5 plekken die je vergeet schoon te maken

5 plekken die je vergeet schoon te maken

5 plekken die je vergeet schoon te maken

Wanneer je een kamer binnengaat, merk je meestal meteen welke dingen nog opgeruimd moeten worden. Misschien ligt er een hoop vuile was die gewassen moet worden, of de gootsteen in de keuken is gevuld met vuile vaat, potten en pannen. Maar nadat je deze duidelijke dingen hebt opgeruimd, is het belangrijk om niet de rest van de kamer te vergeten. Laten we eens kijken naar vijf plekken die vaak over het hoofd worden gezien tijdens het schoonmaken.

Onderkanten van meubels

Als je onder een bed of bank kijkt, zie je vaak wat stofpluizen die rond vliegen. Deze kun je snel verwijderen met een stofzuiger of stofwisser. Maar heb je ook echt gekeken naar de onderkant van het meubelstuk zelf? Je zou verrast kunnen zijn door wat er aan bedframes, stoelzittingen en tafelpoten vast blijkt te zitten. Gebruik een stofzuiger of stofdoek om spinnenwebben en stof weg te halen, minstens twee keer per jaar.

Muren en plinten

Stof en vuil blijven niet alleen aan horizontale oppervlakken kleven, maar ook aan verticale oppervlakken. Als je de gordijnen of jaloezieën opent en alle lampen aanzet, zul je pas echt zien hoe stoffig je muren kunnen zijn. Als je toevallig reliëfbehang hebt, zit er nog meer stof verstopt. Begin bovenaan de muur en werk naar beneden met een stoffer die de deeltjes vasthoudt. Reinig daarna eventuele vlekken of strepen bij lichtschakelaars en deurknoppen. Ook de plinten mag je niet vergeten. Er kan aanzienlijk veel stof zich ophopen op die smalle richels.

Bovenkanten van kasten, deuren en fotolijsten

Wanneer je aan het schoonmaken bent, is het verstandig om ook omhoog te kijken. Er is meer vuil te vinden dan je zou denken. Vaak vergeten we wat er boven ons normale zichtveld is. Maak regelmatig de bovenkant van deurkozijnen, keukenkasten, hoge opbergkasten, fotolijsten en de hoeken van het plafond schoon. Terwijl je daar toch bezig bent, kijk meteen even op de lampen en plafondventilatoren. Een plumeau met een uitschuifbare steel is het handigste hulpmiddel om stof en spinnenwebben te verwijderen.

Luchtfilters en ventilatieroosters

Als jouw huis voorzien is van centrale verwarming of airconditioning, dan zijn er leidingen die het systeem verbinden met de verschillende kamers in je huis. De warme of koele lucht wordt via ventilatieroosters in de kamers geblazen en keert dan terug naar het luchtsysteem. Als de lucht die terugkeert naar het systeem niet wordt gefilterd om stof- en pollen tegen te houden, kunnen deze gewoon weer de kamers in circuleren. Ook deze moet je schoonmaken of vervangen om hun effectiviteit te behouden. Je kunt ook roest verwijderen als je dat tegen komt. Tegelijkertijd met het vervangen van het filter is het ook verstandig om de ventilatieroosters schoon te maken.

Vloeren van kasten

Je merkt meestal snel genoeg wanneer een kast nodig is om opgeruimd te worden. De kleren zijn op elkaar gepropt, de planken zijn overvol en er komt van alles naar beneden als je de deur opent. Maar wanneer heb je voor het laatst de vloer van de kast schoongemaakt? Vooral vloeren van tapijt in kasten kunnen stoffig en vuil worden door vuil dat met schoenen wordt meegebracht. Het tapijt kan een broedplaats worden voor schimmel, meeldauw en insecten zoals tapijtkevers, die schade aan je kleding kunnen aanrichten. Neem minstens elk seizoen de tijd om alles uit de kasten te halen en de ruimte grondig schoon te maken. Dus, er zijn een aantal plekken in huis die vaak vergeten worden. Is dat bij jou ook zo? Zo ja, denk er vanaf nu dan aan en maak ook deze plekken schoon!