Hoe maak je een ringel-s (ß)?

ringel s straatnaam bord - ringel-s

Hoe moet je een Ringel-S (ß) typen?

Als je op school zit en het vak Duits volgt, zul je hem vast al een keer nodig gehad hebben, de ringel-s. De ringel-s is een letter uit het Duitse alfabet en ziet er als volgt uit: ß. De Duitsers noemen het een ‘eszett’ (s en z) of ‘scharfes s’ (scherpe s). Leuk feitje: een lange tijd bestond er geen hoofdletter-variant van de ringel-s, simpelweg omdat er geen woorden zijn die beginnen met deze letter. Vorig jaar is er een officiële hoofdlettervariant bedacht: ẞ. Ze zijn wellicht lastig te onderscheiden, maar je zult hem hoogstwaarschijnlijk nooit nodig hebben. Het zal vast wel eens voorkomen dat je hem moet gebruiken, maar dat je niet weet hoe je de ringel-s moet schrijven of typen. Dat ga ik je nu uitleggen!

Hoe maak je een ringel-s?

Een ringel-s is redelijk eenvoudig te schrijven. Hij zit eruit als een hoofdletter “B” met een opening aan de onderkant. Daarnaast is hij ook iets ronder dan de B. Dit zul je zonder veel moeite onder de knie krijgen. Lukt het niet, dan mag je vaak ook de ringel-s door dubbel s (ss) vervangen.

giphy - ringel-s

Hoe typ je een ringel-s?

Het typen van een ringel-s is iets lastiger, omdat dit op verschillende apparaten op een andere manier moet gebeuren. Hieronder leg ik uit hoe je op al deze apparaten de ringel-s moet typen.

  • Windows: Op een Windows computer is de eenvoudigste manier om een ß te maken de alt-toets ingedrukt houden en 0223 of 225 op je numeriek toetsenbord te typen.
  • Apple: Op een Mac(book) hoef je slechts de optie-toets (⌥) en de letter s tegelijk in te drukken om een ringel-s te krijgen.
  • iPhone/iPad: Op een iPhone is het iets ingewikkelder, je zult namelijk eerst het Duitse toetsenbord moeten toevoegen, waarna je met het Duitse toetsenbord de ringel-s kunt typen. Dit doe je als volgt: Ga naar Instellingen -> Algemeen -> Toetsenborden -> Toetsenborden -> Voeg toetsenbord toe… en kies daar het Duitse toetsenbord om deze toe te voegen. Vervolgens vind je de ringel-s bij de speciale tekens.
  • Android: Net als bij de iOS apparaten moeten op Android telefoons en tablets eerst het Duitse toetsenbord moeten toevoegen. Dat doe je als volgt: Ga naar instellingen > Talen en invoer > Taalvoorkeuren -> kies “+ een taal toevoegen”.  Vanaf dat moment verschijnt de ringel-s als je de letter s ingedrukt houdt.

Het gemakkelijkste is natuurlijk de ringel-s te kopieren (ctrl + c of cmd (⌘) + c) en vervolgens in jouw document te plakken (ctrl + v of cmd (⌘) + v).

Knip & plak je ringel-s

ß