Hoe maak je een u met puntjes, trema of umlaut (ü)?

athul cyriac ajay ndokCrfQWrI unsplash - u met puntjes

Umlaut u typen (ü / Ü)

Iedereen krijgt wel eens te maken met het typen van lastige woorden op de laptop of pc. Het gaat helemaal lastig worden als er een trema of umlaut (puntjes op een letter) gebruikt moet worden. Denk aan woorden zoals “vacuüm” of “poëzie”. In Microsoft Word, e-mails en in apps kun je in sommige gevallen de autocorrect functie gebruiken, maar wanneer je iets moet typen in bijvoorbeeld een contactformulier van een website wordt het vaak een ander verhaal. In dit artikel gaan we je laten zien hoe je de puntjes op de U maakt oftewel, hoe maak je een trema u. Ben jij er klaar voor? Laten we beginnen.

Puntjes op de u op een toetsenbord

Een u met puntjes noemen we vaak een trema u of umlaut u. Umlaut u komt uit het Duits omdat daar erg veel woorden een ü bevatten. In het Nederlands noemen we het een trema. Zoek je je nou te pletter naar de puntjes op de u op een computer dan laten we nu zien hoe je een umlaut of trema u te voorschijn tovert.

Puntjes op de u op een Windows (7,8,10) computer

In Windows zijn er twee manieren om de puntjes op de u te krijgen. Deze methode geldt voor alle versies van Windows.

Manier 1: u met puntjes alt code

Houdt de ALT toets ingedrukt en druk op het numeriek toetsenbord 129 in. Voor de hoofdletter variant is dit 154.

Manier 2

  • Druk op de ” toets, deze zit links van je entertoets.
  • Druk op de u
  • Je krijgt vanzelf het volgende: ü.

Puntjes op de u op een Apple Mac, iPhone of Tablet (MacOS/iOS)

Heb een computer zonder Windows? Dan zet jij de puntjes op de u op deze manier. Deze methode werkt op alles versies van MacOS.

  • Druk op de option (⌥) toets en op de letter u.
  • Druk nogmaals op de letter u.
  • Dan zie je vanzelf dit verschijnen: ü.

Vanaf de MacOS Lion 10.7 versie kun je de letter U ook gewoon langer ingedrukt houden om de puntjes op de U te krijgen. Dit geldt ook voor de hoofdletter variant. Houdt dan shift ingedrukt.

hoofdletters accenten mac 398x270 1 e1607606339824 - u met puntjes
letters met accenten typen nederlands 425x190 1 e1607606301901 - u met puntjes

Conclusie

Het is niet zo moeilijk om de puntjes op de u te maken op de computer. Het lijkt maar ingewikkeld. Misschien is het handig om het een aantal keer te oefenen, dan komt het in jouw automatisme terecht.

Het gemakkelijkste is natuurlijk de u met umlaut te kopieren (ctrl + c of cmd (⌘) + c) en vervolgens in jouw document te plakken (ctrl + v of cmd (⌘) + v).

ü

Ü