Wat is een koolhydraatarmdieet

koolhydraatarme salade op het werkVeel mensen eten te veel koolhydraten, hetgeen door voedingsdeskundigen en diëtisten gezien wordt als een belangrijke oorzaak van overgewicht. Om af te willen vallen, is het volgen van een koolhydraatarm dieet dan ook een goede optie. Populaire koolhydraatarme diëten zijn onder andere het South Beach dieet, het Atkins dieet en het Dukan dieet.

Koolhydraatarm dieet

Zoals in de naam al verscholen ligt, gaat een koolhydraatarm dieet uit van het beperken van koolhydraten in het voedingspatroon. Meestal wordt hiermee beoogd om gewicht te verliezen, maar ook om de algehele gezondheid te verbeteren. In plaats van koolhydraten wordt binnen een koolhydraatarm dieet veelal het consumeren van extra eiwitten aanbevolen. Dit heeft als voordeel dat je je spierstelsel blijft onderhouden terwijl je afvalt. Hieronder wordt nader toegelicht wat koolhydraten precies zijn, wat de essentie van een koolhydraatarm dieet is en wat de voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet zijn.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn voedingsstoffen welke ook wel suikers of sachariden worden genoemd. Ze zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Wanneer we koolhydraten innemen, zet ons lichaam ze om in glucose. Deze glucose komt in ons bloed terecht en wordt op dat moment bloedsuiker genoemd. Onder andere de Gezondheidsraad adviseert een aandeel van 40% tot 70% koolhydraten binnen onze voeding.

Goede en slechte koolhydraten

Koolhydraten zijn onder te verdelen in goede en slechte koolhydraten. Dit wordt bepaald door de zogenaamde glycemische index. De glycemische index geeft aan hoe snel koolhydraten worden omgezet door ons lichaam in suikers. Hoe sneller koolhydraten worden afgebroken, des te sneller de suikers in je bloedbaan terecht komen.

Slechte koolhydraten hebben een hoge glycemische index. Wanneer je (te veel) slechte koolhydraten inneemt, komt er dus er veel suiker in je bloedbaan. Dit overschot aan suiker zal het lichaam omzetten in vet. Goede koolhydraten daarentegen hebben neen lage glycemisch index. Het lichaam doet er langer over om het te verteren en geeft langzamer en geleidelijker energie af.

Voorbeelden van producten met goede koolhydraten zijn broccoli, paprika, tomaat, pinda’s, volkorenbrood en fruit. Slechte koolhydraten vind je in snoep, chips, taart, koek, zoete frisdrank en wit brood.

De werking van een koolhydraatarm dieet

Om een te hoge stijging van het bloedsuikerniveau te voorkomen, produceert ons lichaam insuline. Dit is een direct gevolg van een te hoge inname van (slechte) koolhydraten. Het principe achter een koolhydraatarm dieet is het lichaam door het matigen van koolhydraten minder insuline te laten aanmaken. In plaats hiervan zal het lichaam zogenaamde ketonen produceren, welke benodigd zijn wanneer het lichaam overgaat tot het verbranden van vet.

De voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet
Een koolhydraatarm dieet heeft zowel enkele voordelen als nadelen, welke hieronder worden opgesomd.

Voordelen:

  • Veel mensen blijken minder last te hebben van darmklachten, wanneer ze hun inname van koolhydraten beperken. Een gezonde darmflora is een dus belangrijk voordeel.
  • Het matigen van koolhydraten leidt meestal tot het verbranden van meer vet, je valt dus af.
  • Je suikerspiegel blijft stabieler, waardoor je minder behoefte hebt aan zoetigheid.
  • Door de betere spijsvertering en de evenwichtigere afgifte van energie, zul je je gezonder en energieker voelen.

Nadelen:

  • Koolhydraten zijn niet alleen maar slecht, je lichaam heeft met name de goede koolhydraten simpelweg nodig voor de energievoorziening. Wanneer je koolhydraten te extreem uit je eetpatroon bant en vervangt door eiwitten en vetten, zul je daar eerder een overschot van krijgen.
  • Door het beperken van koolhydraten kan het lichaam te maken krijgen met een tekort aan vitamines en mineralen. Met name in geval van dieetvormen waarbij koolhydraten volledig verbannen dienen te worden bestaat deze mogelijk. Immers, de goede koolhydraten uit bijvoorbeeld groenten en fruit kunnen dan ook niet meer worden gegeten.
  • Het verbranden van vet is natuurlijk een prima uitgangspunt, maar heeft een wat vervelende bijkomstigheid: slechte adem. De eerder vermelde ketonen die het lichaam produceert bij het afvallen zijn hiervoor verantwoordelijk.

Koolhydraatarmdieet: conclusie

Gebruik je gezonde verstand. Eet gevarieerd en probeer 30 minuten per dag te sporten.

Boek: Grip op koolhydraten

Grip op Koolhydraten

Alternatieven & informatie over koolhydraatarmdieet:

[infonu keyword=”koolhydraatarm dieet” output=3]