Waar vind ik mijn Burgerservicenummer

Jouw eigen burgerservicenummer, BSN of sofi-nummer vind je terug op verschillende officiële documenten zoals paspoort, id-kaart of rijbewijs. Heb je die niet bij de hand, dan kun je je burgerservicenummer (BSN) ook altijd terugvinden op formulieren of brieven van de belastingdienst.

Iedereen die ingeschreven staat bij een gemeente krijgt automatisch een burgerservicenummer (BSN). Zo zal je pasgeborene een week na de geboorte aangifte een BSN ontvangen. Het BSN vervangt in veel gevallen het sofinummer en bestaat uit dezelfde reeks cijfers. Hier zie je waar je jouw burgerservicenummer op de verschillende documenten kunt terugvinden.

Waar vind ik mijn burgerservicenummer op mijn paspoort?

Het burgerservicenummer vind je terug op je paspoort direct naast je geboortejaar. In dit voorbeeld is het BSN 123456782. Tevens is het BSN ook helemaal onderaan je paspoort terug te vinden. Het BSN nummer komt terug op de onderste regel, voor <<<<<02.

BSN op paspoort
BSN nummer paspoort

Waar vind ik mijn burgerservicenummer op mijn id-kaart?

Op je identiteitskaart vind je je BSN terug onder je geboortejaar. In dit voorbeeld is het BSN 123456783. Tevens is het BSN ook helemaal onderaan je id-kaart terug te vinden. Het BSN nummer komt terug op de bovenste regel, voor <<<<<. Voorbeeld: INLDXI020DF236123456783<<<<<<

id kaartback - burgerservicenummer
BSN nummer op achterkant identiteitskaart
BSN op identiteitskaart
BSN nummer op voorkant identiteitskaart

Waar vind ik mijn burgerservicenummer op mijn rijbewijs?

Op de achterkant van je rijbewijs staat je BSN. Gemakkelijk vindbaar, links bovenin de hoek, duidelijk aangegeven achter BSN. Voorbeeld:

Achterkant rijbewijs. BSN in linkerhoek.
BSN nummer rijbewijs. Op de achterkant rijbewijs, BSN staat in linkerhoek.

Totstandkoming BSN nummer

Burgerservicenummers worden toegekend door elke gemeente. De gemeente heeft daarvoor een ‘voorraad’ nieuwe, unieke nummers, die worden op een centraal punt in Nederland aangemaakt en verstrekt. Op die manier wordt er voor gezorgd dat elke nummer maar een keer gebruikt wordt en dus uniek blijft.

Het burgerservicenummer bestaat altijd uit 9 cijfers, en is min of meer willekeurig samengesteld. Het nummer betekent zelf dus niets, er is op geen enkele manier aan het nummer te zien wie de persoon is die bij het nummer hoort. De nummers worden ook niet op volgorde toegekend, dus ook de leeftijd van de burger is niet af te leiden uit het nummer.

Er zit wel een controlemechanisme in het nummer, waardoor kan worden gecontroleerd of het een geldig nummer is, dat wil zeggen een nummer dan kan bestaan. Dat is gedaan door middel van de zogenaamde elfproef.

De elfproef in het burgerservicenummer

De elfproef dient ervoor om te controleren of er niet twee cijfers zijn verwisseld bij het opschrijven van het burgerservicenummer. De elfproef werkt als volgt:

Het burgerservicenummer bestaat uit 9 cijfers, en kan worden voorgesteld door abcdefghi.

Bereken nu: 9a + 8b + 7c + 6d + 5e + 4f + 3g + 2h – i.

De uitkomst van deze berekening moet een veelvoud van 11 zijn. Dat wil zeggen, als de uitkomst door 11 gedeeld wordt blijft er geen rest over.

Een voorbeeld: stel dat we willen controleren of 123456789 een burgerservicenummer zou kunnen zijn. De berekening van de elfproef is dan: 91 + 82 + 73 + 64 + 55 + 46 + 37 + 28 – 9 = 147. De uitkomst 147 gedeeld door 11 is 13 rest 4. Het nummer 123456789 voldoet niet aan de elfproef en kan dus geen burgerservicenummer zijn.

Voordelen van het burgerservicenummer

Door gebruik te maken van het burgerservicenummer is het heel eenvoudig om gegevens uit te wisselen tussen een burger en de overheid en tussen overheidsorganisaties onderling, zonder dat er verwarring kan ontstaan welke burger het betreft. Elk burgerservicenummer is immers van precies één burger.

Meer over BSN

BSN, je burgerservicenummerBSN, je burgerservicenummerJe BSN, burgerservicenummer, is uniek. Niemand anders heeft hetzelfde BSN als jij. Voorheen werd het BSN ook wel het sofinummer genoemd. In de meest uiteenlopende situaties maak je gebruik van je BSN, maar wat is het burgerservicenummer nu eigenlijk…
Elfproef voor rekeningnummer of burgerservicenummer (BSN)Elfproef voor rekeningnummer of burgerservicenummer (BSN)De elfproef is een test die wordt uitgevoerd op bankrekeningnummers van 9 of 10 getallen, om zo te kunnen checken of het geldig is. Op die manier is het voor een geautomatiseerd systeem niet mogelijk om te zien of een nummer echt bestaat (hiervoor zou…
Kind aangeven na geboorteKind aangeven na geboorteNa de geboorte van een kind, moet hij of zij aangegeven worden bij de ambtenaar van de gemeentelijke burgerlijke stand. Hiervoor staat een periode van drie dagen.
DigiD voor Nederlanders wonend in het buitenlandDigiD voor Nederlanders wonend in het buitenlandEen DigiD buitenland aanvragen is mogelijk via de balie-uitgifte of als u AOW ontvangt via de SVB. Hoe werkt dat en waar moet u zijn? Als u een burgerservicenummer BSN of een RNI nummer uit het Register voor niet-ingezetenen hebt, is uw aanvraag voor…