lekkere roti maken
lekkere roti maken

Pannenkoeken, maar dan anders

Zo gewoon als pannenkoeken zijn in de Nederlandse keuken, zijn roti’s dat in de Aziatische en ook in de Surinaamse keuken. Roti betekent brood in het Hindu. In tegenstelling tot een pannenkoek, wordt een roti gemaakt van deeg waar geen eieren in zitten. Naast bloem (of zelfrijzend bakmeel), zout en water worden er vaak andere ingrediënten aan het deeg toegevoegd, zoals gele spliterwten en kruiden. Het roti-deeg wordt in kleine bolletjes gedraaid. Ieder bolletje wordt uitgerold tot een platte pannenkoek en gebakken op een hete platte plaat.

Een Surinaamse roti wordt meestal gegeten met aardappels, kousenband en kip.

Je kunt tegenwoordig in de Nederlandse supermarkten roti’s gewoon kopen. Het is natuurlijk wel extra lekker als je ze zelf maakt. Lees verder voor het basisrecept.

Hoe maak je roti vellen: ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 1 tl soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 100 ml water
  • olie

Bereiding:

  1. IMG_7502Doe in een grote kom de bloem, bakpoeder en soda. Maak een kuiltje en voeg hier het zout en water toe. Laat zeer voorzichtig de olie erbij komen.
  2. Kneedt het deeg totdat het een stevig deeg is. Bij droog deeg een beetje water toevoegen en bij nat deeg wat bloem toevoegen. Voeg steeds kleine beetjes toe. Laat dit deeg met een theedoek erover 30 minuten afgedekt staan.
  3. Verdeel het deeg in 8 gelijke ballen. Rol ze uit, bestrijk ze met olie, vouw ze dicht en maak er weer een bal van. Doe dit 3 keer. Daarna voeg je de twee balletjes samen en rol je ze uit tot een pannenkoek.
  4. Zorg voor een grote en hete pan. Smeer deze in met olie en bak de roti als een pannenkoek.

Lekkere Roti kip maken?

Henry legt uit hoe je lekkere kip bij je roti kunt eten.

Hoe maak je roti kip: de recepten

    Roti met kip, aardappelen, kousenband en ei

    Het zoveelste roti-recept op het smulweb, maar deze is zo lekker!

    INGREDIENTEN

    Voor de roti: 500 gr. zelfrijzend bakmeel, 300 ml. water, 150 gr. gele spliterwten, 1 eetl. gemalen komijnzaad, 2 tn. uitgeknepen knoflook, 100 ml. olie, zout en peper.voor de rotimix: 350 ml (= ong. 2 kopjes) water, 2 tn. uitgeknepen knoflook (te vervangen door een theel. uienpoeder), een fijngesneden kleine ui, een half rood pepertje of 1 gedroogd pepertje, 2 eetl. olie, 2 eetl. kerrie (dit luistert nauw, het moet speciale Surinaamse zijn, ik gebruik 'Nandan Massala'), 1 theel. vetsin, 2 bouillonblokjes, 1 klein blikje tomatenpuree, 6 middelgrote geschilde aardappelen, 1 dubbele kipfilet in blokjes, 3 hardgekookte eieren, 250 gr. kousenband of dunne spercieboontjes in kleine stukjes gesneden of geknipt.

    Voorbereiding

    Spoel de erwten af en zet ze op met zoveel water dat ze onder staan. Kook de erwten halfgaar in ongeveer 20 minuten. Laat ze uitlekken in een vergiet of zeef en maal ze fijn in de keukenmachine. Doe de gepureerde erwten in een schaaltje en voeg komijn, knoflook (/ui), peper en zout toe, meng het goed door elkaar. De roti:Doe het bakmeel met het water in een kom en kneed dit tot een zacht deeg dat niet meer aan je handen plakt -voeg evt. nog wat meel of water toe-. Maak van het deeg balletjes van zo?n 5 cm. groot. Bestuif je schone aanrecht met bloem en pak een balletje. Druk met je duim een kuiltje in het deegballetje en doe hierin een volle eetlepel van de afgekoelde erwtenpuree. Vouw dan het balletje in een draaiende beweging dicht. Herhaal dit met de andere balletjes. Rol ze met de deegroller uit tot flinke maar niet al te dunne pannekoeken. Stapel ze op met wat bakpapier ertussen zodat ze niet aan mekaar plakken.voor de mix:Snij de aardappelen kleiner; verdeel ze in zes stukjes per aardappel en kook ze bijna gaar, giet ze af. Kook de kousenband of boontjes ongeveer 15 minuten en giet af. Kook de eieren hard en pel ze. Bak de kipstukjes lichtbruin maar nog net niet gaar.

    Bereidingswijze

    De roti: Verhit een grote koekenpan zonder olie, leg de roti in de pan en kwast ondertussen de bovenkant in met olie. Draai de roti dan direct om en smeer de andere kant in. Bak de roti aan beide zijden goudgeel tot ze even bol gaat staan, net als een pannekoek. In totaal is de baktijd per roti ongeveer 5 minuten.De mix: Snij of knip het pepertje fijn en was hierna goed je handen. Fruit ui, peper en evt. knoflook in 2 eetl. olie. Voeg de tomatenpuree en het kerriepoeder toe, doe er de vetsin en het water bij, verkruimel de bouillonblokjes hierover. Laat dit even zachtjes koken en doe de aardappelen, kip- en groentenstukjes erbij. Warm tot slot de hele of halve eieren mee in de pan.

    • Surinaams Hoofdgerecht
    •  60-120 min.
    • Geplaatst op05-03-2003
    • Surinaams Hoofdgerecht
    •  60-120 min.

    tru

      Roti Kip Kerrie

      Lekker lekker

      INGREDIENTEN

      4 eieren, 2 tn knoflook, 2 of 3 verse rode perpers, 1 ui, 500 gr aardappelen, 400gr kouseband of sperziebonen, zonnebloemolie, 1 eetl tomatenpuree, 1 blokje kippenbouillon, 2 eetl kerriepoeder (surinaams heet te koop bij de toko)500 gr kippedijen of drumsticks,4 rotivellen (te koop bij de toko), halve eetl djinten(gemalen komijn)

      • Surinaams Hoofdgerecht
      •  30-60 min.
      • Geplaatst op22-02-2007
      • Surinaams Hoofdgerecht
      •  30-60 min.

      harryenjolanda

        roti

        Een lekker Surinaams gerecht (allerhande)

        INGREDIENTEN

        4 kippebouten (ca. 1 kilo), zout, peper, 50 gr boter, 300 gr zelfrijzend bakmeel, 500 gr sperziebonen, 750 gr vastkokende aardappelen, 1 grote ui, 1 rode peper, 5 eetl. olie, 2 eetl. kerriepoeder, 3 theel. koriander, 2 theel. djinten (komijn), 2 teentjes knoflook (zelf doe ik altijd meer), 1 kippebouillontablet, 1 zakje santen (Conimex), bloem om te bestuiven

        • Surinaams Hoofdgerecht
        •  30-60 min.
        • Geplaatst op20-08-1999
        • Surinaams Hoofdgerecht
        •  30-60 min.

        dropkatje