Hoe maak ik een hartige taart?

hartige taart maken - hartige taart

Hoe maak ik een hartige taart?

Een hartige taart – ook wel quiche – genoemd is een eenvoudig én overheerlijk gerecht. Doordat je de hartige taart van te voren kunt voorbereiden is hij ideaal om te serveren als je druk bent, gasten over de vloer krijgt of een feestje geeft. Daarnaast kun je de quiche de volgende dag meenemen als lunch. Ben je benieuwd hoe je een hartige taart maakt? Wij zetten de beste tips op een rijtje!

Waar vind ik de beste hartige taart recepten?

De beste hartige taart recepten vind je online. Op veel verschillende websites vind je zowel toegankelijk basisrecepten als wat ingewikkeldere recepten waarbij je alles (inclusief de bodem) zelf maakt. Houd er rekening mee dat veel mensen de woorden hartige taart en quiche vaak door elkaar gebruiken. Bekijk van te voren welke ingrediënten en keukengerei je nodig hebt. Zo kun je goed voorbereid aan de slag gaan! Hoeveel gram quiche je rekent per persoon? Dat is ongeveer 150 gram per persoon. Serveer de hartige taart bij voorkeur in combinatie met een salade of een soep. Doe je dit niet of ben je een grote eter, reken dan gerust 200 gram per persoon.

Tip: zoek ook eens op hartige brood recepten of hartige cake recepten. Dit is een leuke variatie op de hartige taart!

Hoe voorkom je een natte bodem bij een hartige taart?

Een veelvoorkomend probleem is dat de hartige taart nat blijft. Dit komt doordat de vulling vaak eerder gaar is dan het deeg. Je voorkomt dit door de bodem eerst blind te bakken. Dit houdt in dat het deeg even de oven in gaat met een zware vulling die je er later weer van afhaalt (en dus niet gaat opeten). Een zware vulling die je hiervoor kan gebruiken is ongekookte rijst. Na het blind bakken, smeer je de bodem in met een losgeklopt ei. Bak de bodem vervolgens zo’n vijf minuten.

Een andere tip is om de vulling goed te laten uitlekken én de oven altijd goed te laten opwarmen. Kies tot slot voor het juiste type deeg. Bladerdeeg is wat vetter en zachter en hierdoor erg geschikt als je een hartige taart zonder room of eieren maakt. Gebruik je deze ingrediënten wel, kies dan voor hartige taart deeg.

Lees ook:  Hoe maak je hutspot?

Wat is de beste quichevorm?

De beste quichevorm heeft een doorsnede van zo’n 23 cm. Je kunt eventueel ook een ovenschaal met deze doorsnede gebruiken. Hoe je de hartige taart uit de quiche vorm krijgt? Dat is door de quiche goed te laten afkoelen. Vervolgens maak je met een mes de zijkanten voorzichtig los. Wil je zeker weten dat je hartige taart zijn vorm behoudt? Gebruik dan een quichevorm met een losse bodem.

Kun je een hartige taart opnieuw opwarmen?

Je kunt de hartige taart prima opnieuw opwarmen in de magnetron of oven. In beide gevallen warm je de quiche op met een temperatuur van 180 graden. Binnen een kwartier tot twintig minuten is de hartige taart goed opgewarmd. Als je de hartige taart opwarmt in de oven, zet hem dan op het ovenrooster. In de magnetron gebruik je bij voorkeur de “hetelucht frituesestand”.

Hoelang blijft de hartige taart goed?

Een hartige taart (met of zonder ei) blijft in de koelkast zo’n twee tot drie dagen goed. Het is niet verstandig om de quiche lang buiten de koelkast te bewaren. Na ongeveer twee uur buiten de koelkast kan de quiche al beginnen te bederven. In de vriezer blijft de quiche een stuk langer goed.

Kun je een hartige taart invriezen?

Ja zeker! Doe dit bij voorkeur dezelfde dag nog zodat de quiche zo vers mogelijk is. Het is niet verstandig om een quiche van een paar dagen oud nog in te vriezen. Zorg er wel voor dat de quiche goed afgekoeld is voordat je hem in de vriezer stopt. Je kunt de hartige taart in zijn geheel invriezen of per portie (in hersluitbare zakjes). De quiche blijft in de vriezer zo’n drie maanden goed.

Lees ook:  Hoe maak je boerenkool?