Hoe maak je sushi

sushi maken
Zó lekker: zelf sushi maken!

Om zelf sushi te maken, heb je een aantal dingen standaard nodig. Velletjes nori; hier worden de rijst en andere ingrediënten op gelegd. Een bamboe matje om de sushi te rollen en natuurlijk rijst. Voor het maken van sushi wordt Japanse rijst gebruikt. Deze wordt gewassen en gekookt. Wanneer de rijst klaar is, wordt er een warme dressing over gegoten. Deze dressing is gemaakt van zout, mirin en rijstazijn. Op het bamboematje wordt een velletje nori met de glanzende kant naar beneden gelegd. Hierover wordt wat rijst verspreid. Aan dit geheel kunnen verschillende ingrediënten worden toegevoegd zoals bijvoorbeeld vis of groente. Nu kan de sushi stevig gerold worden. Bewaar sushi niet in de koelkast want dan droogt de rijst uit.

Sushi maken: Maki, Nigiri & California rolls

Bereiding van de Maki rolletjes:

 1. breng de rijst met natte vingers aan
 2. laat een randje open van het velletje nori
 3. leg de tonijn op de rijst (tip: hiervoor kun je verschillende soorten vis nemen)
 4. voeg een vleugje wasabi toe
 5. rol het bamboematje stevig op
 6. snij de rol in plakken

Bereiding van de Nigiri:

 1. snijd de zalm in dunne stukjes/plakjes
 2. bevochtig je handen en kneed bolletjes van de rijst
 3. besmeer de zalm met wasabi
 4. beleg de bolletjes met de zalm

Bereiding van de California rolls:

 1. beleg de helft van de norivellen met rijst
 2. maak een diagonale geul in het midden
 3. beleg met tonijn, avocado, mierikswortel en chilli (pas op: pittig!)
 4. rol over de diagonaal tot een punt
 5. bevochtig het hoekje en sluit de rol

Hoe maak je sushi: meer recepten

 • Eigen recept
Sushi

Één van de bekendste sushi is de Californian Roll,waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende groente als avocado,komkommer en tuinkers, ingerold met wasabi en krab.

INGREDIENTEN

125 g sushi rijst165 g water50 ml sushi azijn4 nori vellen1 avocado150 g krabsalade (krab of surimi aan gemaakt met 2 el mayonaise en 1 el chilisaus)¼ komkommertuinkerssesamzaadjeswasabisojasaus

Bereidingswijze

Kook de sushi rijst gaar in het water in ca 10 minuten en laat deze uitdampen.Meng de warme rijst met de sushi azijn.Leg op een sushimat een norivel en bedek deze met de rijst.Strooi hier sesamzaadjes over, leg hierop plasticfolie en draai het in z`n geheel om.Leg nu op het norivel de krab, avocado, komkommer, tuinkers en de wasabi.Rol het geheel nu strak op.

 • Amerikaans Voorgerecht
 •  20-30 min.
 • Geplaatst op01-08-2009
 • Amerikaans Voorgerecht
 •  20-30 min.

will_s

  Sushi

  Eenvoudige sushi met zalm, krab en ei, gemakkelijk zelf te maken.

  INGREDIENTEN

  1 pak sushirijst, snufje suiker, scheutje azijn, 1 pak nori-velletjes, pakje gerookte zalm, crabsticks (surimi), 1 ei, verse bieslook, potje roerbakgember van Royal Mail, sojasaus of plumsauce.

  • Japans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-11-1998
  • Japans
  •  0-10 min.

  sandra

   Sushi (30 stuks)

   Presentatie is in Japan minstens zo belangrijk als inhoud. De sushi-hapjes zijn dan ook altijd mooi om te zien. Er zijn twee hoofdsoorten. De meeste Nederlanders kennen wel al de maki-mono - grappige ronde plakjes rijst, met verschillend gekleurde ingredienten in het midden en een zeewierblad eromheen. Daarnaast zijn er de nigiri-sushi - rijstbolletjes belegd met een stuk zeebanket of omelet. En sushi die wel wat weg hebben van petit-fourtjes, bestaand uit rijst in een zwart velletje, belegd met viseitjes of kleinere schelpdieren.

   INGREDIENTEN

   200 gram rondkorrelrijst (geen snelkookrijst), ? dl rijstazijn, 1 eetlepel kristalsuiker, zout en peper, 1 kleine komkommer, 3 eieren, 4-6 blaadjes nori, wasabi (Japanse Mierikswortelpoeder of pasta), 200 - 250 gram zeer verse gerookte zalm of tonijn, in dunne plakjes of grote gekookte garnalen, ingesneden, Japanse sojasaus (Kikkoman), Beni-shoga (ingelegde rode gember), Bamboematje

   • Japans
   •  60-120 min.
   • Geplaatst op02-07-2003
   • Japans
   •  60-120 min.

   marijetje2