Zelf guacamole maken
Zelf guacamole maken

Zelf guacamole maken

Guacamole (spreekt uit: kwa-ka-mo-le) is afkomstig uit het zuiden van Mexico. Deze heerlijke mousse gemaakt van avocado kan zowel pittig als mild zijn en wordt vaak gegeten in combinatie met tortilla chips, Mexicaanse Tortilla’s of burrito’s. Guacamole is tegenwoordig kant en klaar verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Erg makkelijk natuurlijk, maar hoe maak je guacamole nou eigenlijk zelf? Het is namelijk echt niet moeilijk en staat binnen een handomdraai op tafel.
Als je wil dat dit recept slaagt is het belangrijk dat je rijpe avocado’s gebruikt. Deze zijn gemakkelijk te prakken en komen de smaak ten goede. Guacamole is trouwens niet alleen lekker als tussendoortje of als bijgerecht, maar ook nog eens heel gezond door de goede vetten, vitamines en eiwitten die erin zitten.

Meer guacamole ingrediënten

Voor authentieke Mexicaanse guacamole gebruik je de volgende ingrediënten:

  • 1 Rijpe avocado
  • 1 tomaat (medium formaat)
  • 1/2 Ui (wit of rood) of 1 chalot
  • 1 a 2 teentjes knoflook (naar voorkeur)
  • 1 of 1/2 rode peper (naar voorkeur)
  • snufje zout en peper
  • schuitje citroensap
  • takje koriander

Haal de schil van de avocado en haal de pit er uit. Tip: een rijpe avocado laat zich makkelijk uitlepelen. Snijd de ingrediënten in kleine stukjes. Hou je van een grove guacamole, dan kun je het zo bij elkaar in een bak doen en door elkaar prakken. Je kunt er ook een gladde mousse van maken door de ingrediënten in de blender of staafmixer te doen. Voeg het citroensap als laatste toe naar smaak. Het moet de guacamole een frisse smaak geven. Teveel en het wordt zuur. Het citroensap voorkomt ook dat de guacamole snel verkleurd.

Tip: guacamole bewaren

Guacamole verkleurd snel door de avocado tot een vieze donker goedje. Als je de guacamole langer wil bewaren dan is de tip om de guacamole in een bak te doen. Duw de guacamole goed aan met een lepel en strijk de bovenkant glad. Vervolgens vul je een glas met koud (kraan)water. Schenk dit voorzichtig over je guacamole. Een klein laagje in genoeg, de guacamole moet geheel bedekt zijn met water. Omdat je de guacamole goed hebt aandrukt blijft het water er bovenop liggen. Nu kun je het bakje afdekken met een deksel of folie en in de koelkast zetten. Nu blijft je guacamole enkele dagen goed, zonder te verkleuren!

Meer guacamole recepten

    Guacamole

    Smaakt zoals ik het in Mexico gegeten heb.

    INGREDIENTEN

    *een rijpe avocado*een ontvelde tomaat,zonder zaadjes*1 teen knoflook*citroensap*zout*evt.een fijngesneden rood pepertje

    Bereidingswijze

    Avocado grof prakken met een vork en meteen een beetje citroensap erbij doen,om bruinworden te voorkomen.Tomaat ook met de vork prakken.Vermengen met avocado en knoflook erboven uitpersen.Op smaak maken met zout en citroensap,evt.het pepertje erdoor scheppen.Je kunt dit ook in de keukenmachine klaarmaken,maar het wordt al snel te glad en ik vind het veel lekkerder als het wat van struktuur is.Deze guacamole smaakt bij allerlei mexicaanse gerechten,maar ook als dip met tortillachips

    • Mexicaans Bijgerecht
    •  10-20 min.
    • Geplaatst op18-01-1999
    • Mexicaans Bijgerecht
    •  10-20 min.

    lil

      Guacamole

      Het bekendste gerecht met Avocado`s is Guacamole.Het gebruik van goede avocado`s is voorwaardelijk om een lekkere guacamole te maken. Zoek ze zelf uit; de groene mogen niet te veel glimmen en de donkere moeten diep van kleur zijn. Ze moeten niet te hard zijn; met een lichte duimdruk moeten ze meegeven maar vanzelf weer uitdeuken.Avocado`s rijpen nog na. Je kan dit proces versnellen door ze met een rijpe appel in een papieren zak met gaatjes te stoppen. Doe een harde avocado 30 sec op halve kracht in de magnetron. Hierdoor wordt deze zachter (maar niet rijper)

      INGREDIENTEN

      2 goed rijpe avocado`s, 1 eetl fijngehakte ui, 2 middelgrote tomaten, 1 grote groene peper, 1 teen knoflook, 1 eetl koriander, citroen of limoensap, zout, peper en suiker

      • Mexicaans Bijgerecht
      •  10-20 min.
      • Geplaatst op30-10-2011
      • Mexicaans Bijgerecht
      •  10-20 min.

      KoosHenken

        Guacamole

        De overbekende guacamole is ook heerlijk als snack. Guacamole op toast smeren, met geraspte kaas en fruitjes bestrooien en in de oven bakken tot de kaas gesmolten is.

        INGREDIENTEN

        2 rijpe avocado's* 1 kleine ui* 1 tomaat* 1 el fijngehakte koriander* 60 ml zure room* 1 el citroensap* tabasco naar smaak.

        • Mexicaans Voorgerecht
        •  0-10 min.
        • Geplaatst op08-06-1999
        • Mexicaans Voorgerecht
        •  0-10 min.

        beppie_