Hoe maak je Pesto

hoe maak je pesto
pesto: proef italië

Als je Italiaans gaat eten, en dat thuis klaar wilt maken kom je er niet omheen. Pesto is dan ook meer dan een sausje om wat smaak te geven aan spaghetti. Het is een mengsel van olijfolie en basilicum, en natuurlijk moeten dat verse blaadjes zijn, kaas en pijnboompitten.

Hoe maak je pesto? Het bijzondere aan dit mengseltje is dat het niet alleen wordt gemengd, maar ook nog eens heel langzaam fijngemalen in een vijzel. Daar heeft het dan ook de naam aan te danken (‘pesto’ betekend gestampt).

Pesto is de traditionele manier om geur en smaak samen te brengen. Je kunt er dan ook naar smaak andere ingrediënten aan toevoegen. Maar olijven zijn uit den bozen, dan wordt het een tapenade.

Zelf pesto maken: ingrediënten

Dat je niet veel ingrediënten nodig hebt om zelf pesto te maken zie je hieronder. Het zijn eenvoudig, gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten. Schroom niet om te variëren met de ingrediënten of hoeveelheden. Natuurlijk wel oppassen met het zout.

  • olijfolie (extra vergine)
  • 100 gram verse basilicum
  • 2  teentjes knoflook
  • 40gram pijnboompitten (ongeroosterd)
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • zwarte peper
  • zeezout

Bereidingswijze

Ondanks echte pesto met de vijzel moet worden bereid, doen wij het op de snelle Hollandse manier met een keukenmachine. Veel sneller, maar net zo lekker. De stappen om de pest te maken:

  1. Rooster de pijnboompitten en laat ze afkoelen;
  2. Pureer alle ingrediënten in de keukenmachine of staafmixer tot een soort van gebonden massa.

TIP: Doe de vers gemaakte pesto in een vorm voor ijsklontjes. Op die manier kun je eenvoudig kleine porties pesto invriezen. Door de kleine porties weet je ook zeker dat de pesto weer snel ontdooid is wanneer je het nodig hebt voor bijvoorbeeld je pasta.

Hoe maak je pesto: meer recepten

[infonu keyword=”pesto” output=2][vrouw keyword=”pesto” output=2]