Hoe krijg ik een platte buik

platte buikEigenlijk willen we allemaal wel die strakke, platte buik, waar geen vetrolletje op te bespeuren is. Het liefst in combinatie met sterke buikspieren, de zogenaamde ‘sixpack’ waar velen naar streven. De belangrijkste vraag die in dit artikel behandeld wordt is dan ook hoe we die platte buik kunnen krijgen. En wie onderstaande tips ter harte neemt, kan met een gezond portie doorzettingsvermogen die mooie, strakke en platte buik bereiken.

Eetpatroon veranderen

Wanneer je buikvet wilt verliezen, is het van belang om af te vallen. Daarvoor zul je je eetpatroon moeten veranderen. Voor een platte buik is het namelijk van belang om niet alleen de buikspieren te trainen, maar ook een dieet te volgen. Welk dieet daarvoor het beste geschikt is, hangt veelal van persoonlijke voorkeuren af. Algemeen uitgangspunt is dat je het aantal calorieën dat je inneemt gaat beperken. Hierdoor zal het lichaam de vetreserves aan gaan spreken waardoor je afvalt.

Het is raadzaam om geen al te streng dieet te kiezen. Het is voor het lichaam gezonder om geleidelijk af te vallen in een wat langere periode. Daarnaast zul je genoeg energie uit je voeding moeten kunnen halen, om ook buikspieroefeningen te kunnen doen.

Wel is het goed om je eens te verdiepen in goede en slechte koolhydraten, verzadigde en onverzadigde vetten en eiwitten. Waarschijnlijk zul je hierdoor ontdekken welke voedingsstoffen oververtegenwoordigd zijn in je huidige eetpatroon en je overgewicht bezorgen.

Buikspieroefeningen

Naast het snel afvallen zul je voor een strakke en platte buik ook de buikspieren moeten gaan trainen. Hiervoor hoef je niet per se naar de sportschool toe, je kunt ze gewoon thuis uitvoeren. Hieronder wordt beschreven welke oefeningen je het beste kunt doen om sterke buikspieren te kweken. Het is van belang om bepaalde oefeningen op de juiste wijze uit te voeren om blessures te voorkomen.

platte buik

  1. Span je buikspieren aan wanneer je eraan denkt! Het is weliswaar niet super intensief, maar je kunt ten allen tijde je buikspieren even flink aanspannen om ze te versterken. Of je nu op een stoel zit, op de bank ligt of aan het wandelen bent, zet flinke kracht op je buikspieren en probeer dat steeds minimaal 5 seconden vol te houden. Hiermee vergroot je ook de controle over je buikspieren.
  2. Train je bovenste buikspieren door middel van crunches. Dit is de meest gangbare oefening voor het krijgen van een platte buik. Wanneer je crunches maakt, is de uitvoering erg belangrijk:
    Je gaat op je rug op de grond liggen en houd de knieën gebogen in een hoek van ongeveer 45 graden. Je voeten dienen hierbij plat op de grond te staan. Houd je handen tegen beide kanten van je hoofd of leg je armen gekruist over je borstkas. Span nu je buikspieren aan en beweeg hoofd en schouders een klein stukje naar je knieën toe. Let wel, alleen hoofd en schouders komen van de grond en dit houd je 1 a 2 seconden aan. De rest van je rug blijft dus tegen de grond.
  3. Train je overige buikspieren. Wil je de schuine buikspieren ook trainen kun je de zogenaamde twisted crunches uitvoeren. De houding hierbij is gelijk aan die van de gewone crunch, maar bij het liften van hoofd en schouders draai je beurt om beurt de ene elleboog richting tegenovergestelde knie.

Voor het trainen van de onderste buikspieren doe je de zogenaamde reverse crunches. Wederom ga je plat op de grond liggen en plaats je armen naast je lichaam. Kruis je enkels over elkaar, breng je voeten van de grond en zorg ervoor dat je knieën een hoek maken van 90 graden met de grond. Trek nu je knieën richting je borst terwijl je de onderrug tegen de grond gedrukt houdt.

Doe aan cardio

Naast het veranderen van je voedingspatroon en het uitvoeren van buikspieroefeningen, is het van belang om cardio-oefeningen te doen. Buikspieroefeningen zijn immers gericht op het kweken van buikspieren, maar veel minder op vetverbranding. Het schiet natuurlijk niet echt op wanneer je weliswaar staalharde buikspieren hebt, maar deze verborgen zitten achter een laag vet.

Onder cardiofitness vallen bezigheden van langere duur met matige intensiteit zoals zwemmen, fietsen, duurlopen, tennissen e.d.

Boek: Het Paleo dieet

lees hier over: hoe werkt het paleo dieet

Een platte buik, begint met buikspieroefeningen

[infonu keyword=”buikspieroefeningen” output=5]