hachee maken

hachee maken

Hachee d’Aquitaine Rund

Voor een flinke pan hachee hoef je geen groot gezin te hebben. Hachee leent zich prima om in te vriezen. Makkelijk voor na een drukke werkdag! Wat wil je nog meer dan een smakelijke maaltijd in de vriezer die het hele jaar door prima te combineren is met bijgerechten van het seizoen. Hoe maak je hachee? Zoals je ieder gerecht hoort te bereiden: met goede ingrediënten, liefde en een beetje geduld.

HACHEE BEREIDINGSWIJZE

De gedachte aan grootmoeders hachee roept misschien het beeld op van een pannetje taai vlees met uien dat uren op een kookstelletje staat te pruttelen om een beetje mals te worden. Dat hoeft niet meer!

Heb je een slowcooker? Gebruik deze zodat je geen omkijken hebt naar de hachee. Als je het fornuis gebruikt dan is een goede stoofpan (liefst van gietijzer) de truc. Kies vlees van een goede kwaliteit en ga voor met vetaders doorregen riblappen of poulet. Het vet zorgt voor smaak en een boterzachte hachee.

Kies je voor de vertrouwde ouderwetse hachee, dan voeg je twee plakken kruidkoek of ontbijtkoek toe. Als jouw voorkeur uitgaat naar hachee in een modern pannetje dan voeg je tijdens de bereiding rode wijn toe.

HOE MAAK JE Grootmoeders hachee

• 750 gram magere runderlappen in blokjes
• 20 gram boter of margarine
• 5 grote uien in ringen
• 1 teentje knoflook, fijngesneden
• 2 eetlepels bloem
• 1 liter vleesbouillon
• 2 plakjes kruidkoek/ontbijtkoek
• 2 kruidnagels
• 2 laurierblaadjes
• 2 eetlepels azijn
• zout en peper

Bestrooi het vlees met zout en peper en bak het bruin in de boter. Haal het vlees uit de pan en bak de uien en de knoflook in het achtergebleven bakvet. Leg het vlees terug in de pan en bestrooi met bloem. Roer goed en schenk de warme bouillon erbij. Voeg de overige ingrediënten toe en laat de hachee afgedekt op zacht vuur 2-2,5 uur stoven. Serveer met gekookte aardappelen.

Hachee in een modern pannetje

• 1 kg riblappen
• 1,5 kg rode ui in ringen
• 10 kruidnagels
• 4 laurierblaadjes
• 1 eetlepel bloem
• 2 flessen rode wijn
• 50 gram boter
• zout en zwarte peper uit de molen

Haal de riblappen door de bloem en bak het vlees bruin in de boter. Bak de uien mee tot ze glazig zijn. Voeg de bloem toe en roer goed (tegen het klonteren). Voeg de rode wijn, kruidnagels en laurier toe en laat de hachee 3 uur stoven. Breng de hachee op smaak met zout en peper. Serveer met frisse rode kool of een gemengde salade.

MAKKELIJKE HACHEE

Heb je na deze tips nog geen zin gekregen om zelf hachee te maken? De meeste keurslagers hebben kant en klare hachee in het assortiment. Geef de hachee een persoonlijke twist door er een smakelijke ovenschotel met rode kool en aardappelpuree van te maken.

Meer hachee recepten

    Ouderwetse hachee

    Een heerlijke ouderwetse hachee die het lekkerste is om deze 1 dag tevoren te maken.

    INGREDIENTEN

    500 gr.hacheevlees of runderlappen (op kamertemperatuur)500 gr.uien2 th.l.rietsuiker2 eetl.bloem5 dl.runderbouillon van tablet1 fl.leffe bruin of bruin bier2 blaadjes laurier2 kruidnagels100 gr.margarineflinke scheut olie(om te bakken)Peper en zout2 sneetjes peperkoek in blokjes

    Voorbereiding

    Als het nodig is eerst het vlees in grote stukken snijden,uien schillen en grof snijden

    Bereidingswijze

    Margarine in de pan smelten en tegen de tijd dat de belletjes wegtrekken een flinke scheut olie erbij doen en goed heet laten worden.Ondertussen het vlees bestrooien met zout en peper.Vlees in de pan doen en ca. 5 min.goed doorbakken.Uien erbij doen met de rietsuiker en nog eens ca.3 min.doorbakken.Bloem erover strooien en goed doorroeren.De bouillon en het flesje bier even doorwarmen en voorzichtig bij het vlees gieten. De peperkoek erbij doenDe kruidnagel in het laurierblaadje steken en erbij doen.Weer even goed doorwarmen en op een sudderplaatje zolang mogelijk laten garen.

    • Nederlands Hoofdgerecht
    •  > 120 min.
    • Geplaatst op26-09-2007
    • Nederlands Hoofdgerecht
    •  > 120 min.

    meeuw405

      Indische Hachee (een heerlijke geurige stoofpot)

      Een heerlijk geurig stoofpotje.Lekker met de koude dagen die eraan komen.

      INGREDIENTEN

      500 gram rundvlees bv riblappen in stukken, peper, zout, laurierblad, 1 teen knoflook, 100 gram boter, 2 kruidnagelen, 1 kg uien, gepeld grof gesneden, 1 scheut rode wijn, 4 eetl zoete ketjap (manis), 1 theel. sambal(of naar smaak), 1-2 eetl tomatenpuree, 1 scheutje wijnazijn, 1 theel. bruine suiker,

      • Indonesisch Hoofdgerecht
      •  > 120 min.
      • Geplaatst op12-09-2011
      • Indonesisch Hoofdgerecht
      •  > 120 min.

      Joyce1956

        Grootmoeders hachee

        Grootmoeders tip:Je kunt de hachee ook eens met appeltjes en stroop maken. Laat daarvoor de azijn achterwege en voeg 2 el. rinse appelstroop toe. Stoof 2 geschilde, in partjes gesneden zure appels de laatste 15 min. met de hachee mee. Of snijd 2 tomaten klein en stoof die nog 10 min. mee.

        INGREDIENTEN

        5 uien, 50 gr. boter, 600 gr. hacheevlees, zout, peper, 2 el. bloem, 1 runderbouillonblokje, 1/2 l. warm water, 2 el. azijn, 1 tl. suiker, 2 laurierblaadjes, 4 kruidnagels

        • Nederlands Hoofdgerecht
        •  > 120 min.
        • Geplaatst op25-03-2009
        • Nederlands Hoofdgerecht
        •  > 120 min.

        antpe