Hoe maak ik erwtensoep

erwtensoep maken
Oer-Hollandse Snert eten

Als de winter eraan komt, krijg je automatisch zin in echte winterkost. Daarom mag erwtensoep dan ook niet ontbreken. Erwtensoep wordt in Nederland ook wel snert genoemd en is een heerlijke, dikke soep. In landen als Engeland en Duitsland kennen ze ook wel erwtensoepen, maar die zijn niet zo dik gebonden als de Nederlandse.

Er is geen echte “standaard” voor erwtensoep. Alleen de basisingrediënten: Knolselderij, prei en (split)erwten vormen de basis voor de soep.
Lees snel verder voor de bereidingswijze

Snel zelf aan de slag met ons basisrecept.

Wij hebben naast een basisrecept, ook een interessante video van Cas Spijkers over de herkomst van erwtensoep voor je klaarstaan. Kijk ook verder voor varianten van erwtensoep met aardappel, wortelen en uien.

Heerlijk bij erwtensoep is een goed stuk brood, kaas of lekkere spek. Wist je dat je erwtensoep ook eenvoudig kan invriezen en dat het maandenlang goed blijft?

Ingrediënten voor erwtensoep

  • 500gr spliterwten (1 pak)
  • 500gr goede ham of schouderkarbonade
  • 125gr uitgebakken spekblokjes
  • 2 rookworsten à 275gr
  • 2 grote uien (ong. 200gr)
  • 200gr winterwortel
  • 200gr knolselderij (zo mogelijk met blad)
  • 200gr prei
  • 2 aardappels
  • peper
  • zout
  • 3,5 l water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 el selderijknolblad of los selderijblad

Bereidingswijze

  1. Was de erwten met een zeef totdat het water helder is.
  2. Zet de erwten op in een pan met water, samen met het vlees ham of de karbonade en breng het aan de kook. Er kan wit schuim op het water komen. Schuim dit af en laat het geheel 1 uur koken met de deksel op de pan.
  3. Hak al je groenten fijn. De aardappel, wortel, uien en knolselderij kun je per soort in de keukenmachine klein maken. Anders kun je ook altijd alles snijden.
  4. Haal na een uur het vlees uit de pan. Daarna snijd je alles in stukken.
  5. Voeg een buillionblokje toe, samen met alle groenten (behalve het selderijblad). Laat de soep een half uur zachtjes op het vuur staan. De laatste 15 minuten voeg je de spekblokjes en de rookworsten toe.
  6. Voeg net voor het einde een fijngesneden selderijblad toe. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Haal na 15 minuten de worst uit de soep en snijdt ze in stukjes.

Hoe maak ik erwtensoep met Cas Spijkers. Altijd leuk.

Snert recepten: heerlijke erwtensoep zelf maken

    mama's erwtensoep

    Erwtensoep zoals mijn moeder het altijd kookt. succes verzekert!!!heerlijke smaak van erwten,vlees en natuurlijk als laatste de rookworst

    INGREDIENTEN

    500gram spliterwten1 knolraap1 bos selderij1 winterwortel1 ui2 rookworsten1 flinke aardappel4 boullionblokken rundvlees1 kg varkenlappen/hamlappen

    Voorbereiding

    Was de spliterwten en laat ze in een vergiet uitlekkendoe de aardappel schillen en in blokken van ongeveer 1cm snijdenknolraap in blokken van ongeveer 1cm snijdenwinterwortel in flinke plakken snijdenui in ringen snijdenselderij in stukken snijdenhet vlees in kleine stukken snijden

    Bereidingswijze

    Als de spliterwten gewassen zijn in een flinke pan doen met 3 liter water. zodra dit kookt het schuim afspatelen en langzaam doorlaten koken voor ongeveer 45min. doe daarna het vlees, de knolraap,ui,winterwortel,aardappelen erbij. dit laat je zachtjes koken ongeveer 1 uur. daarna doe je de boullion blokken en de selderij erbij en vervolgens weer een uur koken. als laatste doe je de rookworst erdoorheen, in plakken of stukken dat maakt niet uit. dit laat je ook weer een uur koken. laat het een nacht staan en je hebt de volgende dag een heerlijke soep die snel klaar is. ideaal voor als je weinig tijd hebt!

    • Nederlands Hoofdgerecht
    •  > 120 min.
    • Geplaatst op12-12-2007
    • Nederlands Hoofdgerecht
    •  > 120 min.

    kplanne

    • Eigen recept
    Hollandse erwtensoep

    Een stevige erwtensoep is erg handig om te serveren wanneer er makkelijk gegeten moet worden en er meerdere mensen aanschuiven. Erwtensoep wordt er alleen maar lekkerder op wanneer hij een dag van te voren wordt gemaakt. Ideaal dus als morgen iedereen wat stevigs in de maag wil hebben en snel door wil naar de pakjes....... En vers gemaakte erwtensoep is ook echt lekerder dan een blik.

    INGREDIENTEN

    400gr. spliterwten, stukje rookspek (ca. 150gr.) 1 hamschijf, zout, 2 laurierblaadjes, enkele peperkorrels, zout, 4 preien, 2 aardappels, 2 winterwortels, 1 kleine selderijknol, 2 rookworster, bos selderij.

    • Nederlands Hoofdgerecht
    •  60-120 min.
    • Geplaatst op04-03-2009
    • Nederlands Hoofdgerecht
    •  60-120 min.

    wavla

    • Eigen recept
    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Het is weer zover, het is koud buiten, het vriest hier nu ik dit recept schrijf en zojuist dus de eerste echte verse `snert` van het jaar gemaakt. Verantwoord gevuld en erg voedzaam. Heerlijk en veel lekkerder dan uit een blik of zak of die kant en klare van de Hema. Een grote pan verse soep en hij is op dag 2 nog veel lekkerder! Ook erg makkelijk als er mensen aanschuiven want iedereen vind het wel lekker. Niet echt moeilijk, iedereen kan dit maken. Hier kan iedereen het hele najaar, de hele donkere periode en de hele winter van genieten. Het kookproces is slowcooking en de helft sneller de snelkookpan. Ik hoor wel wat men er van vond, maar deze is vreselijk lekker. Géén natte vingerwerk door er maar een half varken in te smijten, maar verantwoord gevuld met goede en lekkere dingen. Eet smakelijk!

    INGREDIENTEN

    1 knolselderij, 3 prei in halve ringen, 2 winterwortels (julienne), 1 stengel bleekselderij (halve ringen), 500 gr spliterwten, 2 bosjes selderij, 1 grote ui, 2 aardappels, Handje verse peterselie, 3 bouillonblokjes rund, 2 bouillonblokjes groente, 500 gr speklappen óf schouderkarbonade, 5 peperkorrels, Zeezout, Zwarte peper uit je molen, 3 liter water, 2 ambachtelijke rookworsten

    • Nederlands
    •  > 120 min.
    • Geplaatst op29-10-2012
    • Nederlands
    •  > 120 min.

    Fressnapf