lekkere roti maken
lekkere roti maken

Pannenkoeken, maar dan anders

Zo gewoon als pannenkoeken zijn in de Nederlandse keuken, zijn roti’s dat in de Aziatische en ook in de Surinaamse keuken. Roti betekent brood in het Hindu. In tegenstelling tot een pannenkoek, wordt een roti gemaakt van deeg waar geen eieren in zitten. Naast bloem (of zelfrijzend bakmeel), zout en water worden er vaak andere ingrediënten aan het deeg toegevoegd, zoals gele spliterwten en kruiden. Het roti-deeg wordt in kleine bolletjes gedraaid. Ieder bolletje wordt uitgerold tot een platte pannenkoek en gebakken op een hete platte plaat.

Een Surinaamse roti wordt meestal gegeten met aardappels, kousenband en kip.

Je kunt tegenwoordig in de Nederlandse supermarkten roti’s gewoon kopen. Het is natuurlijk wel extra lekker als je ze zelf maakt. Lees verder voor het basisrecept.

Hoe maak je roti vellen: ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 1 tl soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 100 ml water
  • olie

Bereiding:

  1. IMG_7502Doe in een grote kom de bloem, bakpoeder en soda. Maak een kuiltje en voeg hier het zout en water toe. Laat zeer voorzichtig de olie erbij komen.
  2. Kneedt het deeg totdat het een stevig deeg is. Bij droog deeg een beetje water toevoegen en bij nat deeg wat bloem toevoegen. Voeg steeds kleine beetjes toe. Laat dit deeg met een theedoek erover 30 minuten afgedekt staan.
  3. Verdeel het deeg in 8 gelijke ballen. Rol ze uit, bestrijk ze met olie, vouw ze dicht en maak er weer een bal van. Doe dit 3 keer. Daarna voeg je de twee balletjes samen en rol je ze uit tot een pannenkoek.
  4. Zorg voor een grote en hete pan. Smeer deze in met olie en bak de roti als een pannenkoek.

Lekkere Roti kip maken?

Henry legt uit hoe je lekkere kip bij je roti kunt eten.

Hoe maak je roti kip: de recepten

    Roti met kip, aardappelen, kousenband en ei

    Het zoveelste roti-recept op het smulweb, maar deze is zo lekker!

    INGREDIENTEN

    Voor de roti: 500 gr. zelfrijzend bakmeel, 300 ml. water, 150 gr. gele spliterwten, 1 eetl. gemalen komijnzaad, 2 tn. uitgeknepen knoflook, 100 ml. olie, zout en peper., voor de rotimix: 350 ml (= ong. 2 kopjes) water, 2 tn. uitgeknepen knoflook (te vervangen door een theel. uienpoeder), een fijngesneden kleine ui, een half rood pepertje of 1 gedroogd pepertje, 2 eetl. olie, 2 eetl. kerrie (dit luistert nauw, het moet speciale Surinaamse zijn, ik gebruik 'Nandan Massala'), 1 theel. vetsin, 2 bouillonblokjes, 1 klein blikje tomatenpuree, 6 middelgrote geschilde aardappelen, 1 dubbele kipfilet in blokjes, 3 hardgekookte eieren, 250 gr. kousenband of dunne spercieboontjes in kleine stukjes gesneden of geknipt.

    •  Hoofdgerecht
    •  60-120 min.
    • Geplaatst op05-03-2003
    • Surinaams Hoofdgerecht
    •  60-120 min.

    tru

      Roti Kip Kerrie

      Lekker lekker

      INGREDIENTEN

      4 eieren, 2 tn knoflook, 2 of 3 verse rode perpers, 1 ui, 500 gr aardappelen, 400gr kouseband of sperziebonen, zonnebloemolie, 1 eetl tomatenpuree, 1 blokje kippenbouillon, 2 eetl kerriepoeder (surinaams heet te koop bij de toko)500 gr kippedijen of drumsticks,4 rotivellen (te koop bij de toko), halve eetl djinten(gemalen komijn)

      •  Hoofdgerecht
      •  30-60 min.
      • Geplaatst op22-02-2007
      • Surinaams Hoofdgerecht
      •  30-60 min.

      harryenjolanda

        roti

        Een lekker Surinaams gerecht (allerhande)

        INGREDIENTEN

        4 kippebouten (ca. 1 kilo), zout, peper, 50 gr boter, 300 gr zelfrijzend bakmeel, 500 gr sperziebonen, 750 gr vastkokende aardappelen, 1 grote ui, 1 rode peper, 5 eetl. olie, 2 eetl. kerriepoeder, 3 theel. koriander, 2 theel. djinten (komijn), 2 teentjes knoflook (zelf doe ik altijd meer), 1 kippebouillontablet, 1 zakje santen (Conimex), bloem om te bestuiven

        •  Hoofdgerecht
        •  30-60 min.
        • Geplaatst op20-08-1999
        • Surinaams Hoofdgerecht
        •  30-60 min.

        dropkatje