gingerbread Cupcakes
Kerstmis Cupcakes

Kerst Cupcakes: altijd een feest

Met kerstmis heb je een goed excuus om cupcakes te maken. Dat is het gemakkelijke met cupcakes; je kunt ze vooraf maken, en op ieder willekeurig moment opdienen. Bij koffie, na de lunch of na het kerstdiner. Iedereen zal smullen van jouw speciale kerstmis cupcakes.
De Cupbakery heeft speciaal voor kerstmis 3 cupcake recepten voor ons klaar gezet: Champagne cupcakes, Kaneelcupcakes met stoofpeertjes frosting en Gingerbread cupcakes met roomkaas frosting (hiernaast afgebeeld).

Recept: Champagne cupcakes (12 stuks)

  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille extract
  • 210 gram bloem
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel bak poeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 120 ml crème fraiche
  • 120 ml champagne of prosecco

Oven voorverwarmen op 175 graden. Boter romig mixen en suiker toevoegen. In ongeveer 4 minuten tot een licht en fluffy mengsel mixen. De eieren één voor één toevoegen en goed mixen. Vanille toevoegen en mixen. In een kom de bloem, baking soda, bakpoeder en zout mengen, zet aan de kant. In een medium kom de champagne en crème fraiche doorroeren (het mengsel zal een beetje bubbelen). Het bloemmengsel, afgewisseld met de champagne mengsel toevoegen aan het boter mengsel, beginnen en eindigen met de bloem. Het wordt een dik beslag. Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes. Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Bak de cupcakes 17-22 minuten op 175 graden.

Champagne Crème vulling

  • 120 ml slagroom
  • 120 ml champagne of prosecco
  • 2 theelepels maïzena
  • 5 theelepels kristalsuiker
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 30 gram ongezouten boter
  • 1 theelepel vanille extract

De maïzena met 60 ml slagroom in een medium kom mixen. De overige 60 ml slagroom, suiker en champagne in een steelpan aan de kook brengen. Als het mengsel kookt van het vuur afhalen. Het ei en de 2 eidooiers mixen met het maïzena/ slagroom mengsel. Giet 1/3 deel van het champagne mengsel in het eimengsel, blijf constant roeren zodat de eieren niet gaan koken. Breng de rest van het champagne/ slagroom mengsel aan de kook. Giet het eimengsel in een vloeiende beweging bij het champagne/ slagroom mengsel. Blijf voordurend kloppen tot het mengsel dik wordt. Haal van het vuur af en mix de boter en vanille extract in het mengsel. Maak een gat in het middel van de cupcakes (bv met een appelboor) en vul met de champagne crème vulling. Vul het gat af met een stukje van de uitgesneden cake.

Champagne Frosting:

  • 240 ml plus 1 theelepel champagne of prosecco
  • 225 gram boter op kamertemperatuur
  • 300 gram poedersuiker

240 ml champagne in een kleine steelpan. In laten koken tot er ongeveer 2 eetlepels vocht over zijn. Af laten koelen. Doe de zachte boter in een kom en mix tot een luchtige smeuïge massa. Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en mix door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen, hoe beter de delen in elkaar op gaan. Als de frosting dik en fluffy is de overgebleven 2 eetlepels champagne en 1 theelepel champagne uit de fles toevoegen, goed mixen. Spuit de frosting op de cupcakes en decoreer met suikerparels.

Meer cupcake recepten:

    Scones van john

     Het is bijna niet te geloven maar dit recept is  meer dan 100 jaar oud! Heel veel jaren geleden kreeg ik dit recept van onze Engelse vriend John. Het oorspronkelijke recept was van zijn moeder die kunstenares was en aardewerk beschilderde in Stoke-on-trent.Scones bakken betekende kneden, uitrollen, uitsteken enzovoort. Daar had ze geen tijd voor. Ze maakte scones maar zonder veel "poespas", gewoon hoopjes deeg op de bakplaat en bakken maar. Het is een makkelijk te maken recept, je krijgt geen prachtige scones maar ze zijn heel lekker! Een paar jaar geleden begon ik deze scones eens te maken in een cupcake vorm. Het is weer eens wat anders. Ik wissel nu af of op de bakplaat de grote scones, ongeveer  8,  of in cupcakevorm ongeveer 12 stuks.  John is niet meer onder ons helaas, maar het zal hem zeker plezieren dat zoveel mensen nog steeds de scones van zijn moeder maken.  

    INGREDIENTEN

    225 g bloem (patentbloem)OF zelfrijzend bakmeel. 75 g boter (of margarine) plus iets extra om de vormpjes in te vetten. 2 flinke theelepels bakpoeder.(opgehoopt dus) (Bij zelfrijzend bakmeel voeg je 1 opgehoopte theelepel bakpoeder toe).40 g (riet)suiker. (je kunt minder gebruiken. miniumum is 25 g)Als extra wat suiker om over de ongebakken scones te strooien. (niet noodzakelijk)Mespunt zout.Ongeveer 150 ml karnemelk (of gewone melk) (Karnemelk laat het deeg beter rijzen, het wordt luchtiger, je proeft het niet.) Heb je geen karnemelkneem dan gewone melk)1 ei(is lekker maar niet noodzakelijk)

    Bereidingswijze

    1. Voorbereiding Oven voorverwarmenop 230-235 graden (hete lucht oven 20 graden lager). Helaas verschillen oventemperaturen vaak dus let goed op. 2. Zorg dat de oven op juiste temperatuur is, want de scones moeten de oven in zodra alles doorelkaar geroerd is.3.Om vastplakken te voorkomen de bakplaat invetten. Of leg er bakpapier op. Bereidingswijze1. Wrijf met je vingertoppen alledroge ingrediënten doorelkaar tot het op broodkruim lijkt.2. Als je een ei gebruikt klop je het ei even los voeg toe aan de (karne)melk.3.Neem een vork en roer door de bloem terwijl jebeetje voor beetje de melk toevoegd. 4. (gebruik je rozijnen voeg die dan nu toe).5. Roer alles door elkaaren zorg dat het niet te zacht is (dus niet met een plons de melk erbij, het ligt aan de bloem dus even voorzichtig doen). soms heb je meer en soms heb je minder melk nodig.Ga beslist NIET kneden. 6.Neem een eetlepel en schuif met behulp van een theelepel het deeg op de bakplaat (of in de vorm).7. Of gebruik een ijsknijper als je die hebt. 8. Strooi er eventueel wat suiker over (niet noodzakelijk)

    • Engels
    •  20-30 min.
    • Geplaatst op28-11-2004
    • Engels
    •  20-30 min.

    alidada

    • Eigen recept
    Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)

    Dit is een heerlijke kruidige worteltaart met een super lekkere romige laag. Ipv een taart kun je ook worteltaart-cupcakejes bakken!

    INGREDIENTEN

    Voor de taart/ cupcakes:, , 4 eieren, 300gr (tarwe)bloem, 250gr bruine basterdsuiker, 185ml zonnebloemolie, 400gr wortelen (ik weeg ze na t schrapen/ schillen), 55 gr gepelde walnoten, 3 theelepels (1 zakje)bakpoeder, 2 theelepels kaneelpoeder, 1/2 theelepel zout, , voor de romige glazuurlaag:, 180gr zachte boter, 180gr roomkaas, 3 druppels vanille-extract, 250gr poedersuiker

    • Europees
    •  10-20 min.
    • Geplaatst op12-10-2010
    • Europees
    •  10-20 min.

    jannesh

    • Eigen recept
    cupcake

    Lekker

    INGREDIENTEN

    Cup cakes zijn hot! Bijna iedereen bakt ze, gewoon omdat ze lekker zijn,simpel te maken en je kunt zo zo mooi decoreren waardoor het mooie gebakjes worden. En niet te vergeten iedereen lust cup cakes., Een cup cake is luchtiger dan muffins, Het beslag van een cup cake is dan ook heel anders dan het beslag van een muffin., Muffins komen oorspronkelijk uit Amerika en worden daar ook wel hartig gemaakt en gegeten bij ontbijt. Cup Cakes komen uit Engeland ene Eliza Leslie heeft in 1828 het eerste cupcake recept beschreven in haar kookboek., Dit cupcakeje was ooit bedoeld voor bij de High Tea waar de engelsen om bekent staan., Deze sjieke gebakjes werden in de vorm van theekopjes gepresenteerd omdat ze goed bij de thee passen. Om het al helemaal passend te maken werden deze cupcakes soms in theekopjes of ramekin gebakken. Vandaar de naam CUP cakes., 1. Voor het bakken van cupcakes kun je een muffinbakblik gebruiken met papierenvormpjes,die er vrij wel in iedere kleur en designe te krijgen zijn., , 2. Omdat het resultaat van je cupcake afhankelijk is van je matriaal zeg ik, gebruik een goed stevig en zwaar muffin blik.Een goed blik bak je 6 of 12 cups per keer., , 3. Mocht je geen papieren vormpjes in het blik willen gebruiken, vet je bak blik dan heel goed in, zelf gebruik ik altijd wel papieren vormpjes in het blik omdat deze dan mooier lossen,na het bakken., , 4. Zorg voor de juiste hoeveel heid beslag in de cups, dit is ongeveer ¾ beslag in 1 cupje, zelf gebruik ik altijd mijn ijstang voor het vullen van de cups is precies de juiste hoeveelheid, bij een te veel aan beslag worden je cakes niet mooi ze zullen uit lopen, slecht garen, niet te lossen zijn. Bij te weinig beslag krijg je kleine cakes., , 5. Het meel en bakpoeder altijd zeven., , 6. Cupcake maak je met ingredienten die op kamertempratuur zijn, het beslag moet goed gemengt zijn maar kort, gemixed worden, de laatste meelsliert moet net weg zijn en dan kun je stoppen met mixen, ga je toch langer door zullen je muffins niet lekker luchtig worden maar zwaar ipv lekker smeuig., , 7. Zorg bij het bakken van cupcakes dat je de oven op tijd hebt voorverwarmd., , 8. Cup cakes zijn snel klaar tussen 15 en 20 min afhankelijk van het recept en grote., , 9. Doe ook bij cup cakes de gaartest, door er met een satéstokje in te prikken.is deze schoon dan is de cup cake klaar., , 10. Laat de cup cake goed afkoelen en dan is deze klaar om hem te eten, of te decoreren met frosting., , bewaartip:, Zonder frosting kun je ze 2 tot 3 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel cupcake tray of ongeveer 3 maanden in de vriezer. Laat ze wel eerst afkoelen voordat je ze in de vriezer zet., , Veel succes en plezier bij het maken van jou cup cakes.,

    • Nederlands
    •  10-20 min.
    • Geplaatst op17-09-2012
    • Nederlands
    •  10-20 min.

    abdelilah1