Hoe maak je appelmoes

Hoe maak je appelmoes
Appelmoes; altijd lekker

Appelmoes is een populair en smakelijk gerecht, dat in veel Nederlandse huiskamers regelmatig op tafel staat. Zelfs in sommige grote restaurantketens is appelmoes een vast onderdeel van de maaltijd. Hoe maak je appelmoes? Appelmoes wordt gemaakt van appels, volgens een al eeuwenoud en eenvoudig recept. Het maken van appelmoes leverde in vroeger tijden niet alleen een smakelijke maaltijd op, maar was tevens een prima methode om appels te verwerken, die beschadigd waren, of waar slechte plekken op zaten. Op deze manier hoefde er niets van het voedsel te worden weggegooid. Tegelijkertijd was appelmoes gemakkelijk te eten en te verteren. En dat geldt allemaal nog steeds. Vooral als je niet goed kunt kauwen, is appelmoes een uitstekende manier om toch gezond te eten.

Zelf appelmoes maken: ingrediënten

 • 1 kilo appels (moesappels)
 • suiker en kaneel naar smaak
 • klein beetje water
 • grote pan en lepel
 • optioneel: zeef voor gladdere appelmoes
 • optioneel: 2 eetlepels citroensap

Bereidingswijze

 1. Doe een klein laagje water in je pan (2-3 cm)
 2. Voeg 2 eetlepels citroensap toe om verkleuring van de appelen tegen te gaan. Je krijgt zo geen bruine appelmoes.
 3. Schil de appelen en verdeel ze in 4 stukken. Verwijder het klokhuis en verdeel ze nogmaals. Je kunt de appels direct toevoegen aan het water. Zorg dat alle appels een beetje van de water en citroencoating hebben.
 4. Deksel schuin op de pan en giet het water af.
 5. Kook op matig vuur en roer regelmatig (15-30 minuten).
 6. Wil je gladde appelmoes? Werk dan de appelmoes nog door een zeef met een lepel. Grove appelmoes is ook aan te raden.
 7. Voeg rustig kleine beetjes suiker en kaneel toe en proef regelmatig.

Hoe kies je appelen voor appelmoes?

De zuurgraad en structuur zijn essentieel voor een goede appelmoes. Goudrenetten zijn goede appelen voor appelmoes. Goudrenetten bevatten veel zuur en zijn daardoor uitermate geschikt voor het kookproces. Ze zijn niet echt lekker om uit de hand te eten. Juist dat zuur zorgt er voor dat appelmoes niet ‘melig’ wordt. Jonagold en Elstar vormen goede alternatieven voor het maken van Appelmoes. Het is belangrijk dat je een zoetzure soort kies. Je kunt ook altijd de appelmoes op smaak brengen met citroensap.

Appelmoes in 5 minuten (video)

In normale appelmoes gaat flink wat suiker. Om het geheel toch wat gezonder te maken, laten we je ook een recept zien wat past binnen een afvalprogramma.
https://www.youtube.com/watch?v=LW9XtcfglZE

Hoe maak je appelmoes: meer recepten

[infonu keyword=”appelmoes” output=2][vrouw keyword=”appelmoes” output=2]