Hoe maak je Papier Maché

papier mache2 - papier mache maken

Lekker knutselen met Papier maché maken

Papier-maché of papierpulp is eenvoudig zelf te maken. Bijvoorbeeld van krantenpapier. Dit is dun en komt veelal in grote oppervlakten en hoeveelheden. Knutselen met papier-maché is geschikt voor het hele gezin; een leuk, creatief knutselidee voor de vakantietijd.

Wat heb je nodig voor papier maché? Eenvoudig: papier (kranten etc), water, (behang)lijm en een emmer. Instructies: Meng water met behanglijm in een emmer of kom. Dompel één voor één de vellen onder in het mengsel. Geef het papier enige tijd om het mengsel op te nemen. Daarna kun je de vel uit het mengsel halen en vormen zoals jij wilt. Tip, je kun in plaats volledige vellen ook snippers papier in het mengsel dopen. Door de snippers uit te wringen krijg je hetzelfde resultaat.

Begin direct met knutselen. Hier vindt je handige tips hoe met papier-maché te werken. Leuk, veelzijdig en goedkoop.

Heel veel papier maché maken doe je zo:

Papier maché zonder behanglijm

Wil je geen kliederboel met behanglijm dan kun kun ook dit alternatieve ‘recept’ voor papier-maché proberen. Heel eenvoudig: je mixt 2 glazen (gewone) meel met 2 glazen water. Voeg daar een eetlepel zout aan toe. Mix het geheel goed zodat er geen klonten meer zijn. Je kunt meer water of meel toevoegen als het te nat of juist te droog blijft.

Als het een mooi glad mengsel is geworden haal je de stroken papier er door heen. Deze blijven goed en eenvoudig plakken. Voordeel van deze mix is dat het goed plakt en snel droogt. Probeer het zelf!

Hoe maak je papier maché: tips & trucs

[infonu keyword=papier%20mache output=4 page=1]

5 gedachten over “Hoe maak je Papier Maché”

 1. hallo,

  sinterklaas is weer in het land, en ik moet een surprise maken en ik dacht aan een luchtballon.
  ik heb een grote ballon en daar heb ik met kinderlijm en krantenpapier overheen gesmeerd en meschien ga ik nog laagjes doen maar dan met bahangplaksel.
  en onder de ballen doe ik een doos die ik aan de ballon vast plak.maar me moedoer zij dat de ballon niet stevig genoeg is en dat de ballon gaat zakken
  heeft u tips voor me?

  ps: als het kan ook andere tips hoe ik mijn surprise mooi of iets anders kan maken 😀

  1. Hoi,

   Een idee om de ballon boven de doos te houden kan zijn door ijzerdraad te gebruiken als de “zogenaamde” touwen. Bij een bouwmarkt kun je vaak wel lange, sterke ijzerdraad/staaf vinden die je met een goede kniptang op maat kan knippen. Succes met je suprise!

 2. YoloSwagStoertje

  hallo,
  ik moet een surprise maken voor iemand. ze houdt heel veel van volleybal. dus wil ik een volleybal maken van papier maché. maar dat filmpje wat daar staat vindt ik eerlijk gezegd niet echt handig. ik gebruik gewoon behanglijm. maar moet het krantpapier NAT zijn?

Reacties zijn gesloten.