Pindasaus
Pindasaus

Pindasaus, een veelzijdig sausje

Pindasaus, ook wel satésaus, is van oorsprong een saus uit het oosten. Het wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken. Pindasaus is het belangrijkste ingredient voor het Indonesische gerecht Gado-Gado. Wij Nederlanders zijn gek op pindasaus en eten bijna overal pindasaus bij; BBQ (denk aan satetjes), berehap, mexicano en patates frites. Zo kennen we alleen de combinatie patat met mayonaise en pindasaus (plus eventueel uitjes) als “patatje oorlog”. Zelf pindasaus maken?
De basis is heel eenvoudig: pinda’s fijnmalen en verwarmen. Omdat pinda’s malen veel werk is, volstaat een pot pindakaas uitstekend voor de basis van pindasaus.

Ingrediënten voor Pindasaus

  • 1 pot pindakaas
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 blokje vleesbouillon
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 theelepel sambal (of meer naar smaak voor meer pit)
  • 1 gesnipperde ui

Bereidingswijze:

Fruit de ui en de knoflook in een pan. Voeg beetje bij beetje de pindakaas toe tegelijk met (eventueel kokend) water op laag vuur. Voor iedere lepel pindakaas een scheutje water. Verkruimel het vleesbouillon blokje en voeg deze toe. Blijf roeren totdat er een gladde massa is ontstaan. Voeg de basterdsuiker, ketjap, sambal en de ketchup naar smaak toe. Als de saus te dik is, voeg dan meer water toe. Bij te dunne saus voeg je meer pindakaas toe.

Hoe maak je pindasaus: meer recepten & variaties

    Pindasaus

    Dit recept kreeg ik ooit eens van de indonesische buurvrouw van mijn schoonzus. Veel lekkerder dan al die potjes uit de supermarkt!

    INGREDIENTEN

    6 eetlepels pindakaas, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels tomatenketchup, 2 theelepels djahe, 1 theelepel sambal oelek, snufje zout, 1 eetlepel (Javaanse) suiker, 1/2 verkruimeld bouillonblokje, water, flinke scheut melk

    •  …
    •  0-10 min.
    • Geplaatst op22-03-2003
    • Indonesisch
    •  0-10 min.

    carmen_e

      pindasaus

      Heerlijke pindasaus na jarenlang experimenteren. Ik maak hem al sinds 1967.

      INGREDIENTEN

      1 klein uitje, 2/3 pot Calve pindakaas, ongeveer 7 eetlepels ketjap manis(naar eigen smaak), scheutje citroensap, 1 of 2 gemberbolletje, 2 teentjes verse knoflook, 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker, 2 theelepels sambal badjak, melk om het te verdunnen. En om het nog lekkerder te maken: 2 0f 3 blaadjes djuruk purrut en een theelepel sereh.

      •  …
      •  0-10 min.
      • Geplaatst op12-11-1999
      • Indonesisch
      •  0-10 min.

      wigra

      • Eigen recept
      Pindasaus

      Voor mij echt het lekkerste SATÉSAUS van ze allemaal....voor het maken van varkens of kipsate ook heerlijk bij nasi of by BBQ

      INGREDIENTEN

      1/2 pot pindakaas, 1 t zout, 1 t sambal(of meer), 1 t knoflookpoeder, 1 vol t uienpoeder, 1 t gemberpoeder, 2 e sojasaus, genoeg melk om een slappe saus te maken, 1 t bruine basterd suiker, 1+1/2 e citroensap

      •  …
      •  20-30 min.
      • Geplaatst op13-07-2003
      • Aziatisch
      •  20-30 min.

      deonart

        Pindasaus

        Zelfgemaakte pindasaus. van de pot pindakaas tot de pindasaus

        INGREDIENTEN

        2 grote eetlepels pindakaas, 2eetlepels bruine basterdsuiker, 2 eetlepels ketjap, 2 eetlepels azijn, 1 theelepel sambal, klein scheutje water,

        •  Bijgerecht
        •  0-10 min.
        • Geplaatst op16-12-1999
        • Nederlands Bijgerecht
        •  0-10 min.

        joyce_t

          PindasausINGREDIENTEN

          2 eetlepels knoflook, 150 gram faja lobi pindakaas (verkrijgbaar bij surinaamse winkels, als dit niet het geval zou zijn, gewoon vragen naar pindakaas die gebruikt kan worden om pindasaus te maken), 1-2 pepers (hangt af van hoe pittig u die wilt maken), ? theelepel trassie(garnalenpasta), 4 pitjes tamarinde, 2 theelepels suiker, 1 lepel (olijf)olie, 3/4 glas water, 3 stukken kentjoor

          •  …
          •  10-20 min.
          • Geplaatst op19-07-2001
          • Surinaams
          •  10-20 min.

          africando