zelf appeltaart maken
zelf appeltaart maken

Verse appeltaart maken

Appeltaart kun je heerlijk eten bij Dudok en ze verkopen ook redelijk goede bij de Albert Heijn. Toch is een eigen gemaakte, verse appeltaart lekkerder. Een lekkere appeltaart valt of staat met het gebruik van goede, verse ingrediënten. Het belangrijkste ingrediënt is de appel. Een stevige appel zoals Jonagold, Cox Orange, Elstar en Goudrenet zijn zeer geschikt voor een appeltaart.

Appeltaarten zijn het lekkerst als ze op en top vers zijn. Invriezen en koelen kan, maar je verliest al snel kwaliteit. Er zijn naast de traditionele appeltaart ook veel variaties te bedenken. Zo kun je noten of rum toevoegen voor een andere beleving. Hoe je zelf een appeltaart kunt maken, kun je lezen na de break. Daarnaast hebben we ook leuke links met variaties.

Ingrediënten appeltaart:

  • 11 appelen
  • 125 gram boter (kamertemperatuur)
  • 125 gram margarine (kamertemperatuur)
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram rozijnen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels kaneel
  • springvorm
  • zout

Bereidingswijze:

  1. Voorverwarm de oven (180 graden)
  2. Schil de appelen en snij ze in plakjes
  3. Vet de springvorm in met boter.
  4. Doe de boterm margarine, suiker, vanillesuiker en een mespuntje zout in de beslagkom en mix het luchtig. Voeg dan een ei toe en het zelfrijzend bakmeel. Mix het totdat een deegbal vormt. Gebruik de helft van het deeg om een bodem te maken.
  5. Doe de helft van de appelen in de springvorm met een eetlepel kaneel erover. Herhaal dit met de rest van de appelen en de kaneel.
  6. Rol de rest van het deeg uit en maak strookjes van 1.5 cm breed. Maak ook 1 lange strook voor de rand. Maak een patroon over de taart met de deegstroken. De lange strook gaat langs de rand.
  7. Bestrijk de taart met een losgeklopt ei.
  8. Zet de taart in de oven en check deze regelmatig. Gaat het te hard? temperatuur terugschroeven.

Variëren met appeltaart: inspiratie

    *Jamie Oliver's Toffee Appeltaart

    Een fantastisch dessert waar je nooit genoeg van krijgt. De combinatie van toffee en appel is klassiek, maar je kunt het ook met peren, bananen of zelfs aardbeien proberen.

    INGREDIENTEN

    - 1 stokje vanille - 120 gr boter - 100 gr poedersuiker - 1 snufje zout - 250 gr bloem - 1/2 stuk citroenrasp - 2 stuks eierdooiers - 2 el melk - 2 blikken gecondenseerde melk - 4 appels

    Voorbereiding

    Zet de dichte blikjes gecondenseerde melk in een hoge pan onder water.Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en houd het water met het deksel op de pan 3 uur aan de kook.Het is heel belangrijk dat je de pan regelmatig controleert, hij mag in geen geval droog koken, omdat de blikjes dan uit elkaar knallen. Dit procede levert een fantastische toffee op.Haal de blikjes uit het water en laat ze afkoelen.

    Bereidingswijze

    Nu moet je eerst het deeg gaan maken. Snijd, als je het gebruikt, het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mes het merg eruit (bewaar het stokje om vanillesuiker van te maken). Meng de boter, de poedersuiker en het zout en wrijf er de bloem, eventueel de vanille, de citroenschil en de eidooiers door ? je kunt het met je vingertoppen doen of in een keukenmachine. Wanneer het mengsel eruitziet als broodkruim, kan de melk of het water erbij. Kneed het mengsel met liefde tot je een mooie bal deeg hebt, bestuif die met een beetje bloem en vorm er een lange worst van ? kneed het deeg vooral niet te lang, dan wordt het te elastisch en taai en niet vlokkig en bros na het bakken, wat wel de bedoeling is. Verpak het deeg in keukenfolie en leg het minstens een uur in de koelkast. Haal het er dan uit, snijd het in plakjes en bekleed daar een taartvorm met een doorsnede van 28 centimeter mee. Druk de plakken stevig tegen elkaar en snijd de randen netjes bij. Zet de vorm een uurtje in de vriezer. Verwarm de oven voor op 180 ?C/stand 4. Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen, snijd de appelparten in dunne plakjes en haal ze door de poedersuiker. Haal de deegbodem uit de vriezer en smeer de karamel uit beide blikjes gecondenseerde melk erop. Leg de appels erop en giet er het sap bij dat er wellicht uitgelopen is. Zet de taart ongeveer 40 minuten onder in de voorverwarmde oven tot je een krokante bodem hebt met een laag pruttelende toffee op de appels.

    • Engels Nagerecht
    •  > 120 min.
    • Geplaatst op26-07-2005
    • Engels Nagerecht
    •  > 120 min.

    jamie-oliver

      De lekkerder bestaat niet appeltaart

      Dit is een recept van Hilda Huiskamp uit Neede. Zij won in 2006 een reis naar america met dit recept voor een appeltaartwedstrijd, uitgeschreven door omroep gelderland. Ik heb hem gisteren gemaakt en ik kan je zeggen...ik heb nog nooit zo een lekkere eigengemaakte appeltaart geproefd. Al mijn andere appeltaartrecepten gaan de kliko in. Zalig gewoon, heel byzonder is de room en de puddinglaag.DIT RECEPT STAAT OOK NOG ONDERhttp://www.smulweb.nl/1381769/koken/recept/De-lekkerder-bestaat-niet-appeltaartKUN JE NOG MEER REACTIES LEZEN!

      INGREDIENTEN

      HET DEEG: 250 gram gezeefde bloem; 2 volle afgestreken theelepels bakpoeder; 1 ei; 125 gram suiker; 150 gram boter ( moet al paar uur op kamertemp.zijn) DE VULLING: 5 goudreinetten -neem hele grote appels, totaal gewicht van 1000-1025 gram; 125 gram suiker; 1 pakje vanille KOOKpudding; 1 zakje vanillesuiker; 750 ml. slagroom(= 7,5 dl.)

      • Nederlands
      •  30-60 min.
      • Geplaatst op02-12-2007
      • Nederlands
      •  30-60 min.

      ruthbrock

        Homemade Appeltaart

        Mijn eigen gemaakte appeltaart is een variant op de traditionele Hollandse appeltaart. Deze variant is gemakkelijk te maken, kost weinig tijd en kan niet mislukken. En daarbij smaakt hij ook nog eens overheerlijk!!! Het was bij mij gisteren een echt succes.

        INGREDIENTEN

        * 5 plakjes diepvries bladerdeeg, * 4 goudreinetten, * 1 handvol rozijnen, *2 dl slagroom (of een pakje houdbare slagroom), * 3 eieren even losgeklopt, * 3 eetlepels custardpoeder, * Kaneel naar smaak, * Basterdsuiker of gewone suiker naar smaak, * 2 zakjes vanillesuiker

        • Nederlands
        •  30-60 min.
        • Geplaatst op20-06-2005
        • Nederlands
        •  30-60 min.

        cootje48