gehaktballen maken
gehaktballen maken

Moeders gehaktballen

Hoe maak je de beste gehaktballen? De eerste stap zou zijn om naar je moeder te gaan. Zij verwijst je vervolgens door haar haar moeder of schoonmoeder. Het is simpel. Je moeder maakt de beste gehaktballen. Het is een onmogelijke taak om deze na te maken. Het zit allemaal in de liefde die erin gestopt wordt. De manier van mengen, de speciale mosterd en dat heerlijke uitje wat erin zit. Gebruikt ze bouillon of worden ze kort gebakken? De eerste stap naar fantastische gehaktballen is afstappen van de gehaktbal van je moeder. De basis van een gehaktbal is goed, vers gehakt. Hier gaan wat gehaktkruiden (ja, gewoon een zakje) in en een uitje. Dan heb je eigenlijk al je basisbal. Op deze basis kun je perfect voortborduren. Denk aan het toevoegen van mosterd, chillies, olijven, lekkere kazen en ga zo maar door. Hoe je lekkere gehaktballen maakt lees je hieronder.

Variëren met gehaktballen

Hieronder zie je alvast een aantal gehakbal recepten om je te prikkelen!

  • Eigen recept
Slagers gehaktballen in herfstige saus Smullen!

Gewoon weer zin in een heerlijk mals balletje gehakt en heb toen deze bedacht. De herfstige saus is apart gemaakt (gaat heel snel) en past er uitstekend bij. Dit is wel zo'n lekker balletje en past uitstekend bij het seizoen, herfst. Probeer zelf maar hoe lekker dit is want is echt een heerlijke combinatie om je vingers bij af te likken.

INGREDIENTEN

500 gr gehakt HOH1 ei1 grote halve ui (gesnipperd)Vers gemalen zwarte peper0.5 tl cayennepeperZeezout1 tl nootmuskaat of foelie1 tl gemberpoeder1,5 tl korianderpoederKlein beetje fenegriek of komijn (als je hebt)2 el paneermeel2 el bloemHalf bosje vers gesnipperde peterselieBoter om in te bakken Voor de saus: 400 gr champignons of kastanje champignons1 uitje250 ml runderbouillon100 ml droge witte wijn3 el tomatenpureeVers gemalen zwarte peperZeezoutHalf bosje vers gesnipperde peterselieOlijfolie

Bereidingswijze

Laat gehakt eerst op kamertemperatuur komen en doe in een RVS schaal. Halve grote ui snipperen, peterselie fijn hakken en de helft bewaren. Meng alles heel goed door elkaar of gebruik kort een staafmixer. Neem een kleiner RVS schaaltje en doe daar 2 el bloem in. Maak ballen met je hand, doe boter in de pan en haal elke bal gelijkmatig door het bloem. Zo wordt hij snel mooi bruin en blijft de bal van binnen mals en sappig. Bak de ballen om en om in ongeveer 20 minuten gaar.Maak terwijl je ballen bakken de saus. Snijd champignons in vieren, snipper het uitje en braad aan in olijfolie (geen boter gebruiken voor de saus). Blus af met de bouillon en de witte wijn. Doe er dan tomatenpuree door, proef en breng de saus hoog op smaak met veel peper en een beetje zout. Doe er dan de andere helft van de peterselie doorheen en laat kort inkoken. Nu heb je een prachtige saus. Serveer ballen met de saus en smullen maar.

  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-10-2014
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Fressnapf

    De lekkerste en sappigste gehaktbal van jonnie boer!

    Dit gerecht gevonden op AH kookschrift:http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=202942

    INGREDIENTEN

    Rundergehakt (ongeveer 500g.). Dit komt niet zo precies. De meeste winkels hebben wel een ponds verpakking rundergehakt liggen. Mager rundergehakt is natuurlijk ook prima., 2 eetlepels Ketjap Manis, Ietsje uitschieten mag ook hoor, 1 eetlepels grove mosterd, Dit mag best een flinke grote lepel zijn, ½ eetlepel zout, Niet te veel, altijd voorzichtig met het zout, 1 eetlepel mosterd, Dit is dus de gewone franse mosterd, 1 theelepel cayennepeper, En ook hier mag je flink uitschieten, lekker pittig hé, 2 eieren, Groot of kleine eieren, maakt niet uit, 100 gram paneermeel, Goed opletten hoeveel het is want als je het nog een keer maakt meet je het op het gevoel af. Ook goed., 1 pot vleesfond, Heel belangrijk want hier krijg je toch een lekker jus van. Een pot is ongeveer 380 ml., 25 gram boter

    • Nederlands Hoofdgerecht
    •  30-60 min.
    • Geplaatst op07-11-2010
    • Nederlands Hoofdgerecht
    •  30-60 min.

    rah2o

      Jamie`s Mega Homemade Cheeseburgers

      Deze cheeseburgers zijn zelfgemaakt en qua smaak niet te vergelijken met de doorgedraaide kant-en-klare hap die je in de supermarkt of bij hét bekende kinderrestaurant kunt bestellen. Met (verse) soep vooraf een ideale zaterdagmaaltijd. Zowel mijn kinderen (lft 6-14 jr) als mijn moeder (lft 82 jr!)zijn er dol op en dit recept is dan ook een blijvertje in ons gezin.

      INGREDIENTEN

      250 gram rundergehakt, 1/2 rode ui, 1 ei, 25 gram paneermeel, 1/4 theelepel chilipoeder, 1/4 theelepel komijnepoeder, 1/2 theelepel dijon mosterd, 1/ theelepel oregano, 25 gram parmezaanse kaas, 3 zure pepers uit pot, 50 gram cheddar kaas, 1 grote rijpe tomaat, 1 kleine krop sla, 2 hamburger broodjes, olijfolie, zeezout, zwarte peper

      • Hoofdgerecht
      •  30-60 min.
      • Geplaatst op27-03-2010
      • Hoofdgerecht
      •  30-60 min.

      miyoesda