Pindasaus
Pindasaus

Pindasaus, een veelzijdig sausje

Pindasaus, ook wel satésaus, is van oorsprong een saus uit het oosten. Het wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken. Pindasaus is het belangrijkste ingredient voor het Indonesische gerecht Gado-Gado. Wij Nederlanders zijn gek op pindasaus en eten bijna overal pindasaus bij; BBQ (denk aan satetjes), berehap, mexicano en patates frites. Zo kennen we alleen de combinatie patat met mayonaise en pindasaus (plus eventueel uitjes) als “patatje oorlog”. Zelf pindasaus maken?
De basis is heel eenvoudig: pinda’s fijnmalen en verwarmen. Omdat pinda’s malen veel werk is, volstaat een pot pindakaas uitstekend voor de basis van pindasaus.

Ingrediënten voor Pindasaus

  • 1 pot pindakaas
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 blokje vleesbouillon
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 theelepel sambal (of meer naar smaak voor meer pit)
  • 1 gesnipperde ui

Bereidingswijze:

Fruit de ui en de knoflook in een pan. Voeg beetje bij beetje de pindakaas toe tegelijk met (eventueel kokend) water op laag vuur. Voor iedere lepel pindakaas een scheutje water. Verkruimel het vleesbouillon blokje en voeg deze toe. Blijf roeren totdat er een gladde massa is ontstaan. Voeg de basterdsuiker, ketjap, sambal en de ketchup naar smaak toe. Als de saus te dik is, voeg dan meer water toe. Bij te dunne saus voeg je meer pindakaas toe.

Hoe maak je pindasaus: meer recepten & variaties

    Pindasaus

    Pindasaus voor sate (zoet en heet)

    INGREDIENTEN

    2 teentjes knoflook1 uitolie azijnketjap manissuikerzout pepersambal oelekpindakaas

    Voorbereiding

    Geen

    Bereidingswijze

    1 uit fruiten in beetje olie, aflessen met azijn, toevoegen van ketjap, suiker, zout peper, sambal oelek, en pindakaas. Aanlengen met lauw water en met vetsin (chinees zout) op smaak brengen

    • Indonesisch
    •  10-20 min.
    • Geplaatst op09-09-2001
    • Indonesisch
    •  10-20 min.

    karelrm

      Pindasaus

      Dit recept kreeg ik ooit eens van de indonesische buurvrouw van mijn schoonzus. Veel lekkerder dan al die potjes uit de supermarkt!

      INGREDIENTEN

      6 eetlepels pindakaas, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels tomatenketchup, 2 theelepels djahe, 1 theelepel sambal oelek, snufje zout, 1 eetlepel (Javaanse) suiker, 1/2 verkruimeld bouillonblokje, water, flinke scheut melk

      • Indonesisch
      •  0-10 min.
      • Geplaatst op22-03-2003
      • Indonesisch
      •  0-10 min.

      carmen_e

        pindasaus

        Heerlijke pindasaus na jarenlang experimenteren. Ik maak hem al sinds 1967.

        INGREDIENTEN

        1 klein uitje, 2/3 pot Calve pindakaas, ongeveer 7 eetlepels ketjap manis(naar eigen smaak), scheutje citroensap, 1 of 2 gemberbolletje, 2 teentjes verse knoflook, 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker, 2 theelepels sambal badjak, melk om het te verdunnen. En om het nog lekkerder te maken: 2 0f 3 blaadjes djuruk purrut en een theelepel sereh.

        • Indonesisch
        •  0-10 min.
        • Geplaatst op12-11-1999
        • Indonesisch
        •  0-10 min.

        wigra

        • Eigen recept
        Pindasaus

        Voor mij echt het lekkerste SATÉSAUS van ze allemaal....voor het maken van varkens of kipsate ook heerlijk bij nasi of by BBQ

        INGREDIENTEN

        1/2 pot pindakaas, 1 t zout, 1 t sambal(of meer), 1 t knoflookpoeder, 1 vol t uienpoeder, 1 t gemberpoeder, 2 e sojasaus, genoeg melk om een slappe saus te maken, 1 t bruine basterd suiker, 1+1/2 e citroensap

        • Aziatisch
        •  20-30 min.
        • Geplaatst op13-07-2003
        • Aziatisch
        •  20-30 min.

        deonart

          Pindasaus

          Zelfgemaakte pindasaus. van de pot pindakaas tot de pindasaus

          INGREDIENTEN

          2 grote eetlepels pindakaas, 2eetlepels bruine basterdsuiker, 2 eetlepels ketjap, 2 eetlepels azijn, 1 theelepel sambal, klein scheutje water,

          • Nederlands Bijgerecht
          •  0-10 min.
          • Geplaatst op16-12-1999
          • Nederlands Bijgerecht
          •  0-10 min.

          joyce_t