Hoe maak je wijn

Kun je zelf wijn maken?

Wijn is een drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Het volledige proces van wijnbereiding noemt men vinificatie, vandaar de naam ‘vino’. Er zijn verschillende soorten wijn: rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijn zoals champagne en lambrusco.

Mocht je je afvragen ‘hoe maak je wijn’: Wijn is zelf te maken. Hieronder tonen we je de basisstappen om zelf wijn te maken.

Zelf wijn maken: benodigdheden

Benodigdheden: Plastic ton of emmer (het liefst in de kleur wit), paar theedoeken, houtblok (aan steel), plastic zeef rond 20/30cm, bijpassende plastic trechter, houten lepel, glazen of plastic gistingsfles met bijpassende rubbercap, waterslot en hevel slang.

Voor dat je bovenstaande benodigdheden gaat gebruiken is hygiëne erg belangrijk bij het maken van wijn. Zorg er dus voor dat alle materialen schimmel- en bacterievrij zijn.

Ingrediënten voor wijn

Om je een idee te geven van hoe je wijn met de juiste verhoudingen aan suikers en eiwitten geven wij je een voorbeeld van de hoeveelheden die je nodige hebt om een brouwsel te maken. Gebruik ongeveer 2.5 kg blauwe druiven, 2.5 kg suiker en 2 eiwitten. Scheid de druiven van de stengel en was de druiven. Daarna leg je ze in een aarden pot en klop je de eiwitten die je, samen met de helft van de suiker toevoegt. Bedek de pot met een goed passend deksel. Open het de pot 1 maal per dag om het mengsel toe te roeren. Na 21 dagen voeg je de resterende suiker toe. Giet na 21 dagen alles door een zeef of een nylondoek en je wijn kan op de fles.

Hoe maak je wijn: recepten met wijn

[smulweb keyword=”wijn” output=”3″]