Snel en efficiënt schoonmaken? Zo doe je het!

tips schoonmaken - schoonmaken

Snel en efficiënt schoonmaken? Zo doe je het!

Schoonmaken: het is misschien niet bepaald de populairste hobby bij veel mensen, maar toch moet het gebeuren. Een beetje zoals je écht de aanbiedingen in een Plus Folder moet benutten als je geld wilt besparen.

Wanneer je zelf ook liever je tijd anders gebruikt maar merkt dat het stof weer op je stoelen en keukenkasten begint te staan, ben je misschien op zoek naar handige tips om het schoonmaken zo snel en efficiënt mogelijk te maken.

Goed nieuws: onderstaand overzicht geeft je enkele van de beste adviezen om je woning in géén tijd op en top in orde te krijgen!

De 5 beste tips om snel en efficiënt schoon te maken

1. Volg een plan

Misschien zie je je geen beginnen aan de schoonmaak omdat echt alles er vuil en stoffig bij ligt? In dat geval is het een goed idee om een vast schoonmaakplan op te stellen en te volgen. Zo kan je beginnen met het afstoffen van de kasten in de woonkamer, waarna je stofzuigt en dan dweilt.

Daarbij komt ook dat je best je woning schoonmaakt op vaste dagen. Je kan zelfs een bepaalde ruimte altijd op woensdag afstoffen en dweilen, om dan de volgende dag een andere kamer aan te pakken. Zo behoud je wat structuur in je planning en zal de schoonmaak je veel minder overweldigen.

2. Zet de juiste muziek op

Het klinkt misschien een beetje vreemd om in een lijstje met schoonmaaktips te verwerken, maar je kan jezelf motiveren door muziek op te leggen terwijl je aan het schoonmaken bent. Als je je laat opzwepen of meeslepen door je favoriete songs, is de kans groot dat je voor je het weet als een gek aan het boenen, dweilen en stofzuigen bent. Terwijl je er ook nog eens van geniet.

Daarbij is er misschien nog een andere reden waarom muziek op de achtergrond een goed idee is. Als je kiest voor liedjes met een iets sneller ritme, gaat je lichaam vanzelf volgen. Hierdoor verkleint de kans dat je tijdens het schoonmaken zomaar stil zit of je momentum verliest.

3. Ruimte per ruimte

Het werd al eens aangehaald, maar deze tip is zo belangrijk dat we er verder op kunnen bouwen. Hoe vuiler je woning erbij komt te liggen, hoe moeilijker het is om aan de schoonmaak te beginnen. Daarom deel je een groot schoonmaakproject best op in kleinere projectjes. Bijvoorbeeld door elke ruimte als een werk apart te zien.

Begin altijd eerst met de ruimtes waar je het meeste vertoeft. Niet alleen omdat deze kamers waarschijnlijk meer stof hebben dan minder gebruikte ruimtes, maar ook omdat je het verschil dat meteen ervaart tijdens je dagelijkse activiteiten. Meer motivatie heb je niet nodig om ook de rest van je woning aan te pakken!

4. Begin met het zichtbare

Nog een goede tip? Maak altijd eerst die plaatsen, kasten, vloeren en andere zaken schoon waar je het meeste op kijkt. Elk huis heeft wel een ruimte waar er meer stof ligt of wat meer vlekken op de vloer, maar dat kan je natuurlijk nooit helemaal vermijden. Als de leefruimtes in je woning (zoals de keuken, living en slaapkamers) piekfijn in orde zijn, ben je al goed op weg.

Ook zal deze aanpak het gemakkelijker maken om de vruchten van je schoonmaakwerk te zien. Na een uurtje schoonmaken merk je immers al het verschil, zeker als er voorheen een dikke laag stof op je kasten of een plakkerige laag etensresten op je vloer zat.

5. Maak regelmatig schoon!

Ten slotte is het belangrijk dat je regelmatig schoonmaakt. Niet alleen om je woning leefbaar en toonbaar te houden, maar ook om ernstige problemen en hardnekkig vuil tegen te gaan. Hiervoor kunnen we dan weer terugverwijzen naar tip nummer 1: door een planning op te stellen voorkom je dat je in het slop raakt als het gaat om de schoonmaak van je woning.

Het resultaat? Wonen wordt niet enkel hygiënischer, maar ook gewoon aangenamer en duurzamer. Stuk voor stuk redenen die een regelmatige schoonmaakbeurt zeker de moeite waard maken!