Android kopen? 15 kooptips

android 994910 1280 - android

Koop geen nieuwe smartphone zonder hier rekening mee te houden.

Een Android kopen doe je niet zomaar. Het is een keuze waar een prijskaartje aan hangt. Weet je niet zoveel over technologie dan komt er veel op je af. Je hebt keuze uit verschillende merken tegen verschillende prijzen. Elk toestel heeft zijn specifieke doelgroep. Welk model moet je kiezen? Voorkom een miskoop met onze 15 kooptips.

1. Verdiep je in het Android besturingssysteem

De twee populairste mobiele besturingssystemen zijn Android en iOS. Android kom je in ontzettend veel smartphones tegen. IOS is het besturingssysteem van iPhones. Hoewel iOS iets veiliger is, brengt het ook beperkingen met zich mee. Dit systeem is zó gesloten dat het moeilijk is om de smartphone naar wens aan te passen.

Het besturingssysteem is een persoonlijke keuze. Je gaat voor veiligheid, gebruiksgemak of service van de fabrikant. Veel mensen hebben de voorkeur voor Android, juist vanwege het gebruiksgemak en de verscheidenheid aan smartphones.

2. Bepaal je budget

Een Android kopen betekent altijd dat je geld kwijt bent. Toch hoeft een Android smartphone niet duur te zijn. Goede modellen zijn verkrijgbaar vanaf € 150. Wil je echter een toestel met een razendsnelle processor, lange batterijduur en een geweldige camera? Reken dan een aankoopprijs vanaf € 500.

Sommige modellen kosten meer dan € 1000. Je komt dan bij de hoge segment toestellen uit zoals de Samsung S-serie, Z-Fold, Sony Xperia of Huawei Mate. Overigens kosten de meeste iPhones óók meer dan duizend euro.

3. Het merk kiezen

Wanneer je een Android koopt heb je keuze uit verschillende merken. Dit zijn de meest bekende merken die op het Android besturingssysteem draaien:

  • Samsung
  • Sony
  • Nokia
  • Xiaomi
  • Oppo
  • Google Pixel
  • HTC
  • Motorola
  • Lenovo

En nog veel andere merken. Het zijn er meer dan 30 dus je hebt keuze genoeg.

4. Het model smartphone

Heeft een bepaald merk jouw voorkeur? Kijk dan ook naar het model. De meeste smartphonefabrikanten brengen hun smartphones in verschillende series uit. Vaak betreft het een budget-, een midrange en een high end serie. 

Een budget- of low-end smartphone is goedkoop, maar je moet geen topproduct verwachten. Een high-end smartphone bevat technologische hoogstandjes waarbij kosten noch moeite zijn bespaard. Hier betaal je ook voor. Met een midrange toestel zit je mooi in het midden, waarbij je voor een goede prijs-kwaliteitverhouding gaat.

5. Het ontwerp

Het design heeft een grote invloed op je aankoop beslist. Ziet het apparaat uit en voelt het wanneer het in je hand ligt? Wanneer je in een elektronicazaak rondkijkt neem je de smartphone in de hand en bekijkt hem van alle kanten. Vooral wanneer je kleine handen hebt moet het toestel comfortabel aanvoelen wanneer je het vasthoudt. Ook is het handig wanneer je de smartphone met één hand kunt gebruiken.

Online een Android kopen is wat lastiger omdat je af moet gaan op foto’s van het toestel. Gelukkig zijn die foto’s tegenwoordig heel gedetailleerd. Houd je niet alleen met het design van de smartphone bezig. Andere zaken zijn net zo belangrijk. 

High-end smartphones zijn gemaakt van geharde materialen. Ze bestaan uit een metalen frame en een achterkant van gehard glas. Bij een botsing of val zal het toestel niet snel beschadigen. Plastic voelt goedkoper aan, maar kan net zo duurzaam zijn.

6. Processor en zijn prestaties

Let bij een Android kopen altijd op de processor. Samsung maakt veel gebruik van Qualcomm processors. Deze bieden goede ervaringen. Maar let op, want je hebt verschillende chips van Qualcomm. Je kunt ervan uitgaan dat in de goedkopere smartphones slechter presterende chips zitten.

Sommige merken kiezen voor processors van MediaTek of Helio. Ook dit zijn goede processors, vooral voor smartphones uit de middenklasse of de budgetmodellen. Qualcomm blijft op alle gebieden als beste presteren.

7. De camera van de smartphone

Maak je graag foto’s en video’s met je smartphone? Let dan zeker op het camerasysteem. Wanneer je voor een budget smartphone kiest kun je geen geweldige camera-ervaring verwachten. Bij een smartphone uit de middenklasse of topklasse weet je dat de camerafuncties geweldig zijn.

Het is goed om naar het aantal megapixels van de smartphone camera’s te kijken. Laat je hier niet geheel door leiden want veel megapixels wil niet zeggen dat je ook een betere beeldkwaliteit ontvangt. De software is net zo belangrijk.

Je kunt ervan uitgaan dat duurdere smartphones een goed camerasysteem hebben. Wil je van veraf foto’s en video’s maken dan heb je een telelens nodig. Ook dan kom je bij de duurdere modellen uit.

8. Schermresolutie van het display

Je hebt mooie foto’s gemaakt maar op je smartphone zien ze er niet zo geweldig uit. Bovendien bieden films en series geen goede kijkervaring. Wat is er aan de hand? Het gaat hier om een smartphone met een lage schermresolutie. Je hebt minimaal een resolutie van Full HD nodig. Nog beter is QHD en als je voor het beste van het beste gaat niche voor een resolutie met 4K. 

Het is niet zo dat je een 4K- resolutie nodig hebt. Voor de meeste mensen is dit wat overdreven want op een klein scherm zoals je smartphone is er nauwelijks verschil met een QHD-scherm. Je mag dus best met wat minder genoegen nemen.

9. Vernieuwingsfrequentie van het scherm

Misschien sta je er niet bij stil maar ook het vernieuwingsplan zien van het scherm is belangrijk. Vooral wanneer je de smartphone voor gamen gebruikt of als tweede televisie gebruikt. Goedkope smartphones hebben een scherm met een vernieuwingsfrequentie 50-60 Hz. Bij snelle games kan dit voor vertragingen of haperingen zorgen.

Wanneer gamen belangrijk voor jou is, dan niche voor een scherm met een hogere framerate. Sommige toestellen hebben een vernieuwingsfrequentie tot wel 170 Hz. Daar kun je mee thuiskomen.

10. De batterijduur

Let bij een Android kopen heel goed op de batterijduur. Niet zo vervelend als meerdere keren per dag je smartphone op moeten laden. Dit komt helaas vaker voor dan je denkt.

Wat is een reële batterijduur? Verschillende factoren bepalen de levensduur van de batterij. Bijvoorbeeld de processor, deze kan veel of juist weinig van de batterij vragen. Ook de schermhelderheid speelt een grote rol. Net als jouw gebruik van de smartphone.

Als laatste gaat het om de capaciteit van de batterij. Het scheelt of je een smartphone met een accucapaciteit van 3000 mAh of 5000 mAh hebt.

Kijk gelijk even naar de mogelijkheden met betrekking tot opladen. Alle smartphones kunnen normaal opladen, dit is de langzame manier. Steeds meer toestellen ondersteunen snel laden. Dan heb je ook nog modellen die draadloos kunnen opladen én snelladen en draadloos opladen tegelijk. 

Goede smartphones hebben ook een omgekeerd opladen functie. Hiermee maak je van jouw smartphone een oplader zodat je een andere smartphone, oordopjes of een smartwatch kunt opladen. Handig toch?

11. Een opvouwbare smartphone

Heb je de opvouwbare smartphones al gezien? Onder andere de Samsung Galaxy Fold en de Samsung Flip. Ook de Oppo Find is een opvouwbaar model. Het voordeel hiervan is dat je jouw smartphone naar een tablet omtovert. Een lekker groot scherm om op te werken.

Maar een opvouwbare smartphone heeft ook wat nadelen. De vrouw in het midden is zichtbaar, vooral wanneer je in een goed verlichte omgeving bent. Ook voelen deze modellen goedkoop aan. Dit komt doordat ze vaak van kunststof worden gemaakt. Glas kan immers niet vouwen.

12. Geen budget smartphone wanneer je meer dan 5 uur per dag met je toestel bezig bent

Het is goed om te kijken naar je dagelijks gebruik van de smartphone. Gebruik je hem intensief, dit wil zeggen meer dan 5 uur per dag? Dan is het beter om een toestel uit de middenklasse of een vlaggenschip te kopen. Je stelt namelijk hogere eisen aan de processor en de accucapaciteit.

Maak een lijst van dingen die je met je smartphone doet. Is dit bijvoorbeeld veel gamen dan is een snelle processor en een hoge verversingssnelheid van het scherm belangrijk. Dit geldt ook voor films en series op je smartphone kijken.

Fotografeer je graag en veel? Kies dan voor een goede Android smartphone met uitstekende camera specificaties. Let hierbij niet alleen op de hardware maar ook op de software.

13. Geen vlaggenschip als je een paar keer per dag belt

Ben je zo iemand die zijn smartphone alleen gebruikt om te bellen en af en toe een sms bericht op een WhatsAppje te sturen? Dan heb je helemaal geen dure Android smartphone nodig. Je hebt onvoldoende aan een toestel dat tussen de € 100 en € 250 kost. Meer hoef je echt niet uitgegeven.

14. Als tweede toestel

Misschien ben je op zoek naar een smartphone om hem als tweede toestel te gebruiken. In dit geval hoeft een Android kopen helemaal niet zo duur te zijn. Het tweede toestel ga je waarschijnlijk veel minder vaak gebruiken, bijvoorbeeld als werktelefoon of om mee op vakantie te nemen. Dit betekent dat je lagere eisen kan stellen.

15. Een nieuwe, refurbished of een tweedehands smartphone

Als laatste denk je bij een Android kopen even na over de nieuwigheid. Een gloednieuwe smartphone is de beste keuze en er zit volledige garantie op. 

Heb je een lager budget dan is een refurbished smartphone een prima keuze. Het gaat hier om een vrij nieuwe smartphone die maar heel kort door iemand anders is gebruikt. De verkoper heeft het toestel teruggenomen en geheel nagekeken en eventueel onderdelen vervangen. Je ontvangt vaak een half jaar garantie.

Een tweedehands smartphone koop je (bijna) altijd particulier. Zorg dat je een tweedehands smartphone werkend kunt bekijken en uittesten. Vraag of er nog garantie op zit. Soms is dit het geval, het is dan belangrijk dat je de originele aankoopbon of factuur krijgt. Zit er geen garantie meer op? Probeer dan over de prijs te onderhandelen.