Kerstmis cupcakes

Kerstmis Cupcakes
Kerst Cupcakes: altijd een feest

Met kerstmis heb je een goed excuus om cupcakes te maken. Dat is het gemakkelijke met cupcakes; je kunt ze vooraf maken, en op ieder willekeurig moment opdienen. Bij koffie, na de lunch of na het kerstdiner. Iedereen zal smullen van jouw speciale kerstmis cupcakes.
De Cupbakery heeft speciaal voor kerstmis 3 cupcake recepten voor ons klaar gezet: Champagne cupcakes, Kaneelcupcakes met stoofpeertjes frosting en Gingerbread cupcakes met roomkaas frosting (hiernaast afgebeeld).

Recept: Champagne cupcakes (12 stuks)

  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille extract
  • 210 gram bloem
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel bak poeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 120 ml crème fraiche
  • 120 ml champagne of prosecco

Oven voorverwarmen op 175 graden. Boter romig mixen en suiker toevoegen. In ongeveer 4 minuten tot een licht en fluffy mengsel mixen. De eieren één voor één toevoegen en goed mixen. Vanille toevoegen en mixen. In een kom de bloem, baking soda, bakpoeder en zout mengen, zet aan de kant. In een medium kom de champagne en crème fraiche doorroeren (het mengsel zal een beetje bubbelen). Het bloemmengsel, afgewisseld met de champagne mengsel toevoegen aan het boter mengsel, beginnen en eindigen met de bloem. Het wordt een dik beslag. Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes. Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Bak de cupcakes 17-22 minuten op 175 graden.

Champagne Crème vulling

  • 120 ml slagroom
  • 120 ml champagne of prosecco
  • 2 theelepels maïzena
  • 5 theelepels kristalsuiker
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 30 gram ongezouten boter
  • 1 theelepel vanille extract

De maïzena met 60 ml slagroom in een medium kom mixen. De overige 60 ml slagroom, suiker en champagne in een steelpan aan de kook brengen. Als het mengsel kookt van het vuur afhalen. Het ei en de 2 eidooiers mixen met het maïzena/ slagroom mengsel. Giet 1/3 deel van het champagne mengsel in het eimengsel, blijf constant roeren zodat de eieren niet gaan koken. Breng de rest van het champagne/ slagroom mengsel aan de kook. Giet het eimengsel in een vloeiende beweging bij het champagne/ slagroom mengsel. Blijf voordurend kloppen tot het mengsel dik wordt. Haal van het vuur af en mix de boter en vanille extract in het mengsel. Maak een gat in het middel van de cupcakes (bv met een appelboor) en vul met de champagne crème vulling. Vul het gat af met een stukje van de uitgesneden cake.

Champagne Frosting:

  • 240 ml plus 1 theelepel champagne of prosecco
  • 225 gram boter op kamertemperatuur
  • 300 gram poedersuiker

240 ml champagne in een kleine steelpan. In laten koken tot er ongeveer 2 eetlepels vocht over zijn. Af laten koelen. Doe de zachte boter in een kom en mix tot een luchtige smeuïge massa. Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en mix door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen, hoe beter de delen in elkaar op gaan. Als de frosting dik en fluffy is de overgebleven 2 eetlepels champagne en 1 theelepel champagne uit de fles toevoegen, goed mixen. Spuit de frosting op de cupcakes en decoreer met suikerparels.

Meer cupcake recepten:

[smulweb keyword=”cupcake” output=3]