zuurkool in een handomdraai
zuurkool in een handomdraai

Zuurkool: veelzijdiger dan je denkt!

Wist je dat zuurkool niets anders is dan witte kool die geconserveerd is door wat melkzuurbacteriën? Men denkt dat het afkomstig is uit China en met de Mongolen en andere volkeren naar Europa is gekomen. De Fransen kennen het als ‘choucroute’, de Duitsers als ‘sauerkraut’ en wij als zuurkool. In Amerika voegen ze zuurkool toe aan een broodje pastrami of een hotdog. In Nederland wordt zuurkool veel met rookworst en aardappel gegeten als stampot. Maar zuurkool is zeer veelzijdig. We beginnen met een eenvoudige en traditionele zuurkoolstampot, maar probeer gerust de andere zuurkool recepten. Laat je verrassen.

Hoe maak je zuurkool met worst?

Dit is een basisrecept voor een overheerlijke zuurkoolstampot met worst. Je kunt direct aan de slag en de ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar.

  • 800 g aardappelen iets kruimig
  • 1 knolselderij, geschild
  • 1 zak gekookte wijnzuurkool (500 g), uitgelekt
  • zure room (125 ml)
  • 50 g boter
  • 1 pakje spek (stroken)
  • 1 blik Duitse worsten

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  2. Kook de aardappelen 20 min.
  3. Voeg na 10 min.  de knolselderij in blokjes bij de aardappelen.
  4. Voeg op het laatst de zuurkool toe.
  5. Giet af en voeg de boter en zure room toe. Stamp alles.
  6. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  7. Wikkel de worsten in spek en bak ze lekker knapperig.
  8. Dien alles op en eet smakelijk!

Zuurkoolschotel met kerrie & kip

De video laat je zien hoe je een overheerlijke zuurkoolschotel maakt met kerrie en kip:

Lekker aan de slag met zuurkool?

    Stamppot zuurkool

    Bevat p.p. ca.:705 kcal2945 kjeiwit 26 gvet 44 gkoolhydraten 52 g

    INGREDIENTEN

    1 kilo aardappels1 ambachtlijke rookworst (fijn of grof, 280 g)150 g magere spekblokjes2 appels1 ui50 g roomboter1 el kerriepoeder½ tl paprikapoeder½ tl gemberpoeder500 g zuurkoolzout en versgemalen peper

    Bereidingswijze

    Snijd de aardappels in stukken en kook ze in ca. 20 min. gaar.Wel de rookworst volgens de bereidingswijze gaar. Bak de spekblokjes uit.Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Snipper de ui en fruit op een matig vuur in de gesmolten boter. Roer de kerrie-, paprika- en de gemberpoeder erdoor. Voeg na ca. 3 min. de blokjes appel toe en bak ze 2 min. mee.Spoel de zuurkool onder stromend water, laat uitlekken en verwarm de zuurkool.Pureer de aardappels. Schep de zuurkool met de spekjes door de aardappelpuree en breng op smaak met zout en peper. Snijd de rookworst in schuine plakken. Serveer de stamppot met de rookworst en verdeel het appelmengsel erover

    •  
    •  20-30 min.
    • Geplaatst op02-01-2010
    •  
    •  20-30 min.

    javanhoof

    • Eigen recept
    Echte (zalige) winter ovenschotel

    Een te gekke zuurkoolschotel uit de oven. Het lijkt een "drukke " combinatie, maar het is zo lekker , proef het maar. met zo`n heerlijke knapperige korst.

    INGREDIENTEN

    1 - 1, 5 kg aardappels, kruimige soort (geschild gewicht); kipbouillon (b.v., van een bouillon blokje); melk, wat roomboter; magere spekjes (125- 250 gr.); scheut room; nootmuskaat; 500 gr. rundergehakt;paprikapoeder; zout en peper; voorgebakken of vers gebakken uitjes; het sap van een uitgeperste sinaasappel; beetje bruine suiker; flinke theelepel sambal badjak; scheut ketjap manis; scheut ketchup.; pakje zuurkool

    • Nederlands
    •  30-60 min.
    • Geplaatst op07-10-2008
    • Nederlands
    •  30-60 min.

    ruthbrock

      Stevige herfst ovenschotel met rundergehakt, heerlijk!

      Het principe lijkt op een Britse sheperd`s Pie, maar is het niet. Zo`n schotel is met ander vlees en is anders gemaakt. Deze heb ik gemaakt naar een oud idee van Gordon Ramsey en heb er, in de loop der jaren, mijn eigen draai aan gegeven. Het idee van Ramsey was om kippenbouillon te gebruiken en het vocht te binden. Heel goed want is echt een smaaksensatie. Is hij lekker, ja, vult hij, ja, is het stevig deze maaltijd, ja, dus een prima ovenschotel om de gure donkere maand `November` en de winter mee door te komen. Probeer hem zelf maar en dan hoor ik het wel. Met kook en baktijd meegenomen kan deze in een uurtje dampend op tafel staan. Eet smakelijk !

      INGREDIENTEN

      750 gr mager rundergehakt, 4 ons uien (in halve ringen), 3 teentjes knoflook (fijn), 2 grote winterpenen (julienne), 2 ons fijne erwten (diepvries), 125 gr champignons (in halve plakjes), 2 el tomatenpuree, ½ el tijm, ½ liter kippenbouillon (sterk geconcentreerd), 2 el bloem, 75 ml worchestersaus, Olijfolie, 1 kilo kruimige aardappels, 2 eierdooiers, 75 gr oude geraspte kaas of lekkerder, parmezaan, Zeezout, Zwarte peper

      • Internationaal
      •  30-60 min.
      • Geplaatst op01-11-2012
      • Internationaal
      •  30-60 min.

      Fressnapf