zuurkool in een handomdraai
zuurkool in een handomdraai

Zuurkool: veelzijdiger dan je denkt!

Wist je dat zuurkool niets anders is dan witte kool die geconserveerd is door wat melkzuurbacteriën? Men denkt dat het afkomstig is uit China en met de Mongolen en andere volkeren naar Europa is gekomen. De Fransen kennen het als ‘choucroute’, de Duitsers als ‘sauerkraut’ en wij als zuurkool. In Amerika voegen ze zuurkool toe aan een broodje pastrami of een hotdog. In Nederland wordt zuurkool veel met rookworst en aardappel gegeten als stampot. Maar zuurkool is zeer veelzijdig. We beginnen met een eenvoudige en traditionele zuurkoolstampot, maar probeer gerust de andere zuurkool recepten. Laat je verrassen.

Hoe maak je zuurkool met worst?

Dit is een basisrecept voor een overheerlijke zuurkoolstampot met worst. Je kunt direct aan de slag en de ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar.

  • 800 g aardappelen iets kruimig
  • 1 knolselderij, geschild
  • 1 zak gekookte wijnzuurkool (500 g), uitgelekt
  • zure room (125 ml)
  • 50 g boter
  • 1 pakje spek (stroken)
  • 1 blik Duitse worsten

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  2. Kook de aardappelen 20 min.
  3. Voeg na 10 min.  de knolselderij in blokjes bij de aardappelen.
  4. Voeg op het laatst de zuurkool toe.
  5. Giet af en voeg de boter en zure room toe. Stamp alles.
  6. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  7. Wikkel de worsten in spek en bak ze lekker knapperig.
  8. Dien alles op en eet smakelijk!

Zuurkoolschotel met kerrie & kip

De video laat je zien hoe je een overheerlijke zuurkoolschotel maakt met kerrie en kip:

Lekker aan de slag met zuurkool?

  • Eigen recept
Echte (zalige) winter ovenschotel

Een te gekke zuurkoolschotel uit de oven. Het lijkt een "drukke " combinatie, maar het is zo lekker , proef het maar. met zo`n heerlijke knapperige korst.

INGREDIENTEN

1 - 1, 5 kg aardappels , kruimige soort (geschild gewicht); kipbouillon (b.v., van een bouillon blokje); melk, wat roomboter; magere spekjes (125- 250 gr.); scheut room; nootmuskaat; 500 gr. rundergehakt;paprikapoeder; zout en peper; voorgebakken of vers gebakken uitjes; het sap van een uitgeperste sinaasappel; beetje bruine suiker; flinke theelepel sambal badjak; scheut ketjap manis; scheut ketchup.; pakje zuurkool

Bereidingswijze

Kook de aardappels in de kippenbouillon. maak er een lekkere puree van door de aardappels te mixen met melk, klontje roomboter en flink wat nootmuskaat. Ondertussen staat de zuurkool te pruttelen met wat magere spekjes, een scheut room en met een flinke bodem water. Het vlees maak je als volgt: Braad 500 gr. rundergehakt rul aan met zout en peper naar smaak. Zorg dat het vlees lekker bruin wordt, dat komt de smaak van de jus ten goede. Voeg paprikapoeder toe, twee eetlepels (voor)gebakken uitjes, het sap van een geperste sinaasappel, beetje bruine suiker en een flinke theelepel sambal badjak.. Klein scheutje ketjap manis en een flinke scheut ketchup. Op smaak afmaken met 1 of meerdere van de ingredienten. Zorg dat alles redelijk "nat" blijft. zet de oven aan op 180 graden c. vul een flinke Ovenschaal met eerst de laag zuurkool, dan het vlees en vervolgens de aardappel puree. Beetje boter over de puree, en dan goudbruin bakken in ongeveer een half uur tot drie kwartier.

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-10-2008
  • Nederlands
  •  30-60 min.

ruthbrock

    Stevige herfst ovenschotel met rundergehakt, heerlijk!

    Het principe lijkt op een Britse sheperd`s Pie, maar is het niet. Zo`n schotel is met ander vlees en is anders gemaakt. Deze heb ik gemaakt naar een oud idee van Gordon Ramsey en heb er, in de loop der jaren, mijn eigen draai aan gegeven. Het idee van Ramsey was om kippenbouillon te gebruiken en het vocht te binden. Heel goed want is echt een smaaksensatie. Is hij lekker, ja, vult hij, ja, is het stevig deze maaltijd, ja, dus een prima ovenschotel om de gure donkere maand `November` en de winter mee door te komen. Probeer hem zelf maar en dan hoor ik het wel. Met kook en baktijd meegenomen kan deze in een uurtje dampend op tafel staan. Eet smakelijk !

    INGREDIENTEN

    750 gr mager rundergehakt, 4 ons uien (in halve ringen), 3 teentjes knoflook (fijn), 2 grote winterpenen (julienne), 2 ons fijne erwten (diepvries), 125 gr champignons (in halve plakjes), 2 el tomatenpuree, ½ el tijm, ½ liter kippenbouillon (sterk geconcentreerd), 2 el bloem, 75 ml worchestersaus, Olijfolie, 1 kilo kruimige aardappels, 2 eierdooiers, 75 gr oude geraspte kaas of lekkerder, parmezaan, Zeezout, Zwarte peper

    • Internationaal
    •  30-60 min.
    • Geplaatst op01-11-2012
    • Internationaal
    •  30-60 min.

    Fressnapf

      Zuurkool ovenschotel met gehakt, ananas en kaas

      Het voordeel van de winter is die overheerlijke winter groentes. Zuurkool, boerenkool, hutspot. Het leuke is om dat iedere keer weer op een andere manier te maken. Deze ovenschotel wordt hier regelmatig gemaakt.

      INGREDIENTEN

      300 gram (wijn)zuurkool, 300 gram rundergehakt, 2 sjalotjes, 3 eetlepel creme fraiche, 3 theelepel chilipoeder, 200 gram champignons, 1 1/2 theelepel karwijzaad, peper en zout,150 gram geraspte oude kaas, aardappelen voor puree, hoeveelheid naar smaak (normaal gesproken ruim 300 gram), boter, Halve liter blik ananas, eventueel paneermeel, ,

      • Nederlands
      •  60-120 min.
      • Geplaatst op12-01-2005
      • Nederlands
      •  60-120 min.

      marianneoud