sushi maken
sushi maken

Zó lekker: zelf sushi maken!

Om zelf sushi te maken, heb je een aantal dingen standaard nodig. Velletjes nori; hier worden de rijst en andere ingrediënten op gelegd. Een bamboe matje om de sushi te rollen en natuurlijk rijst. Voor het maken van sushi wordt Japanse rijst gebruikt. Deze wordt gewassen en gekookt. Wanneer de rijst klaar is, wordt er een warme dressing over gegoten. Deze dressing is gemaakt van zout, mirin en rijstazijn. Op het bamboematje wordt een velletje nori met de glanzende kant naar beneden gelegd. Hierover wordt wat rijst verspreid. Aan dit geheel kunnen verschillende ingrediënten worden toegevoegd zoals bijvoorbeeld vis of groente. Nu kan de sushi stevig gerold worden. Bewaar sushi niet in de koelkast want dan droogt de rijst uit.

Sushi maken: Maki, Nigiri & California rolls

Bereiding van de Maki rolletjes:

 1. breng de rijst met natte vingers aan
 2. laat een randje open van het velletje nori
 3. leg de tonijn op de rijst (tip: hiervoor kun je verschillende soorten vis nemen)
 4. voeg een vleugje wasabi toe
 5. rol het bamboematje stevig op
 6. snij de rol in plakken

Bereiding van de Nigiri:

 1. snijd de zalm in dunne stukjes/plakjes
 2. bevochtig je handen en kneed bolletjes van de rijst
 3. besmeer de zalm met wasabi
 4. beleg de bolletjes met de zalm

Bereiding van de California rolls:

 1. beleg de helft van de norivellen met rijst
 2. maak een diagonale geul in het midden
 3. beleg met tonijn, avocado, mierikswortel en chilli (pas op: pittig!)
 4. rol over de diagonaal tot een punt
 5. bevochtig het hoekje en sluit de rol

Hoe maak je sushi: meer recepten

  Sushi

  Eenvoudige sushi met zalm, krab en ei, gemakkelijk zelf te maken.

  INGREDIENTEN

  1 pak sushirijst, snufje suiker, scheutje azijn, 1 pak nori-velletjes, pakje gerookte zalm, crabsticks (surimi), 1 ei, verse bieslook, potje roerbakgember van Royal Mail, sojasaus of plumsauce.

  Voorbereiding

  Rijst koken, suiker en azijn erdoor roeren en laten afkoelen. Omelet bakken van het ei.

  Bereidingswijze

  Leg een velletje nori op het matje en spreid omgeveer 4 eetl. rijst op de onderste helft uit. Leg in het midden van de rijst de crabsticks met een sprietje bieslook en een paar plakjes gember. Rol dit strak op en laat ongeveer 15 min. rusten. Daarna kan je de sushi met een nat mes snijden. Je kunt de rijst ook vullen met gerookte zalm, een likje roomkaas en bieslook of met omelet, bieslook en gember. Gebruik je eigen fantasie. Wat dacht je b.v. van komkommer met gember, gegrilde aubergine of garnalenpate.

  • Japans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-11-1998
  • Japans
  •  0-10 min.

  sandra

  • Eigen recept
  Sushi

  Één van de bekendste sushi is de Californian Roll,waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende groente als avocado,komkommer en tuinkers, ingerold met wasabi en krab.

  INGREDIENTEN

  125 g sushi rijst, 165 g water, 50 ml sushi azijn, 4 nori vellen, 1 avocado, 150 g krabsalade (krab of surimi aan gemaakt met 2 el mayonaise en 1 el, chilisaus), ¼ komkommer, tuinkers, sesamzaadjes, wasabi, sojasaus

  • Amerikaans Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-08-2009
  • Amerikaans Voorgerecht
  •  20-30 min.

  will_s

   Sushi (30 stuks)

   Presentatie is in Japan minstens zo belangrijk als inhoud. De sushi-hapjes zijn dan ook altijd mooi om te zien. Er zijn twee hoofdsoorten. De meeste Nederlanders kennen wel al de maki-mono - grappige ronde plakjes rijst, met verschillend gekleurde ingredienten in het midden en een zeewierblad eromheen. Daarnaast zijn er de nigiri-sushi - rijstbolletjes belegd met een stuk zeebanket of omelet. En sushi die wel wat weg hebben van petit-fourtjes, bestaand uit rijst in een zwart velletje, belegd met viseitjes of kleinere schelpdieren.

   INGREDIENTEN

   200 gram rondkorrelrijst (geen snelkookrijst), ? dl rijstazijn, 1 eetlepel kristalsuiker, zout en peper, 1 kleine komkommer, 3 eieren, 4-6 blaadjes nori, wasabi (Japanse Mierikswortelpoeder of pasta), 200 - 250 gram zeer verse gerookte zalm of tonijn, in dunne plakjes of grote gekookte garnalen, ingesneden, Japanse sojasaus (Kikkoman), Beni-shoga (ingelegde rode gember), Bamboematje

   • Japans
   •  60-120 min.
   • Geplaatst op02-07-2003
   • Japans
   •  60-120 min.

   marijetje2