Hoe voorkom je een hoog dataverbruik op Android-smartphones?

android dataverbruik - dataverbruik op android

Tips: Zó voorkom je hoog dataverbuik

In de afgelopen jaren is het mobiele dataverbruik data enorm gestegen. Dankzij apps als Netflix, YouTube, Instagram en TikTok zijn we allemaal steeds meer MB’s en GB’s gaan verbruiken. Combineer dit met snelle up- en downloadsnelheden en het is niet verrassend dat wij als Nederlanders elk kwartaal meer verbruiken dan het kwartaal ervoor, zo bevestigt de laatste Telecommonitor.

Ondanks dat de apps hongeriger zijn geworden en meer data dan ooit ‘opeten’ heeft niet iedereen een bijpassende databundel. Terwijl de apps steeds nieuwe versies pushen die nog meer data verbruiken, blijven veel mensen vasthouden aan hun oude, vertrouwde databundel. Dat wil zeggen: een bundel die vijf jaar geleden nog groot genoeg was, maar nu niet meer. Als je tegenwoordig geen onbeperkte bundel hebt, zoals bijvoorbeeld T-Mobile deze aanbiedt, dan moet je dus voorzichtiger zijn met je dataverbruik via het mobiel netwerk. We geven je daarom 16 manieren om een hoog dataverbruik te voorkomen op je smartphone.

1. Beperk het datagebruik

Het makkelijkste wat je kunt doen om het dataverbruik te beperken is een limiet stellen aan je maandelijkse dataverbruik. Hiermee voorkom je dat overtollige hoeveelheden data – zonder je medeweten – worden gebruikt. Je kunt je maandelijkse dataverbruik op Android beperken via de Instellingen-app. Op deze pagina van de instellingen kun je de maximale hoeveelheid data instellen die je in een maand wilt gebruiken.

Instellingen > Mobiel netwerk > Dataverbruik > Meer data-instellingen > Maandelijks datalimiet

2. Stel de slimme databesparing in

Een andere instelling die je kunt overwegen is de slimme databesparing. Dit helpt dataverbruik te verminderen door te voorkomen dat apps gegevens op de achtergrond gebruiken en door data voor apps die je gebruikt te beperken. Let er wel op dat de ontvangst van e-mails en berichten door deze instelling kan worden vertraagd. Het is overigens wel mogelijk om uitzonderingen te maken voor bepaalde apps.

Instellingen > Mobiel netwerk > Dataverbruik > Slimme databesparing

3. Schakel Google Chrome’s compressie in

Google Chrome is een van de meest populaire browsers voor Android. Het heeft zelfs een ingebouwde Lite-functie die het dataverbruik op Android aanzienlijk kan verminderen. Wanneer deze functie is ingeschakeld wordt al het verkeer langs de servers van Google geleid. Dit resulteert in een lager gegevensverbruik en ook worden pagina’s veel sneller geladen.

Open Chrome > Menu > Instellingen > Lite-versie

4. Apps alleen via wifi updaten

Een andere effectieve manier om het verbruik van data te verminderen is de beperkingen voor updaten. Normaal gesproken kunnen apps automatische app-updates ontvangen in de Play Store. Maar dit kun je uitschakelen en de apps alleen laten updaten wanneer je met een wifinetwerk bent verbonden. Je kunt er ook voor kiezen om apps niet automatisch bij te werken, maar dit wordt niet aanbevolen. Het is verstandig om van tijd tot tijd alle apps handmatig bij te werken als je deze optie wel kiest.

Play Store > Menu > Instellingen > Netwerkvoorkeuren > Apps automatisch updaten

Bonustips om mobiele dataverbruik op Android te verminderen

 1. Analyseer het dataverbruik van je smartphone.
 2. Schakel apps uit die op de achtergrond actief zijn.
 3. Schakel de autoplay-functie uit in apps als Facebook.
 4. Open geen streamingapps wanneer je niet verbonden bent met een wifinetwerk.
 5. Download grote bestanden alleen via wifi.
 6. Controleer alle verbindingen die gesynchroniseerd worden.
 7. Wis de cache niet.
 8. Probeer de Lite-versie van apps.
 9. Sla gebieden van Google Maps in de cache op.
 10. Schakel mobiele data uit als het niet nodig is.
 11. Schakel pushmeldingen uit voor de apps dit niet nodig hebben.
 12. Schakel alle widgets uit die regelmatig worden bijgewerkt.