snel boerenkool maken
snel boerenkool maken

meer dan een stampot ingredient

Ieder jaar vergeet men weer hoe je boerenkool maakt. Logisch omdat het zo’n seizoensgebonden gerecht is. Boerenkool wordt het meest gegeten als stampot gemaakt van boerenkool en aardappel. Vroeger moest je de boerenkool nog snijden, maar tegenwoordig verkopen de supermarkten alleen panklare boerenkool. Boerenkool schijnt het lekkerst te zijn als er eerst een nacht vorst overheen is gegaan. Dan maakt de boerenkool suikers aan en smaakt hij extra lekker.

Boerenkool stampot een je met aardappel die er doorheen is gestampt, samen met jus en rookworst. Als extraatjes kun je ook denken aan uitgebakken spek, champignons of wat mosterd. Met ons recept kun je direct aan de slag. Alle ingrediënten kun je zo uit de supermarkt halen. Veel plezier en eet smakelijk.

Hoe maak je boerenkool: ingrediënten

  • 1 kg aardappels (kruimig)
  • zak van 600 g boerenkool
  • 2 rookworsten (a 250 g)
  • 25 g boter of margarine
  • 1 el azijn
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1.  Schil de aardappels en snijdt ze in stukken.
  2. Doe de boerenkool in een grote pan en zet het onder water. Zet de pan op het vuur en wacht totdat het kookt.
  3. Voeg de aardappels en de rookworst toe als het water kookt en laat de aardappels op matig vuur 20 minuten koken.
  4. Giet de boerenkool af (pas op voor al het hete vocht). Vang ook wat vocht op voor een lekkere jus.
  5. Stamp de boerenkool en de aardappels fijn (of gebruik een mixer). Voeg de boter en azijn toe. Roer alles goed door en voeg steeds een klein beetje kookvocht toe tot alles smeuïg is.
  6. Roer de stampot nog even door op een laag vuur. Zo kan alles even doorwarmen. Breng op smaak met peper en zout.
  7. De rest van het kookvocht kan je gebruiken voor een eventuele jus.

Zin in boerenkool uit Friesland?

Boerenkool recepten: varieër

    Boerenkool

    Een verrassende boerenkoolmaaltijd

    INGREDIENTEN

    750 g aardappelenzout500 g gesneden boerenkool10 Amsterdamse uien300 g bloedworst in blokjes2 el boter of margarine1 tl sambal

    Bereidingswijze

    Was de boerenkool en kook deze in een bodem water met wat zout in 10 minuten. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in stukken. Leg de boerenkook op de aardappelen en voeg zoveel water toe dat de aardappelen voor de helft onderstaan. Laat het geheel zo met elkaar een half uurtje heel zachtjes koken. Zorg dat tegen het eind van de kooktijd het meeste vocht verdampt is. Snijd ondertussen de uien in grove stukken en de bloedworst in blokjes. Bak de blokjes bloedworst in de hete boter rondom bruin. Stamp de kool door de aardappelen. Schep de stukken ui, blokjes bloedworst en de sambal door de stamppot

    • Hoofdgerecht
    •  20-30 min.
    • Geplaatst op20-12-1999
    • Hoofdgerecht
    •  20-30 min.

    hettie

    • Eigen recept
    Mijn versie van boerenkool stamppot met rookworst, heerlijk!

    Ik liep vorige week door de Albert Heijn hier en zag tot mijn verbazing een hele stelling staan met zakken vers gesneden boerenkool net van het land. Nou als er iets "eenvoudigs" is wat ik heerlijk vind dan is dat het wel, dus heb het gelijk gekocht! Het is hier flink koud dus gelijk proberen. Ik maak het echter niet op z`n Hollandse boerenfluitjes, maar veel en heel veel lekkerder! In de loop der tijden heb ik er mijn eigen draai aan gegeven en zal hem nu hier delen. Je kan het uitproberen en na één keer proeven maak je het nooit meer anders. Dit is een goed gevulde, hele smeuige, stamppot met een diep warme smaak, dus. Hele najaar en winter lekker van genieten.

    INGREDIENTEN

    2 zakken gesneden boerenkool van 300 gr, 8 grote iets kruimige aardappels of 9 10 kleintjes, 3 grote uien (gesnipperd), 250 gr gerookte spekreepjes of blokjes, Flink wat olijfolie, 1 el zongedroogde tomaatjes, 1 bouillonblokje rund, Zeezout, 2 keurslager rookworsten of VERSE Veluwse rookworsten bij AH of 2 HEMA worsten

    • Nederlands
    •  20-30 min.
    • Geplaatst op26-09-2012
    • Nederlands
    •  20-30 min.

    Fressnapf

      boerenkool met gehakt uit de oven

      Heel apart en lekker!Gewoon is proberen! En laat het me weten wat je er van vindt!!

      INGREDIENTEN

      1 kilo aardappelen, 1 dl hete melk, zout en peper, 200 gram geraspte jong-belegen kaas, 4 eetlepels boter, ca. 750 gram fijngesneden boerenkool, 2 dl slagroom, 1 dl kippenbouillon van tablet, 500 gram rundergehakt, 2 theel. kerriepoeder,

      • Nederlands Hoofdgerecht
      •  30-60 min.
      • Geplaatst op01-10-2002
      • Nederlands Hoofdgerecht
      •  30-60 min.

      marianneoud