Een prachtige risotto
Een prachtige risotto

Een prachtige risotto

Bij risotto denken we aan smeuïge rijst met champignons, goede wijn en natuurlijk prachtige kazen. Risotto komt uit noord Italië en heeft een simpele basis. Je fruit wat uitjes met een klontje boter, voegt daar de rijst aan toe en dan begint het feest. Met het toevoegen van een goed glas wijn, rijke bouillon en goede kaas is je basis al compleet. Een goede risotto kenmerkt zich door zijn eenvoud. Je neemt verse producten en voegt deze toe aan de risotto. Bij dit gerecht is ‘less is more’ belangrijk.

Hoe maak je Risotto: Heerlijke recepten

    Risotto met Paddestoelen

    De enige echte Italiaanse risotto met paddestoelen. Makkelijk te maken en echt superlekker!Ik koop altijd gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood) bij een delicatessenzaak of Italiaanse traiteur. Die laat ik altijd even weken op lauw water. Het vocht kan je gewoon aan de risotto toevoegen. Het maakt je risotto zoveel lekkerder!

    INGREDIENTEN

    - 400 gr risottorijst (Carnaroli, Vialone Nano of Arborio)- 300 a 400 gr. paddestoelen (verse of gedroogde porcini oftewel eekhoorntjesbrood is echt het allerlekkerst, maar andere soorten mag ook)- 85 gr boter- 1 grote ui, in ringen- 1 sjalotje, fijngesnipperd- 1,75 liter kippenbouillon (of groentebouillon)- 60 gr Parmezaanse kaas, versgeraspt- 2 el olijfolie- zout en peper

    Voorbereiding

    Houd de bouillon op het fornuis tegen de kook aan als je de risotto maakt. Zo onderbreek je het garingsproces niet.Was de rijst NIET, anders gaat alle zetmeel verloren die de risotto zo romig maakt.

    Bereidingswijze

    Fruit het sjalotje in de pan met de dikke bodem aan in wat boter en de twee el olijfolie. Als het sjalotje glazig is roer je vervolgens de rijst erdoor. Zorg dat alle korrels met vet bedekt zijn. Begin dan de (hete) bouillon toe te voegen. Voeg 15 minuten lang steeds 1 soeplepel tegelijk toe en roer voortdurend. Als de bouillon bijna geabsorbeert is kan de volgende lepel worden toegevoegd.Als de risotto bijna gaar is de koekenpan verhitten, helft van de boter toevoegen en de paddestoelen en de ui gaarbakken.Vervolgens de risotto van het vuur halen en even een minuutje laten staan. Dan de rest van de boter, de Parmezaanse kaas en het paddenstoelenmengsel erdoor scheppen.De risotto is op zijn best als hij "al dente" is, zacht romig glanst en dik vloeibaar is. Je moet hem met een vork kunnen eten.Breng de risotto op smaak met (versgemalen)peper en zout

    • Italiaans Hoofdgerecht
    •  20-30 min.
    • Geplaatst op31-03-2003
    • Italiaans Hoofdgerecht
    •  20-30 min.

    mikevanleeuwen

      Risotto met geitenkaas, gerookte zalm en spinazie

      Als je van risotto houd is dit een heerlijk recept

      INGREDIENTEN

      400 gr(risotto) rijst, 1 liter water, 2 visbouillonblokjes, 600 gr verse spinazie, 200 gram zachte geitenkaas (in stukjes), 200 gram gerookte zalm (in reepjes), 1 uitje (gesnipperd), olijfolie,

      • Italiaans Hoofdgerecht
      •  20-30 min.
      • Geplaatst op27-08-2004
      • Italiaans Hoofdgerecht
      •  20-30 min.

      marianneoud

      • Eigen recept
      limoenrisotto met knoflook garnalen

      Een heerlijke frisse risotto waar je vrolijk van wordt!

      INGREDIENTEN

      50 gram boter, 1 ui, gesnipperd, 200 gram risottorijst, rasp en sap van 1 limoen, 600 ml kippenbouillon, 100 gram sugersnaps (of peultjes, groene asperges), wat geraspte parmezaanse kaas, 1 teentje knoflook, paprikapoeder, olijfolie, grote garnalen

      • Hoofdgerecht
      •  20-30 min.
      • Geplaatst op02-03-2009
      • Hoofdgerecht
      •  20-30 min.

      marieke113

        Risotto Met Kip En Broccoli

        Smakelijke risotto met kipfilet, broccoli, prei, tomaat en kaas.

        INGREDIENTEN

        250 gram kipfilet, 1 ui, 1 dunne prei, 300 gram broccoli, 2 tomaten, 25 gram boter, 2 el olijfolie, 300 gram risottorijst, 1 mespuntje saffraan, 7 dl kippenbouillon, z p, 200 gram geraspte belegen goudse kaas

        • Internationaal Hoofdgerecht
        •  30-60 min.
        • Geplaatst op09-03-2000
        • Internationaal Hoofdgerecht
        •  30-60 min.

        sjakkel

        • Eigen recept
        Risotto met tonijn en portabella

        Echte risotto, heerlijk smeuiig..

        INGREDIENTEN

        1 Ui, 2 Portabella (of een bakje kastanje champignons a 250 gram), 1 rode Paprika, 150 gram doperwten, 350 gram Risottorijst, 1 glas witte wijn, 1 liter kippenbouillon, 2 blikjes Pure & Natural tonijn op water van John West, 1 eetlepel balsamico azijn, 3 eetlepels olijfolie, 1 zak rucola, 50 gram Pecorino kaas, geraspt

        • Italiaans Hoofdgerecht
        •  20-30 min.
        • Geplaatst op22-04-2010
        • Italiaans Hoofdgerecht
        •  20-30 min.

        pimhaaksman