Hoe maak je hutspot

Echte Hollandse winterse kost: hutspot

De winter komt er weer aan en dan is er niets lekkerder dan een heerlijke stamppot. Hier leer je hoe je hutspot, ook wel ‘peen en uien’ genoemd, moet maken! Een gerecht waar je lekker mee kan variëren. Als vlees kun je bijvoorbeeld kiezen voor rookworst, spek of een stooflapje. Of kies eens voor chorizo, een pittige Spaanse worst.

Dit kostje is typisch Hollands en bestond zelfs al voordat de aardappel in Europa bekend was. Toen gebruikten ze pastinaken, maar wij gaan je nu uitleggen hoe je ze met aardappels kunt maken!

Ingrediënten voor Hutspot (voor 2 personen):

  • 500 gram wortels
  • 500 gram aardappelen
  • 250 gram uien
  • rookworst
  • 0,5 blokje runderbouillon
  • peper en zout

Bereiding:

  • Schil en kook de aardappelen 15 – 20 minuten.
  • Terwijl ze koken kun je de uien in stukken snijden en de wortels in reepjes.
  • Kook nu de wortels en uien met het blokje bouillon voor ongeveer 20 minuten.
  • Giet nu de aardappelen en groente af en voeg se samen in een pan.
  • Stamp ze nu grof en verwarm de rookworst.
  • Breng de hutspot op smaak met zout en peper.
  • Snijd de rookworst in stukjes en roer ze door de hutspot of leg ze er los bij.

Probeer dit ook eens:

Hoe maak je hutspot: recepten & meer!