nasi in een handomdraai
nasi in een handomdraai

Goed idee: zelf nasi maken

Laat de kant en klare bakken van de supermarkten lekker voor wat het is. Echte nasi maak je zelf.

Nasi goreng is volledig ingeburgerd in Nederland. Het onderstaande recept is geen recept voor de nasi die je krijgt bij ‘de Chinees’. Daar fungeert de nasi als bijgerecht. Nasi goreng betekent eigenlijk niets anders dan “gebakken rijst”.

De basisingrediënten van Nasi goreng zijn: gekookte rijst, olie of boter, ketjap of sojasaus. Deze ingrediënten kunnen o.a. aangevuld worden met spaanse peper, ui, knoflook. Nasi goreng kan geserveerd worden met bawang goreng (gebakken ui), spiegelei, atjar, sambal, kroepoek, saté en pindasaus. Wij helpen je om de nasi te bereiden als hoofdgerecht. Een recept dat voor iedereen goed te bereiden is. Daarnaast hebben we ook links met andere recepten. Een heerlijk nasi goreng recept van topchef Lonny mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Hoe maak je nasi: ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 4 eetlepels olie
  • 400 g kipfilet, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1-2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 prei, in smalle ringen
  • 150 g gesneden witte kool (zakje a 300 g)
  • 125 g taugé
  • 3-4 eetlepels ketjap manis
  • 1-2 theelepels sambal oelek

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Verhit olie in een wok en bak de kipblokjes in 2 min. bruin.
  3. Voeg de ui en knoflook toe (2 minuten meebakken).
  4. Komijn en koriander toevoegen.
  5. Voeg ook de prei en kool toe en laat het in 5 minuten beetgaar worden.
  6. Schep de rijst en de taugé toe en bak op hoog vuur (3 minuten).
  7. Breng de Nasi op smaak met ketjap, sambal en zout.
  8. Heerlijk met atjar, pindasaus

Hoe maak je nasi op z’n Lonnies?

Lonny legt uit wat nasi goreng is en hoe we het klaarmaken! Niet het meest spannende filmpje, maar wel zeer duidelijk! Je kunt direct aan de slag.

Nasi (hoofdgerecht) variaties:

    marine nasi goreng

    Dit is de beroemde nasi goreng van de Koninklijke Marine.

    INGREDIENTEN

    500 gram rijst 200 gram varkens- of kippenvlees in blokjeszonnebloemolie om te bakken3 geklutste eierenevt. 50 gram garnalen (hoeft niet mag wel150 gram mager gerookt spek in reepjes150 gram magere ham in blokjes1 prei in ringen gesneden2 grote uien gesneden (in niet te kleine stukjes4 teentjes knoflook fijngehaktEn naar smaak: lombok of sambal oelek, trassi en zoutEn als je de nasi opbakt een klein beetje maggi (flesje)

    Voorbereiding

    Gebruik een uitstekende kwaliteit droogkokende rijst, anders loop je de kans dat de nasi nat en klef wordt en zich slecht laat bakken.Kook de rijst gaar en droog.Van de geklutse eieren omeletten bakken en in reepjes snijden.Het vlees bestrooien met zout en peper.

    Bereidingswijze

    Verhit een beetje olie in de wok en bak het varkensvlees of kippenvlees krokant en schep het uit de olie. Bak nu de in reepjes gesneden gerookt spek krokant en deponeer dit naast het gebakken vlees.Bak de gesneden uien in dezelfde olie en laat deze na het uitscheppen uitlekken in een kopje of kommetje.Verwijder nu een groot deel van de olie uit de wok maar zorg dat er ca. 2 eetlepels achterblijven.Nu bak je de knoflook en een beetje trassi tesamen in dezelfde olie en voeg de gekookte rijst toe.Onder voortdurend roeren bak je de rijst op een niet te hoog vuur. De rijst krijgt al een beetje kleur. Voeg nu een theelepeltje sambal oelek en een klein beetje maggi toe.Voeg eventueel naar smaak wat zout toe.Voeg nu het varkens- of kippenvlees toe met de uitjes zet het vuur op een laag pitje en bak het vlees even mee. Meng nu de ham en de reepjes ei onder de nasi en als goed in de rijst is verdeeld de in ringetjes gesneden prei ( evt. de garnalen) erbij.Vergeet niet om tijdens het bakken wat maggi toe te voegen omdat dit een extra lekkere smaak geeft.Nu is de nasi klaar.

    • Indonesisch Hoofdgerecht
    •  20-30 min.
    • Geplaatst op04-11-2001
    • Indonesisch Hoofdgerecht
    •  20-30 min.

    joke_smum

      Nasi goreng (indonesisch:

      Nasi goreng (Indonesisch: "gebakken rijst") is oorspronkelijk een Indonesisch gerecht,waarin men de etensresten van de vorige dag (onder andere vlees) opbakt met rijst.Het wordt vaak geserveerd met een gebakken ei en een plak ham.En er zijn zoveel variaties , dus laat je fantasie gaan !

      INGREDIENTEN

      300 gr Basmatirijst, 150 gr sojascheuten, 1 of 2 Spaanse rode pepertje, 2 uien, gesnipperd, 2 preien, in fijne ringen gesneden, 2 knoflookteentjes,heel fijngesneden, 2 eieren, 1-2 tl koriander, gemalen, 1 tl komijnpoeder, 3 el Ketjap Manis (zoete sojasaus), 2 tl Sambal Oelek, 300 gr kipfilet, in stukjes gesneden, 100 gr ham, in blokjes, olijfolie, versgemalen zwarte peper en zeezout, Ketjap Asin (zoute sojasaus) of oestersaus

      • Indonesisch
      •  20-30 min.
      • Geplaatst op04-10-2009
      • Indonesisch
      •  20-30 min.

      will_s

      • Eigen recept
      Variatie op nasi van de chinees

      Deze bereidingswijze van nasi benaderen de smaak van echte chinese nasi goed.Zien ook mijn recept: Variatie op bami van de chinees

      INGREDIENTEN

      VOOR NASI GROENTE EN VLEES, , 100 g prei in halve ringen van zo 5 mm dik gesneden (ik heb prei ringen gesneden van waar wit naar groen overgaan dan krijgt je een mooie kleurcombinatie in de nasi zelf), 1 middelgroot ui,fijn, 3/4 rode peper, zonder pitjes in heel kleine blokjes gesneden, , 75 g schouderham voor broodbeleg van vleesware afdeling, in plakjes van 3x3 cm gesneden, 75 g hamlap, heel fijn gesneden en op smaak gebracht met zout en peper en dan even gaar gemaakt in wok (laat het vlees niet te bruin worden), 1 ei, geklopt, zout, een heel klein mespunt ve-tjin, zonnebloemolie voor opbakken

      • Aziatisch Hoofdgerecht
      •  30-60 min.
      • Geplaatst op29-09-2008
      • Aziatisch Hoofdgerecht
      •  30-60 min.

      deonart