Hutspot maken
Hutspot maken

Echte Hollandse winterse kost: hutspot

De winter komt er weer aan en dan is er niets lekkerder dan een heerlijke stamppot. Hier leer je hoe je hutspot, ook wel ‘peen en uien’ genoemd, moet maken! Een gerecht waar je lekker mee kan variëren. Als vlees kun je bijvoorbeeld kiezen voor rookworst, spek of een stooflapje. Of kies eens voor chorizo, een pittige Spaanse worst.

Dit kostje is typisch Hollands en bestond zelfs al voordat de aardappel in Europa bekend was. Toen gebruikten ze pastinaken, maar wij gaan je nu uitleggen hoe je ze met aardappels kunt maken!

Ingrediënten voor Hutspot (voor 2 personen):

  • 500 gram wortels
  • 500 gram aardappelen
  • 250 gram uien
  • rookworst
  • 0,5 blokje runderbouillon
  • peper en zout

Bereiding:

  • Schil en kook de aardappelen 15 – 20 minuten.
  • Terwijl ze koken kun je de uien in stukken snijden en de wortels in reepjes.
  • Kook nu de wortels en uien met het blokje bouillon voor ongeveer 20 minuten.
  • Giet nu de aardappelen en groente af en voeg se samen in een pan.
  • Stamp ze nu grof en verwarm de rookworst.
  • Breng de hutspot op smaak met zout en peper.
  • Snijd de rookworst in stukjes en roer ze door de hutspot of leg ze er los bij.

Probeer dit ook eens:

Hoe maak je hutspot: recepten & meer!

  • Eigen recept
Romige hutspot van Petra

Ik had zin in een variatie op de gewone hutspot. Dit kwam eruit en wat nu: ik maak hutspot nooit meer anders, want dit is veel lekkerder!

INGREDIENTEN

1 kg kruimige aardappelen -750 gram winterpeen -500 gram uien -1 vleesbouillontablet -20 gram boter -125 ml crème fraîche -dunne saucijzen of pittige worstjes -20 gram boter - versgemalen peper

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snij ze in stukjes. Schil de winterpeen en snij deze in stukjes. Pel de uien en snij deze in stukjes.Doe de aardappelen, winterpeen en de helft van de uien in een pan. Voeg voor plm.de helft van de hoeveelheid in de pan water toe en een vleesbouillontablet.Breng aan de kook en laat plm. 15-20 minuten koken tot alles gaar is.Verhit ondertussen de boter en bak hierin de andere helft van de uien zacht en lichtbruin.Als de hutspot gaar is (plm. 20 minuten) deze afgieten. Laat de hutspot op laag vuur even nog stomen. Voeg het grootste deel van de gebakken uien erbij en stamp alles door elkaar of gebruik een gewone mixer (beslist geen staafmixer gebruiken want dan wordt de stamppot kleverig).Roer op het laatst de crème fraîche door de hutspot. Maak op smaak met versgemalen peper. Garneer met de rest van gebakken uien.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-01-2007
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

pwiggers

    Ovenschotel met winterpeen, uien en gehakt( shephards pie )

    Deze heerlijke ovenschotel is bij ons echt favoriet. Weer eens iets anders dan HUTSPOT. Echt veel, veel lekkerder. Het recept is afkomstig van de Ierse Careen en heeft ooit in een tijdschrift gestaan.

    INGREDIENTEN

    1 ½ kg aardappelen - 1 kg winterpeen - 2 grote uien - 2 teentjes knoflook - 2 eetl. boter + wat boter om te bakken - 500 gr rundergehakt - peper, zout, nootmuskaat - eventueel een scheutje melk -, 3 runderbouillontabletten - worcestershiresaus - 50 gr geraspte Cheddarkaas of belegen Goudse kaas

    • Iers
    •  20-30 min.
    • Geplaatst op08-10-2006
    • Iers
    •  20-30 min.

    pwiggers

    • Eigen recept
    Hutspot

    Hutspot anders bereid, door het bakken van de uien en wortelen krijgt de hutslpot een heerlijke smaak.

    INGREDIENTEN

    1 zak kant en klare hutspot, 5 gekookte aardappelen, 2 kruidenbouillonblokjes, 2 groentenbouillonblokjes, beetje olie om te bakken

    • Nederlands Hoofdgerecht
    •  10-20 min.
    • Geplaatst op26-08-2008
    • Nederlands Hoofdgerecht
    •  10-20 min.

    hadeoo