zelf mayonaise maken
zelf mayonaise maken

verse mayo!

Een patatje met mayonaise is super lekker op z’n tijd. Typisch Hollands, die mayonaise; bij de snackbar hebben ze emmers vol en in de supermarkt kun je vele verschillende types kopen. Zo is er mayonaise op yoghurt- of oliebasis maar ook fritessaus. Fritessaus is niet hetzelfde als mayonaise door het veel lagere vetpercentage en toevoeging van suikers. Dit geeft fritessaus ook een iets andere (mildere) smaak.

Bij een gezellig etentje kun je er ook voor kiezen om zelf mayonaise te maken. Je gerecht wordt gelijk een stuk ‘spannender’. Denk maar aan lekkere steak met zelfgebakken frites en zelfgemaakte mayonaise. Mayonaise is eigenlijk heel erg simpel te maken. Je grootste gevaar: schifting.

Lees snel verder en maak zelf in een paar minuten mayonaise. Als je het eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer anders!

Ingrediënten voor Mayonaise

  • 1 eierdooier
  • 150 cc olijfolie (goede kwaliteit)
  • theelepel azijn
  • 2 theelepels citroensap
  • halve theelepel mosterd
  • zout en peter

Bereidingswijze

  1. Alles is uit de koelkast en op kamertemperatuur.
  2. Scheid het eigeel van het eiwit.
  3. Doe de eierdooiers, azijn en mosterd in de keukenmachine (of kom met garde).
  4. Mix dit totdat je een schuimige, lichte substantie hebt.
  5. Blijf roeren en voeg druppeltjes olie toe (zeer langzaam). Het moet opgenomen zijn voordat je weer wat toevoegt. De zelfgemaakte mayonaise is nu klaar.
  6. Voeg nog peper en zout  toe naargelang de smaak.

Lekkere recepten voor variaties

    Salade met gerookte kip en pesto-yoghurtsaus

    Een goed vullende maaltijdsalade met een zachte, romige smaak.

    INGREDIENTEN

    250 gram gemengde salade, rucola, 1 dl yoghurt, 2 eetlepels mayonaise, pesto, 200 gram gerookte kipfilet, 2 rijpe avocados, 2 tomaten, halve komkommer, snufje (kruiden-)zout en peper. Eventueel een handje geroosterde pijnboompitjes.

    •  Hoofdgerecht
    •  20-30 min.
    • Geplaatst op01-01-2008
    • Europees Hoofdgerecht
    •  20-30 min.

    fluo

    • Eigen recept
    Aardappelsalade a la petra

    Aardappelsalade maakte ik altijd volgens het recept van mijn Duitse moeder. Maar door tijdgebrek ontstond dit recept. Nu is mijn aardappelsalade nog veel lekkerder, hoeft niet meer in te trekken en dus veel sneller klaar. Iedereen die de salade geproefd heeft wil het recept. De salade kun je ook als basis gebruiken voor een maaltijdsalade door er gebakken spekreepjes of hamreepjes of tonijn of gerookte zalm aan toe te voegen. Laat je eigen fantasie maar werken. De salade is verrukkelijk dat kan ik je verzekeren!

    INGREDIENTEN

    8 middelgrote aardappelen - 2 kruidenbouillontabletten - 1 kleine ui - 1 dl witte azijn - 1 eetlepel suiker - peper en zout - 2 afgestreken eetlepels mayonaise - 1 eetlepel magere kwark of yoghurt - 2 eetlepels fijngehakte bieslook of peterselie

    •  …
    •  20-30 min.
    • Geplaatst op31-07-2005
    • Duits
    •  20-30 min.

    pwiggers

      Mayonaise

      Er doet tal van geruchten rond de oorsprong van de mayonaise, het meest waarschijnlijk, het zou van het oud Frans woord "mailler" komen dat zoiets betekent als kloppen. Het is een eenvoudig preparatie van ei en olie, dat gebaseerd is op het chemisch principe genoemd "antithixotropië" : de viscositeit van bepaalde vloeistof wordt beïnvloed door een mechanisch handeling. Wij spreken ook van emulsie; als een aantal stoffen, in dit geval olie, eigeel (dat bestaat voor 50% uit water) en mostaard worden gemengd. Hoe dan ook de mayonaise (2 n`s in het Frans 1 n in het Nederlands), is een heerlijk eenvoudige saus die veelvuldig gebruikt kan worden, vis, koud vlees, eieren, groenten. En frieten natuurlijk!! De aller-lekkerste mayonaise klop je met je hand en een vork of een garde, maar je kunt ook natuurlijk een mixer gebruiken maar niet op de snelste stand (midden zou voldoende moet zijn)

      INGREDIENTEN

      - 1 eigeel, - 1 kleine lepel mostaard van Dijon, - Zout, - Peper, - Beetje citroensap, - Olie (ik gebruik arachide (pinda) olie maar zonnebloem is ook lekker, er wordt ook wel olijfolie gebruikt maar dit maakt m.i. de mayonaise een beetje zwaar)

      •  …
      •  10-20 min.
      • Geplaatst op24-08-2010
      •  
      •  10-20 min.

      bourgon_disch