gehaktballen maken
gehaktballen maken

Moeders gehaktballen

Hoe maak je de beste gehaktballen? De eerste stap zou zijn om naar je moeder te gaan. Zij verwijst je vervolgens door haar haar moeder of schoonmoeder. Het is simpel. Je moeder maakt de beste gehaktballen. Het is een onmogelijke taak om deze na te maken. Het zit allemaal in de liefde die erin gestopt wordt. De manier van mengen, de speciale mosterd en dat heerlijke uitje wat erin zit. Gebruikt ze bouillon of worden ze kort gebakken? De eerste stap naar fantastische gehaktballen is afstappen van de gehaktbal van je moeder. De basis van een gehaktbal is goed, vers gehakt. Hier gaan wat gehaktkruiden (ja, gewoon een zakje) in en een uitje. Dan heb je eigenlijk al je basisbal. Op deze basis kun je perfect voortborduren. Denk aan het toevoegen van mosterd, chillies, olijven, lekkere kazen en ga zo maar door. Hoe je lekkere gehaktballen maakt lees je hieronder.

Variëren met gehaktballen

Hieronder zie je alvast een aantal gehakbal recepten om je te prikkelen!

    De lekkerste en sappigste gehaktbal van jonnie boer!

    Dit gerecht gevonden op AH kookschrift:http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=202942

    INGREDIENTEN

    Rundergehakt (ongeveer 500g.). Dit komt niet zo precies. De meeste winkels hebben wel een ponds verpakking rundergehakt liggen. Mager rundergehakt is natuurlijk ook prima.2 eetlepels Ketjap ManisIetsje uitschieten mag ook hoor1 eetlepels grove mosterdDit mag best een flinke grote lepel zijn½ eetlepel zoutNiet te veel, altijd voorzichtig met het zout1 eetlepel mosterdDit is dus de gewone franse mosterd1 theelepel cayennepeperEn ook hier mag je flink uitschieten, lekker pittig hé2 eierenGroot of kleine eieren, maakt niet uit100 gram paneermeelGoed opletten hoeveel het is want als je het nog een keer maakt meet je het op het gevoel af. Ook goed.1 pot vleesfondHeel belangrijk want hier krijg je toch een lekker jus van. Een pot is ongeveer 380 ml.25 gram boter

    Bereidingswijze

    En een klein beetje boter om in te bakken en voor wat extra smaak in de fondOk, en nu aan het werk. Met je handen dus eerst even goed wassen. Doe alles behalve de fond en de boter door elkaar en kneden maar. Net zo lang het gehakt mengsel kneden tot alles goed door elkaar is gemengd. Als alles goed door elkaar is draai je de gehaktballen. Je kunt hier vijf grote gehaktballen uit draaien of 10 wat kleinere. Gewoon doen wat je lekker vindt. Hou je van grote gehaktballen dan maak je grote gehaktballen. Aan het gehaktballen draaien dus. Als je daarmee klaar bent kun je twee dingen doen. Of je gaat gewoon verder of je laat ze minimaal half uur in de koelkast ¿rusten¿. Ze blijven dan beter in vorm in de pan. Krijg je een wat chiquere gehaktbal. Ook lekker.De beste gehaktbal ooit nog even bakkenBoter in de ban, olijfolie mag ook maar is toch net iets minder lekker. Vervolgens rondom aanbakken. Dat betekent dus dat je er bij moet blijven staan en de gehaktbal moet laten rondgaan in de pan tot alle kanten lekker bruin zijn. Nu kun je twee dingen doen. Meteen de fond erbij gieten of eerst even het bakvet eruit scheppen. Daardoor wordt de smaak wel ietsjes minder maar het is veel gezonder. Giet vervolgens de fond erbij en laat alles een halfuurtje in de pan lekker sudderen. Als je niet al te grote gehaktballen hebt kan het wel sneller maar een beetje sudderen kan voor de smaak nooit kwaad. Wel de deksel schuin op de pan zetten dan kook de fond iets in.

    • Nederlands Hoofdgerecht
    •  30-60 min.
    • Geplaatst op07-11-2010
    • Nederlands Hoofdgerecht
    •  30-60 min.

    rah2o

      Jamie`s Mega Homemade Cheeseburgers

      Deze cheeseburgers zijn zelfgemaakt en qua smaak niet te vergelijken met de doorgedraaide kant-en-klare hap die je in de supermarkt of bij hét bekende kinderrestaurant kunt bestellen. Met (verse) soep vooraf een ideale zaterdagmaaltijd. Zowel mijn kinderen (lft 6-14 jr) als mijn moeder (lft 82 jr!)zijn er dol op en dit recept is dan ook een blijvertje in ons gezin.

      INGREDIENTEN

      250 gram rundergehakt, 1/2 rode ui, 1 ei, 25 gram paneermeel, 1/4 theelepel chilipoeder, 1/4 theelepel komijnepoeder, 1/2 theelepel dijon mosterd, 1/ theelepel oregano, 25 gram parmezaanse kaas, 3 zure pepers uit pot, 50 gram cheddar kaas, 1 grote rijpe tomaat, 1 kleine krop sla, 2 hamburger broodjes, olijfolie, zeezout, zwarte peper

      • Hoofdgerecht
      •  30-60 min.
      • Geplaatst op27-03-2010
      • Hoofdgerecht
      •  30-60 min.

      miyoesda

        PASTASCHOTEL MET GEHAKTBALLEN

        Italiaanse pastaschotel met heerlijk op smaak gebrachte tomatensaus met gehaktballen en mozzarella uit de oven

        INGREDIENTEN

        , 500 gr gehakt, 1 ei, 4 eetl paneermeel, 1 theel salie, 2 sjalotjes, fijn gesnipperd, 2 eetl oregano, Takje verse rozemarijn, 1 ui, gesnipperd, 800 gr tomatenblokjes uit blik, 100 gr spekblokjes, 2 teentjes knoflook, 1 theel sambal, scheut rode wijn, 400 gr penne, Verse blaadjes basilicum, 150 gr mozzarella, 3 eetl olijfolie, klontje boter, Zout en peper,

        • Italiaans
        •  60-120 min.
        • Geplaatst op16-06-2012
        • Italiaans
        •  60-120 min.

        ruthbrock