gingerbread Cupcakes
Kerstmis Cupcakes

Kerst Cupcakes: altijd een feest

Met kerstmis heb je een goed excuus om cupcakes te maken. Dat is het gemakkelijke met cupcakes; je kunt ze vooraf maken, en op ieder willekeurig moment opdienen. Bij koffie, na de lunch of na het kerstdiner. Iedereen zal smullen van jouw speciale kerstmis cupcakes.
De Cupbakery heeft speciaal voor kerstmis 3 cupcake recepten voor ons klaar gezet: Champagne cupcakes, Kaneelcupcakes met stoofpeertjes frosting en Gingerbread cupcakes met roomkaas frosting (hiernaast afgebeeld).

Recept: Champagne cupcakes (12 stuks)

  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille extract
  • 210 gram bloem
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel bak poeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 120 ml crème fraiche
  • 120 ml champagne of prosecco

Oven voorverwarmen op 175 graden. Boter romig mixen en suiker toevoegen. In ongeveer 4 minuten tot een licht en fluffy mengsel mixen. De eieren één voor één toevoegen en goed mixen. Vanille toevoegen en mixen. In een kom de bloem, baking soda, bakpoeder en zout mengen, zet aan de kant. In een medium kom de champagne en crème fraiche doorroeren (het mengsel zal een beetje bubbelen). Het bloemmengsel, afgewisseld met de champagne mengsel toevoegen aan het boter mengsel, beginnen en eindigen met de bloem. Het wordt een dik beslag. Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes. Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Bak de cupcakes 17-22 minuten op 175 graden.

Champagne Crème vulling

  • 120 ml slagroom
  • 120 ml champagne of prosecco
  • 2 theelepels maïzena
  • 5 theelepels kristalsuiker
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 30 gram ongezouten boter
  • 1 theelepel vanille extract

De maïzena met 60 ml slagroom in een medium kom mixen. De overige 60 ml slagroom, suiker en champagne in een steelpan aan de kook brengen. Als het mengsel kookt van het vuur afhalen. Het ei en de 2 eidooiers mixen met het maïzena/ slagroom mengsel. Giet 1/3 deel van het champagne mengsel in het eimengsel, blijf constant roeren zodat de eieren niet gaan koken. Breng de rest van het champagne/ slagroom mengsel aan de kook. Giet het eimengsel in een vloeiende beweging bij het champagne/ slagroom mengsel. Blijf voordurend kloppen tot het mengsel dik wordt. Haal van het vuur af en mix de boter en vanille extract in het mengsel. Maak een gat in het middel van de cupcakes (bv met een appelboor) en vul met de champagne crème vulling. Vul het gat af met een stukje van de uitgesneden cake.

Champagne Frosting:

  • 240 ml plus 1 theelepel champagne of prosecco
  • 225 gram boter op kamertemperatuur
  • 300 gram poedersuiker

240 ml champagne in een kleine steelpan. In laten koken tot er ongeveer 2 eetlepels vocht over zijn. Af laten koelen. Doe de zachte boter in een kom en mix tot een luchtige smeuïge massa. Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en mix door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen, hoe beter de delen in elkaar op gaan. Als de frosting dik en fluffy is de overgebleven 2 eetlepels champagne en 1 theelepel champagne uit de fles toevoegen, goed mixen. Spuit de frosting op de cupcakes en decoreer met suikerparels.

Meer cupcake recepten:

  • Eigen recept
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)

Dit is een heerlijke kruidige worteltaart met een super lekkere romige laag. Ipv een taart kun je ook worteltaart-cupcakejes bakken!

INGREDIENTEN

Voor de taart/ cupcakes:4 eieren300gr (tarwe)bloem250gr bruine basterdsuiker185ml zonnebloemolie400gr wortelen (ik weeg ze na t schrapen/ schillen)55 gr gepelde walnoten3 theelepels (1 zakje)bakpoeder2 theelepels kaneelpoeder1/2 theelepel zoutvoor de romige glazuurlaag:180gr zachte boter180gr roomkaas3 druppels vanille-extract250gr poedersuiker

Bereidingswijze

 Schil/schraap en rasp de worteltjes, pel de hak de walnoten en klop de eieren los.Afhankelijk of je van grof of fijn houd kun je de walnoten en wortels groter of fijner hakken.De over voorverwarmen op 180 graden. De vorm insmeren met boter en met bloem bestuiven, of de papieren vormpjes in het cupcake-blik leggen. Klop de eieren met de suiker tot een romige massa en roer er de olie doorheen.Zeef de bloem met zout, kaneel, en bakpoeder er boven en mix dit met de eier-boter massa. Voeg daarna de (fijn geraspte) wortelen en (fijn gehakte) walnoten toe en meng alles nog even goed met de mixer.Giet of spatel de massa in de taartvorm en bak ong. 1 uur, tot een houten prikker er weer schoon uitkomt. De taart zal goed rijzen.De cupcakjes rijzen (bij mij) iets minder veel, dus de vormpjes tot ong. 3/4 vullen. Deze bak je ook aanzienlijk korter, ong. een half uur (check ook weer met n houten prikker).Als de taart (of cupcakes) klaar zijn laten afkoelen, eerst in de vorm, later op een bord of schaal.Vervolgens maak je het glazuur; meng eerst de zachte boter met de poedersuiker, tot deze massa een beetje stijf wordt en goed gemengd is, vervolgens roer je er de roomkaas en vanille extract door tot deze ook goed gemengd zijn en je een mooie romige massa hebt.TIP: ipv vanille extract gebruik ik ook wel eens wat citroensap of citroenzuur als ik een wat minder zoete glazuur wil. Daarnaast zijn er veel mensen die meer of minder roomkaas smaak lekker vinden; dus gebruik niet alle suiker en roomkaas ineens maar begin met de helft of 3/4 en proef of en wanneer je het het lekkerst vindt. Metd eze hoeveelheden maak je ruim voldoende glazuur voor een dikke laag; dus als je daar niet van houdt kun je het recept voor glazuur ook halveren. 

  • Europees
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-10-2010
  • Europees
  •  10-20 min.

jannesh

  • Eigen recept
cupcake

Lekker

INGREDIENTEN

Cup cakes zijn hot! Bijna iedereen bakt ze, gewoon omdat ze lekker zijn,simpel te maken en je kunt zo zo mooi decoreren waardoor het mooie gebakjes worden. En niet te vergeten iedereen lust cup cakes., Een cup cake is luchtiger dan muffins, Het beslag van een cup cake is dan ook heel anders dan het beslag van een muffin., Muffins komen oorspronkelijk uit Amerika en worden daar ook wel hartig gemaakt en gegeten bij ontbijt. Cup Cakes komen uit Engeland ene Eliza Leslie heeft in 1828 het eerste cupcake recept beschreven in haar kookboek., Dit cupcakeje was ooit bedoeld voor bij de High Tea waar de engelsen om bekent staan., Deze sjieke gebakjes werden in de vorm van theekopjes gepresenteerd omdat ze goed bij de thee passen. Om het al helemaal passend te maken werden deze cupcakes soms in theekopjes of ramekin gebakken. Vandaar de naam CUP cakes., 1. Voor het bakken van cupcakes kun je een muffinbakblik gebruiken met papierenvormpjes,die er vrij wel in iedere kleur en designe te krijgen zijn., , 2. Omdat het resultaat van je cupcake afhankelijk is van je matriaal zeg ik, gebruik een goed stevig en zwaar muffin blik.Een goed blik bak je 6 of 12 cups per keer., , 3. Mocht je geen papieren vormpjes in het blik willen gebruiken, vet je bak blik dan heel goed in, zelf gebruik ik altijd wel papieren vormpjes in het blik omdat deze dan mooier lossen,na het bakken., , 4. Zorg voor de juiste hoeveel heid beslag in de cups, dit is ongeveer ¾ beslag in 1 cupje, zelf gebruik ik altijd mijn ijstang voor het vullen van de cups is precies de juiste hoeveelheid, bij een te veel aan beslag worden je cakes niet mooi ze zullen uit lopen, slecht garen, niet te lossen zijn. Bij te weinig beslag krijg je kleine cakes., , 5. Het meel en bakpoeder altijd zeven., , 6. Cupcake maak je met ingredienten die op kamertempratuur zijn, het beslag moet goed gemengt zijn maar kort, gemixed worden, de laatste meelsliert moet net weg zijn en dan kun je stoppen met mixen, ga je toch langer door zullen je muffins niet lekker luchtig worden maar zwaar ipv lekker smeuig., , 7. Zorg bij het bakken van cupcakes dat je de oven op tijd hebt voorverwarmd., , 8. Cup cakes zijn snel klaar tussen 15 en 20 min afhankelijk van het recept en grote., , 9. Doe ook bij cup cakes de gaartest, door er met een satéstokje in te prikken.is deze schoon dan is de cup cake klaar., , 10. Laat de cup cake goed afkoelen en dan is deze klaar om hem te eten, of te decoreren met frosting., , bewaartip:, Zonder frosting kun je ze 2 tot 3 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel cupcake tray of ongeveer 3 maanden in de vriezer. Laat ze wel eerst afkoelen voordat je ze in de vriezer zet., , Veel succes en plezier bij het maken van jou cup cakes.,

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op17-09-2012
  • Nederlands
  •  10-20 min.

abdelilah1

    Basisrecept cupcakes

    Basis receptmet tips voor het maken van cup cakes

    INGREDIENTEN

    Ingrediënten voor 12 cupcakes, 125 gram roomboter op kamertemperatuur, 125 gram kristalsuiker, 125 gram zelfrijzend bakmeel, 2 eetlepels melk op kamertemperatuur, 2 ( grote) eieren op kamertemperatuur

    •  
    •  30-60 min.
    • Geplaatst op20-02-2011
    •  
    •  30-60 min.

    marjaerich