Hoe maak je een papieren vliegtuigje

Hoe maak je een papieren vliegtuigje? En welk model natuurlijk! Er zijn zo veel verschillende modellen, maar welke vliegt het beste? We willen allemaal het vliegtuigje dat zo lang mogelijk in de lucht blijft en zo ver mogelijk vliegt. Het belangrijkste is precisie en perfecte symmetrie.

Papieren vliegtuig vouwen

Als je een papieren vliegtuigje vouwt (maakt niet uit welk model), dan is symmetrie heel belangrijk, daarnaast moeten je vouwen ook accuraat zijn en zorg ervoor dat je de hoekjes goed aandrukt. Als je een vliegtuigje wilt vouwen dat ver vliegt, moet je een model nemen waarvan de vleugels wijd zijn. Hierdoor komt er veel lucht onder de vleugels, zodat hij efficiënter en dus verder vliegt. Dan is het ook heel belangrijk dat de vleugels niet recht tegenover elkaar zijn, optimaal is het als de vleugels iets naar boven gebogen zijn, hierdoor houdt het papieren vliegtuigje zichzelf in balans. Dan is het ook belangrijk dat je de achterkant van de vleugels iets naar boven buigt (niet vouwen!), dit zorgt ervoor dat je vliegtuigje niet in een rechte lijn naar de grond gaat. Daarnaast moet het centrale zwaarte punt iets voor het midden van het vliegtuigje zitten. Draai het vliegtuigje ondersteboven op een vlak onderwerp (bijv. een tafel of de grond) en je zult zien waar het centrale zwaartepunt is op jouw vliegtuigje. Omdat het zwaartepunt op de voorste helft van het vliegtuigje is, richt het vliegtuigje zich tijdens de vlucht naar beneden, waardoor hij steeds sneller gaat, maar omdat je de vleugels achter iets omhoog gebogen hebt, blijft het papieren vliegtuigje in de perfecte balans!

Zelf doen: papieren vliegtuigjes vouwen

De website vliegtuigjevouwen.nl heeft een hele mooie collectie vliegtuigjes om te vouwen. Klik op een van de onderstaande modellen om te zien hoe je moet vouwen:

Papieren vliegtuig vouwen: model 1
Papieren vliegtuig vouwen: model 2
Papieren vliegtuig vouwen: model 3
Papieren vliegtuig vouwen: model 3

Je vindt deze en meer modellen op: https://www.vliegtuigjevouwen.nl/

Het wereldrecord

Het papieren vliegtuigje dat het wereldrecord heeft verbroken voldoet aan alle hierboven genoemde criteria. Joe Ayoob gooide het vliegtuigje dat John Collins ontworpen heeft. Het vliegtuigje heeft een afstand van maar liefst 69,14 meter afgelegd! Ayoob was een quarterback, dus die weet wel hoe je iets moet gooien. Collins heeft origami en aerodynamica gestudeerd, hij staat bekend als “The Paper Airplane Guy”. Het ontwerp van het papieren vliegtuigje dat het wereldrecord gezet heeft, is vernoemd naar de vrouw van John Collins, Suzanne.

Het record van 69,14 meter met een papieren vliegtuigje

Meer info over papieren vliegtuigen

[infonu keyword=”vliegtuig vouwen” output=2]

Veel plezier met het vouwen van jouw papieren vliegtuigje! Welk model ga jij als eerste maken?