zelf appeltaart maken
zelf appeltaart maken

Verse appeltaart maken

Appeltaart kun je heerlijk eten bij Dudok en ze verkopen ook redelijk goede bij de Albert Heijn. Toch is een eigen gemaakte, verse appeltaart lekkerder. Een lekkere appeltaart valt of staat met het gebruik van goede, verse ingrediënten. Het belangrijkste ingrediënt is de appel. Een stevige appel zoals Jonagold, Cox Orange, Elstar en Goudrenet zijn zeer geschikt voor een appeltaart.

Appeltaarten zijn het lekkerst als ze op en top vers zijn. Invriezen en koelen kan, maar je verliest al snel kwaliteit. Er zijn naast de traditionele appeltaart ook veel variaties te bedenken. Zo kun je noten of rum toevoegen voor een andere beleving. Hoe je zelf een appeltaart kunt maken, kun je lezen na de break. Daarnaast hebben we ook leuke links met variaties.

Ingrediënten appeltaart:

  • 11 appelen
  • 125 gram boter (kamertemperatuur)
  • 125 gram margarine (kamertemperatuur)
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram rozijnen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels kaneel
  • springvorm
  • zout

Bereidingswijze:

  1. Voorverwarm de oven (180 graden)
  2. Schil de appelen en snij ze in plakjes
  3. Vet de springvorm in met boter.
  4. Doe de boterm margarine, suiker, vanillesuiker en een mespuntje zout in de beslagkom en mix het luchtig. Voeg dan een ei toe en het zelfrijzend bakmeel. Mix het totdat een deegbal vormt. Gebruik de helft van het deeg om een bodem te maken.
  5. Doe de helft van de appelen in de springvorm met een eetlepel kaneel erover. Herhaal dit met de rest van de appelen en de kaneel.
  6. Rol de rest van het deeg uit en maak strookjes van 1.5 cm breed. Maak ook 1 lange strook voor de rand. Maak een patroon over de taart met de deegstroken. De lange strook gaat langs de rand.
  7. Bestrijk de taart met een losgeklopt ei.
  8. Zet de taart in de oven en check deze regelmatig. Gaat het te hard? temperatuur terugschroeven.

Variëren met appeltaart: inspiratie

    De lekkerder bestaat niet appeltaart

    Dit is een recept van Hilda Huiskamp uit Neede. Zij won in 2006 een reis naar america met dit recept voor een appeltaartwedstrijd, uitgeschreven door omroep gelderland. Ik heb hem gisteren gemaakt en ik kan je zeggen...ik heb nog nooit zo een lekkere eigengemaakte appeltaart geproefd. Al mijn andere appeltaartrecepten gaan de kliko in. Zalig gewoon, heel byzonder is de room en de puddinglaag.DIT RECEPT STAAT OOK NOG ONDERhttp://www.smulweb.nl/1381769/koken/recept/De-lekkerder-bestaat-niet-appeltaartKUN JE NOG MEER REACTIES LEZEN!

    INGREDIENTEN

    HET DEEG: 250 gram gezeefde bloem; 2 volle afgestreken theelepels bakpoeder; 1 ei; 125 gram suiker; 150 gram boter ( moet al paar uur op kamertemp.zijn) DE VULLING: 5 goudreinetten -neem hele grote appels , totaal gewicht van 1000-1025 gram; 125 gram suiker; 1 pakje vanille KOOKpudding; 1 zakje vanillesuiker; 750 ml. slagroom(= 7,5 dl.)

    Voorbereiding

    Oven voorverwarmen op 175 graden C.

    Bereidingswijze

    Kneed bloem, bakpoeder, suiker, boter en het ei tot een soepel deeg (met de hand goed kneden in 10 min.). Bekleed er een ingevette en met bakpapier beklede springvorm in- ook de zijkanten met bakpapier bekleden.. Schil dan de appels en snijd ze in 8 parten. Zet de partjes rechtop tegen elkaar in de vorm. De hele vorm moet goed gevuld zijn. Roer(met een vork of garde) dan het puddingpoeder in een kom met de suiker, vanillesuiker en 150 ml. van de slagroom(= 1,5 dl.) (let op dat alle klontjes weg zijn). Moet een romig geheel zijn. Kook de rest van de slagroom (goed doorroeren tijdens het koken) en roer van het vuur af de puddingmix door de slagroom. Zet pan weer terug op een LAAG vuur en breng het al roerend aan de kook. Schep dan de pudding over de appels in de vorm. Bak de taart op de onderste richel in de voorverwarmde oven in 70 minuten gaar en goudbruin. Let op: op tijd een stuk alu.folie of bakpapier over de taart leggen als de bovenkant al wat bruin is. dan de laatste 2 min. van de baktijd de folie er af halen. Laat de taart nog even in de iets geopende oven staan. zo`n 5 min. druk gewoon een houten lepel tussen de deur zodat de oven iets open staat. en laat de taart in de springvorm zitten tot hij afgekoeld is, en open dan pas de springvorm. De taart is het allerlekkerst als je hem na het afkoelen nog een aantal uren in de koelkast laat opstijven!! Dit is ook beslist nodig om hem lekker te laten opstijven!!!!!

    • Nederlands
    •  30-60 min.
    • Geplaatst op02-12-2007
    • Nederlands
    •  30-60 min.

    ruthbrock

      *Jamie Oliver's Toffee Appeltaart

      Een fantastisch dessert waar je nooit genoeg van krijgt. De combinatie van toffee en appel is klassiek, maar je kunt het ook met peren, bananen of zelfs aardbeien proberen.

      INGREDIENTEN

      - 1 stokje vanille, - 120 gr boter, - 100 gr poedersuiker, - 1 snufje zout, - 250 gr bloem, - 1/2 stuk citroenrasp, - 2 stuks eierdooiers, - 2 el melk, - 2 blikken gecondenseerde melk, - 4 appels,

      • Engels Nagerecht
      •  > 120 min.
      • Geplaatst op26-07-2005
      • Engels Nagerecht
      •  > 120 min.

      jamie-oliver

        Homemade Appeltaart

        Mijn eigen gemaakte appeltaart is een variant op de traditionele Hollandse appeltaart. Deze variant is gemakkelijk te maken, kost weinig tijd en kan niet mislukken. En daarbij smaakt hij ook nog eens overheerlijk!!! Het was bij mij gisteren een echt succes.

        INGREDIENTEN

        * 5 plakjes diepvries bladerdeeg, * 4 goudreinetten, * 1 handvol rozijnen, *2 dl slagroom (of een pakje houdbare slagroom), * 3 eieren even losgeklopt, * 3 eetlepels custardpoeder, * Kaneel naar smaak, * Basterdsuiker of gewone suiker naar smaak, * 2 zakjes vanillesuiker

        • Nederlands
        •  30-60 min.
        • Geplaatst op20-06-2005
        • Nederlands
        •  30-60 min.

        cootje48