn maken: benodigdheden

Benodigdheden: Plasticton of emmer (het liefst in de kleur wit), paar theedoeken, houtblok (aan steel), plastic zeef rond 20/30cm, bijpassende plastic trechter, houten lepel, glazen of plastic gistingsfles met bijpassende rubbercap, waterslot en hevel slang.

Voor dat je bovenstaande benodigdheden gaat gebruiken is hygiëne erg belangrijk bij het maken van wijn. Zorg er dus voor dat alle materialen schimmel- en bacterievrij zijn.

Ingrediënten voor wijn

Om je een idee te geven van hoe je wijn met de juiste verhoudingen aan suikers en eiwitten geven wij je een voorbeeld van de hoeveelheden die je nodige hebt om een brouwsel te maken. Gebruik ongeveer 2.5 kg blauwe druiven, 2.5 kg suiker en 2 eiwitten. Scheid de druiven van de stengel en was de druiven. Daarna leg je ze in een aarden pot en klop je de eiwitten die je, samen met de helft van de suiker toevoegt. Bedek de pot met een goed passend deksel. Open het de pot 1 maal per dag om het mengsel toe te roeren. Na 21 dagen voeg je de resterende suiker toe. Giet na 21 dagen alles door een zeef of een nylondoek en je wijn kan op de fles.

Hoe maak je wijn: recepten met wijn

  • Eigen recept
Pittige Kipfilet a la Pizzaiola

Dit heerlijke kipgerecht at ik bij een vriendin die met een Italiaan is getrouwd. Echt Italiaans dus. De kip wordt in de oven heel zacht en krijgt de verrukkelijke smaak van de pittige tomatensaus.Heel goed voor te bereiden dus super gemakkelijk als je gasten krijgt. Gebruik je liever geen wijn doe dan na het bakken van de peper, ui en knoflook, direct de tomatenblokjes erbij. Is niet echt een groot verschil.

INGREDIENTEN

Plm. 400 gram kipfilet, Peper, zout, Bloem, 2 eetlepels olijfolie, 1 blikje tomatenblokjes, 1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, ½ rode Spaanse peper, 2 theelepels oregano, plm. 100 gram dunne plakjes pittig belegen kaas, 1 glas droge witte wijn

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op26-11-2007
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

pwiggers

  • Eigen recept
franse ovenschotel

Een heerlijk gerecht waarbij je niet lang in de keuken hoeft te staan. Dus ideaal bij een dineetje.

INGREDIENTEN

500 gram kipfilet (kan ook met hamlapjes), 2 uien, 1 groene paprika,bakje champions, 1 blikje tomatenstukjes, 30 gram bloem, 4 dl bouillon van een blokje, 1 dl rode wijn,zout, peper, nootmuskaat,wat tijm, 200 gram geraspte jonge kaas, 1 eetlepel boter

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-06-2001
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

hoffmant

  • Eigen recept
Traditionele uiensoep!

Een uiensoep zoals een uiensoep moet zijn!

INGREDIENTEN

50 gr boter, 750 gr uien,Ui in dunne ringen gesneden, 2 tenen knoflook, 45 gr bloem, 2 liter runder-of kippenbouillon, 250 ml droge witte of rode wijn, 1 laurierblad, 2 takjes tijm, zout en peper, 12 sneetjes stokbrood, 100 gr Gruyerekaas, geraspt

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-08-2010
  • Frans
  •  30-60 min.

M_Hamers