Hoe maak je zuurkool

zuurkool in een handomdraai
Zuurkool: veelzijdiger dan je denkt!

Wist je dat zuurkool niets anders is dan witte kool die geconserveerd is door wat melkzuurbacteriën? Men denkt dat het afkomstig is uit China en met de Mongolen en andere volkeren naar Europa is gekomen. De Fransen kennen het als ‘choucroute’, de Duitsers als ‘sauerkraut’ en wij als zuurkool. In Amerika voegen ze zuurkool toe aan een broodje pastrami of een hotdog. In Nederland wordt zuurkool veel met rookworst en aardappel gegeten als stampot. Maar zuurkool is zeer veelzijdig. We beginnen met een eenvoudige en traditionele zuurkoolstampot, maar probeer gerust de andere zuurkool recepten. Laat je verrassen.

Hoe maak je zuurkool met worst?

Dit is een basisrecept voor een overheerlijke zuurkoolstampot met worst. Je kunt direct aan de slag en de ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar.

  • 800 g aardappelen iets kruimig
  • 1 knolselderij, geschild
  • 1 zak gekookte wijnzuurkool (500 g), uitgelekt
  • zure room (125 ml)
  • 50 g boter
  • 1 pakje spek (stroken)
  • 1 blik Duitse worsten

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  2. Kook de aardappelen 20 min.
  3. Voeg na 10 min.  de knolselderij in blokjes bij de aardappelen.
  4. Voeg op het laatst de zuurkool toe.
  5. Giet af en voeg de boter en zure room toe. Stamp alles.
  6. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  7. Wikkel de worsten in spek en bak ze lekker knapperig.
  8. Dien alles op en eet smakelijk!

Zuurkoolschotel met kerrie & kip

De video laat je zien hoe je een overheerlijke zuurkoolschotel maakt met kerrie en kip:

Lekker aan de slag met zuurkool?

  • Eigen recept
Italiaanse aardappelpuree met knoflook en Parmezaan

Deze romige aardappelpuree die heb ik ook zelf ontwikkeld en die past prima bij visgerechten met een Mediterraans tintje of bij Mediterrane kip. Géén melk, géén boter, maar gezonde olijfolie om iets romig mee te maken. Ik pas tegenwoordig ook nog enkel olijfolie toe om zuurkool- andijvie of boerenkoolstamppot op gezonde wijze romig te maken en dat is bij velen in goede aarde gevallen. Deze aardappelpuree is een echte smaaksensatie en is derhalve een uitstekend bijgerecht. Bovendien is hij snel klaar, proef zelf maar.

INGREDIENTEN

750 gr kruimige aardappels3 teentjes knoflook (geperst)Bosje verse platte peterselie (gesnipperd)Zwarte peperZeezout2 el citroensap1 1 ½ el Parmezaanse kaasGoede olijfolieOptioneel: Olijfolie met truffel die heb ik ook en is natuurlijk helemaal heerlijk

Bereidingswijze

Schil de aardappels en kook ze in een pan water met wat zout gaar. Giet ze af en stamp fijn met een stamper of staafmixer. Doe de knoflook, citroensap en de Parmezaanse kaas er in (niet teveel) en ietsje meer dan de helft van de gesnipperde peterselie. Giet er nu de olijfolie bij totdat het al roerend/stampend romig genoeg is. Proef dan even en breng verder op smaak met zeezout en zwarte peper. Op het bord of in schaal afgarneren met de laatste verse peterselie. Met wat olijfolie met truffel (want zo`n fles heb ik dus ook staan) wordt het nog lekkerder, dan maak je eenvoudig een `koninklijke` puree met een ster! Ook leuk om met visite en eters er met een RVS ring rondjes mee te steken en die op het bord te leggen. Smullen maar.

  • Italiaans Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-11-2012
  • Italiaans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Fressnapf

  • Eigen recept
Echte (zalige) winter ovenschotel

Een te gekke zuurkoolschotel uit de oven. Het lijkt een "drukke " combinatie, maar het is zo lekker , proef het maar. met zo`n heerlijke knapperige korst.

INGREDIENTEN

1 - 1, 5 kg aardappels, kruimige soort (geschild gewicht); kipbouillon (b.v., van een bouillon blokje); melk, wat roomboter; magere spekjes (125- 250 gr.); scheut room; nootmuskaat; 500 gr. rundergehakt;paprikapoeder; zout en peper; voorgebakken of vers gebakken uitjes; het sap van een uitgeperste sinaasappel; beetje bruine suiker; flinke theelepel sambal badjak; scheut ketjap manis; scheut ketchup.; pakje zuurkool

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-10-2008
  • Nederlands
  •  30-60 min.

ruthbrock

    Stevige herfst ovenschotel met rundergehakt, heerlijk!

    Het principe lijkt op een Britse sheperd`s Pie, maar is het niet. Zo`n schotel is met ander vlees en is anders gemaakt. Deze heb ik gemaakt naar een oud idee van Gordon Ramsey en heb er, in de loop der jaren, mijn eigen draai aan gegeven. Het idee van Ramsey was om kippenbouillon te gebruiken en het vocht te binden. Heel goed want is echt een smaaksensatie. Is hij lekker, ja, vult hij, ja, is het stevig deze maaltijd, ja, dus een prima ovenschotel om de gure donkere maand `November` en de winter mee door te komen. Probeer hem zelf maar en dan hoor ik het wel. Met kook en baktijd meegenomen kan deze in een uurtje dampend op tafel staan. Eet smakelijk !

    INGREDIENTEN

    750 gr mager rundergehakt, 4 ons uien (in halve ringen), 3 teentjes knoflook (fijn), 2 grote winterpenen (julienne), 2 ons fijne erwten (diepvries), 125 gr champignons (in halve plakjes), 2 el tomatenpuree, ½ el tijm, ½ liter kippenbouillon (sterk geconcentreerd), 2 el bloem, 75 ml worchestersaus, Olijfolie, 1 kilo kruimige aardappels, 2 eierdooiers, 75 gr oude geraspte kaas of lekkerder, parmezaan, Zeezout, Zwarte peper

    • Internationaal
    •  30-60 min.
    • Geplaatst op01-11-2012
    • Internationaal
    •  30-60 min.

    Fressnapf