Hoe werkt Telegram Messenger

telegram - Hoe werkt telegram

Telegram als WhatsApp alternatief?

Wat is Telegram? Je hebt vast pas net gehoord van Telegram app. Telegram Messenger is net als WhatsApp een berichten dienst via het internet. Geen gekke kosten meer voor ieder los berichtje. Je kunt er op los chatten wat je wilt.

WhatsApp is een tijd gelede overgenomen door Facebook. Facebook verdient geld aan de informatie die wij met z’n allen op het sociale netwerk plaatsen. En tel daarbij op de vele advertenties in je feed. Zij hebben met (slecht versleutelde gegevens) van WhatsApp een gigantische databron in handen. Mensen worden hier angstig van en gaan op zoek naar een veiliger alternatief. In dit gat is Telegram gesprongen met extra beveiliging en de ‘zekerheid’ dat ze niet commercieel gaan worden. In dit artikel krijg je antwoord op de vraag: hoe werkt Telegram?

Hoe werkt Telegram Messenger?

 • Telegram werkt net als SMS of iedere andere ‘messenger’
 • Je kunt foto’s, videos en documenten versturen naar iedereen in je contactenlijst die ook Telegram hebben.
 • Je kunt groepen tot 200 personen aanmaken.
 • Telegram is gelanceerd op 14 augustus 2013.
 • Er zijn ‘secret chats’ met end-to-end encryptie. Niemand anders, behalve jij en de ontvanger kunnen je berichten lezen. Je kunt ook je berichten laten ‘self destructen’ zodat niemand er achter kan komen dat er contact is geweest.
 • Je kunt ook gebruik maken van emoticons.

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten met WhatsApp?

 • Telegram wordt gehost in de cloud en maakt gebruik van versleutelde berichten. De berichten bij WhatsApp zijn niet versleuteld.
 • Geen backups nodig bij een nieuwe installatie, al jouw berichten en chats staan in de cloud. Je kunt direct weer doorgaan waar je was je gebleven.
 • Je kunt ook met je computer berichten versturen. Bij WhatsApp kun je dit alleen vanaf je mobiele apparaat doen.
 • Je kunt een ongelimiteerde hoeveelheid van foto’s, muziek en documenten delen.
 • Telegram een stuk veiliger.
 • Telegram geeft aan dat zij een gratis dienst willen blijven leveren zonder advertenties en abonnementen.
 • API beschikbaar zodat je zelf handig chats of berichten vanuit externe bronnen kan toevoegen.

Overtuigd? Telegram direct downloaden!

Telegram is er voor iOS apparaten (iPhone & iPad) en voor Android apparaten. Hieronder vind je de links:

Telegram messenger op je pc?

Het is, in tegenstelling tot WhatsApp, mogelijk om Telegram op je computer te gebruiken (Windows & Mac). Je geeft bij de installatie je 06 nummer op en vervolgens kun je vanaf je computer berichten sturen naar iedereen die ook Telegram gebruikt. Handig en gratis. De app is nog in ontwikkeling, maar wordt continue geüpdatet.

Telegram desktop apps

Telegram web apps

Telegram Messenger in beeld

Veelgestelde vragen over Telegram Messenger

Hoeveel actieve gebruikers heeft Telegram?

In april 2020 werd bekend dat Telegram meer dan 400 miljoen gebruikers heeft.

Is Telegram veiliger dan WhatsApp?

Berichten via WhatsApp zijn goed versleuteld, maar er zijn zorgen over de privacy. WhatsApp verzamelt veel ‘metadata’, bijvoorbeeld met welke personen en bedrijven je gesprekken voert. Verder heeft WhatsApp toegang tot je contactenlijst en locatie. 

Uit het privacybeleid van Telegram blijkt dat alle data versleuteld wordt verstuurd en niet bewaard wordt. Een andere mogelijkheid is dat je een geheime privé chat kunt starten. De berichten worden versleuteld dat ze alleen door jou en de ontvanger gelezen kunnen worden. Hierbij worden ook geen gegevens bewaard. Verder ontvang je een waarschuwing zodra de Telegram app vanaf een ander apparaat wordt geopend.

Wat kan je doen met Telegram?

Met Telegram Messenger verstuur je berichten, de huidige locatie, documenten, contacten, foto’s en video’s. Een leuke toevoeging is ook dat je op het web kunt zoeken naar afbeeldingen. 

Je kunt de gebruikersnaam van een andere Telegram-gebruiker in een groeps-chat gebruiken. Je doet dit door een @ in te tikken, gevolgd door de betreffende gebruikersnaam. De persoon in kwestie zal dan altijd jouw bericht in een notificatie te zien krijgen – zelfs als deze persoon de pushberichten van deze chat heeft uitgeschakeld. Hierdoor is Telegram ideaal voor drukke chats. Je kunt de berichtgeving simpelweg uitschakelen, waarna iemand je naam kan noemen zodra je nodig bent.

Tot slot kun je specifiek op berichten reageren in Telegram. Dit doe je door een bericht ingedrukt te houden, waarna je drukt op Antwoord. Het bericht waar je op reageert verschijnt boven je reactie, zodat iedereen ziet waar je het precies over hebt. Ideaal als een drukke chat meerdere onderwerpen tegelijk bespreekt.

Hoe kom ik op Telegram?

Download en installeer de app uit de Google Play store of Apple Appstore. Als je Telegram start dan moet je je telefoonnummer opgeven. Je voert je mobiele telefoonnummer in en ontvangt vervolgens een sms-bericht met een activatiecode. Als die code niet aankomt word je gebeld en wordt de code in het Engels voorgelezen. Vul de code in en je bent klaar voor de start.

Daarna kun je met Telegram net als met WhatsApps berichtjes zenden en foto’s, video’s of documenten sturen. Ook heb je groepsgesprekken en kun je secret chats voeren waarbij de berichten versleuteld worden (en berichten automatisch vernietigd kunnen worden na een bepaalde tijd).

Kun je videobellen met Telegram?

Videobellen kan sinds 2020.

Wie heeft Telegram uitgevonden?

Telegram Messenger is uitgevonden en ontwikkeld door de Rus Pavel Duroc , één van de oprichters van de Russische Facebookvariant VKontakte.

Telegram is geregistreerd als zowel een Brits Amerikaans bedrijf, als respectievelijk Telegram Messenger LLP en Telegram Messenger LLC . Het Britse bedrijf werd opgericht door en was eigendom van twee bedrijven van Pavel in Belize (Telegraph Inc.) en de Britse Maagdeneilanden (Dogged Labs Ltd).

Hoe moet je een Telegram account aanmaken?

Om een Telegram account aan te maken, moet je de app downloaden op je mobiele telefoon of computer. Na het downloaden van de app, open je de app en klik je op ‘Registreren’. Vul dan je telefoonnummer in en klik op ‘Verder’. Je zal dan een sms ontvangen met een code die je invoert in de app. Klik vervolgens op ‘Aanmelden’ en voer je gewenste gebruikersnaam in. Je Telegram account is nu aangemaakt!

Meer alternatieven zoals Telegram messenger:

[infonu keyword=”telegram messenger” output=3]