Hoe maak je guacamole

Zelf guacamole maken
Zelf guacamole maken

Guacamole (spreekt uit: kwa-ka-mo-le) is afkomstig uit het zuiden van Mexico. Deze heerlijke mousse gemaakt van avocado kan zowel pittig als mild zijn en wordt vaak gegeten in combinatie met tortilla chips, Mexicaanse Tortilla’s of burrito’s. Guacamole is tegenwoordig kant en klaar verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Erg makkelijk natuurlijk, maar hoe maak je guacamole nou eigenlijk zelf? Het is namelijk echt niet moeilijk en staat binnen een handomdraai op tafel.

Als je wil dat dit recept slaagt is het belangrijk dat je rijpe avocado’s gebruikt. Deze zijn gemakkelijk te prakken en komen de smaak ten goede. Guacamole is trouwens niet alleen lekker als tussendoortje of als bijgerecht, maar ook nog eens heel gezond door de goede vetten, vitamines en eiwitten die erin zitten.

Meer guacamole ingrediënten

Voor authentieke Mexicaanse guacamole gebruik je de volgende ingrediënten:

  • 1 Rijpe avocado
  • 1 tomaat (medium formaat)
  • 1/2 Ui (wit of rood) of 1 chalot
  • 1 a 2 teentjes knoflook (naar voorkeur)
  • 1 of 1/2 rode peper (naar voorkeur)
  • snufje zout en peper
  • schuitje citroensap
  • takje koriander

Haal de schil van de avocado en haal de pit er uit. Tip: een rijpe avocado laat zich makkelijk uitlepelen. Snijd de ingrediënten in kleine stukjes. Hou je van een grove guacamole, dan kun je het zo bij elkaar in een bak doen en door elkaar prakken. Je kunt er ook een gladde mousse van maken door de ingrediënten in de blender of staafmixer te doen. Voeg het citroensap als laatste toe naar smaak. Het moet de guacamole een frisse smaak geven. Teveel en het wordt zuur. Het citroensap voorkomt ook dat de guacamole snel verkleurd.

Tip: guacamole bewaren

Guacamole verkleurd snel door de avocado tot een vieze donker goedje. Als je de guacamole langer wil bewaren dan is de tip om de guacamole in een bak te doen. Duw de guacamole goed aan met een lepel en strijk de bovenkant glad. Vervolgens vul je een glas met koud (kraan)water. Schenk dit voorzichtig over je guacamole. Een klein laagje in genoeg, de guacamole moet geheel bedekt zijn met water. Omdat je de guacamole goed hebt aandrukt blijft het water er bovenop liggen. Nu kun je het bakje afdekken met een deksel of folie en in de koelkast zetten. Nu blijft je guacamole enkele dagen goed, zonder te verkleuren!

Meer guacamole recepten

[smulweb keyword=guacamole output=3]