Macaroni en kaas
Macaroni en kaas

Macaroni: elleboogjes pasta

Macaroni is de Nederlandse verzamelnaam voor verschillende pastarecepten met de elleboog- vormige pasta. In Italië is ‘maccherone’ een overkoepelende naam voor gedroogde holle pastasoorten, zoals bijvoorbeeld penne. De verbastering van ‘meccherone’ naar macaroni heeft waarschijnlijk een Amerikaanse oorsprong. Het voordeel van macaroni is dat door de buisvorm ze meer spoelwater vasthouden en ze beter afkoelen, zodat ze beter geschikt zijn voor koude schotels dan bijvoorbeeld spaghetti.

Macaroni met ham & kaas

Allereerst maak je de macaroni klaar volgens de instructie op de verpakking. Om deze macaroni lekkerder te maken kun je er een lekkere saus bij bereiden. Altijd lekker is de klassieker macaroni met ham en kaas. Je kunt dit recept aanpassen door ook wat tomatensaus toe te voegen. Je voegt 200 gram in blokjes gesneden ham toe en tevens 200 gram geraspte kaas. Ook lekker is om diverse groenten toe te voegen aan de saus. Paprika is een groente die heerlijk combineert met macaroni. Een tip is om diverse Italiaanse kruiden aan de saus toe te voegen. Indien de saus gereed is kun je beginnen met het opwarmen van de saus in een grote pan. Je kunt het ook al bij elkaar gieten en dan opwarmen in de oven.

Eenvoudig Macaroni met gehakt recept

Hoe maak je macaroni: meer recepten

  • Eigen recept
Lekkere gegratineerde pasta met kip, champignons en roomkaas

Zalige pasta met een hele zachte smaak. Ook kinderen vinden dit heel lekker. Gebruik voor kinderen in plaats van de witte wijn wat kippenbouillon.Ik heb dit gerecht een keer gemaakt met macaroni en een keer met rigatoni (zie foto). Wij vonden dit met macaroni nog lekkerder!

INGREDIENTEN

400 gram macaroni of rigatoni350 gram kipfilet in blokjes250 gram champignons1 kleine ui (gepeld en gesnipperd)2 eetlepels oliezout, peper100 ml witte wijn of kippenbouillon (bij gebruik van bouillon oppassen met zout)200 gram roomkaas (bijvoorbeeld mon chou)2 flinke eetlepels fijn gehakte peterselie75 gram geraspte belegen kaas

Bereidingswijze

Kook de pasta beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.Verhit de olie in de koekenpan. Bak hierin de kipstukjes snel rondom gaar en bruin. Haal de kipstukjes uit de pan. Bak in het overgebleven vet de champignons en de uisnippers. Bak deze zolang tot het vocht van de champignons is verdwenen.(De champignons hoeven niet echt bruin te worden!). Blus af met de wijn of bouillon. Laat dit wat inkoken tot nog plm. 1 eetlepel over is. Doe de kipstukjes weer in de pan.Leg de roomkaas op de kipstukjes en laat deze op een lage warmtebron rustig smelten. Voeg de peterselie toe.Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de gekookte pasta goed uitlekken. Meng alle ingrediënten door de pasta. Bestrooi met de geraspte kaas.Zet de schaal plm. 20 - 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas mooi goudbruin is gekleurd. (De tijd is afhankelijk van je oven!)

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-10-2012
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

pwiggers

    Spinazie-pasta ovenschotelINGREDIENTEN

    400 gram spinazie / 50 gram pipe rigate (geribbelde pijpmacaroni) / 1 rundertartaartje van 80 gram / stukje ui / 1 teentje knoflook / zout / peper / basilicum / 50 gram (grot) champignons / 1 vleestomaat / 1 eetlepel geraspte 20+ kaas

    • Slanke keuken Hoofdgerecht
    •  20-30 min.
    • Geplaatst op02-02-2003
    • Slanke keuken Hoofdgerecht
    •  20-30 min.

    angels_dieet

      Pasta maaltijdsalade met kip, pesto pijnboompitjes en kaas

      Een geweldige maaltijdsalade als je van pesto houd. Helemaal straks voor de zomer is dit een geweldig recept

      INGREDIENTEN

      300 gram spiraalmacaroni400 gram kipfilet2 el olijf oliezout en peper5 volle eetlepels rode pesto1 tl citroensap3 teentjes knoflook300 gr kerstomaatjes4 lente uitjes70 gr pijnboompitjes100 gr geraspte jonge kaas3 el gesnipperde basilicum

      • Frans
      •  20-30 min.
      • Geplaatst op21-01-2007
      • Frans
      •  20-30 min.

      marianneoud