
Pindasaus, ook wel satésaus, is van oorsprong een saus uit het oosten. Het wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken. Pindasaus is het belangrijkste ingredient voor het Indonesische gerecht Gado-Gado. Wij Nederlanders zijn gek op pindasaus en eten bijna overal pindasaus bij; BBQ (denk aan satetjes), berehap, mexicano en patates frites. Zo kennen we alleen de combinatie patat met mayonaise en pindasaus (plus eventueel uitjes) als “patatje oorlog”. Zelf pindasaus maken?
De basis is heel eenvoudig: pinda’s fijnmalen en verwarmen. Omdat pinda’s malen veel werk is, volstaat een pot pindakaas uitstekend voor de basis van pindasaus.
Ingrediënten voor Pindasaus
- 1 pot pindakaas
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 blokje vleesbouillon
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels zoete ketjap
- 2 eetlepels ketchup
- 1 theelepel sambal (of meer naar smaak voor meer pit)
- 1 gesnipperde ui
Bereidingswijze:
Fruit de ui en de knoflook in een pan. Voeg beetje bij beetje de pindakaas toe tegelijk met (eventueel kokend) water op laag vuur. Voor iedere lepel pindakaas een scheutje water. Verkruimel het vleesbouillon blokje en voeg deze toe. Blijf roeren totdat er een gladde massa is ontstaan. Voeg de basterdsuiker, ketjap, sambal en de ketchup naar smaak toe. Als de saus te dik is, voeg dan meer water toe. Bij te dunne saus voeg je meer pindakaas toe.
Hoe maak je pindasaus: meer recepten & variaties
Dit recept kreeg ik ooit eens van de indonesische buurvrouw van mijn schoonzus. Veel lekkerder dan al die potjes uit de supermarkt!
INGREDIENTEN6 eetlepels pindakaas2 teentjes knoflook2 eetlepels ketjap manis2 eetlepels tomatenketchup2 theelepels djahe1 theelepel sambal oeleksnufje zout1 eetlepel (Javaanse) suiker1/2 verkruimeld bouillonblokjewaterflinke scheut melk
BereidingswijzeDoe de pindakaas in de schaal en pers de knoflookteentjes erboven uit. Voeg de overige ingredienten toe en zoveel water en melk tot er een smeuige massa ontstaat. Zet de schaal afgedekt 2 minuten op vol vermogen (700 watt) in de magnetron en roer daarna het geheel goed door. Voeg eventueel nog wat water toe en laat het geheel nog 1 minuut op vol vermogen door en door warm worden. Roer de saus nogmaals goed door.
- Indonesisch
- 0-10 min.
- Geplaatst op22-03-2003
- Indonesisch
- 0-10 min.

Heerlijke pindasaus na jarenlang experimenteren. Ik maak hem al sinds 1967.
INGREDIENTEN1 klein uitje, 2/3 pot Calve pindakaas, ongeveer 7 eetlepels ketjap manis(naar eigen smaak), scheutje citroensap, 1 of 2 gemberbolletje, 2 teentjes verse knoflook, 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker, 2 theelepels sambal badjak, melk om het te verdunnen. En om het nog lekkerder te maken: 2 0f 3 blaadjes djuruk purrut en een theelepel sereh.
- Indonesisch
- 0-10 min.
- Geplaatst op12-11-1999
- Indonesisch
- 0-10 min.

- Eigen recept
Voor mij echt het lekkerste SATÉSAUS van ze allemaal....voor het maken van varkens of kipsate ook heerlijk bij nasi of by BBQ
INGREDIENTEN1/2 pot pindakaas, 1 t zout, 1 t sambal(of meer), 1 t knoflookpoeder, 1 vol t uienpoeder, 1 t gemberpoeder, 2 e sojasaus, genoeg melk om een slappe saus te maken, 1 t bruine basterd suiker, 1+1/2 e citroensap
- Aziatisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op13-07-2003
- Aziatisch
- 20-30 min.

Zelfgemaakte pindasaus. van de pot pindakaas tot de pindasaus
INGREDIENTEN2 grote eetlepels pindakaas, 2eetlepels bruine basterdsuiker, 2 eetlepels ketjap, 2 eetlepels azijn, 1 theelepel sambal, klein scheutje water,
- Nederlands Bijgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op16-12-1999
- Nederlands Bijgerecht
- 0-10 min.

De lekkerste !
INGREDIENTEN2 sjalotjes, gesnipperd, 2 el. arachide-plie, 2 tenen knoflook, 1 el. paprikapoeder, halve el. korianderpoeder, halve tl. komijnpoeder, 1 tl. gemberpoeder, 1 tl. laospoeder, 300 gram pindakaas, 1 el. bruine suiker, 3/4 dl. ketjap manis, 2 dl. santen
- Indonesisch
- 10-20 min.
- Geplaatst op21-07-2003
- Indonesisch
- 10-20 min.
