Hoe maak je ijskoffie

ijskoffie maken
zelf ijskoffie maken

De zomer staat voor de deur en wat is er nou lekkerder dan een verkoelend drankje op de warme dagen. Als jij je dag vaak begint met een hete kop koffie, is het tijd om die in te ruilen voor de koude variant. IJskoffie is verkoeling en een opkikker in één.

Hoe maak je ijskoffie? De beste ijskoffie wordt namelijk ‘overnacht’ gemaakt. Bereid het de middag ervoor en de volgende ochtend (of later) kun je genieten van jouw heerlijke, zelfgemaakte ijskoffie. Het wordt er minder zuur van en het is tot wel twee weken houdbaar in de koelkast. Dit is wat je nodig hebt voor 1 á 2 glazen perfecte ijskoffie.

  • 80 ml grof gemalen koffie
  • 350 ml koud water
  • Grote glazen pot of een maatbeker
  • Koffiefilter

Zelf ijskoffie maken: stappenplan

Stap 1. Voor het beste resultaat, maal je zelf grove koffie. Maar als je geen koffiemolen hebt, kun je ook grof gemalen koffie kopen uit de supermarkt of een speciaalzaak. Dit zal wel minder smaak geven aan de ijskoffie.
Stap 2. Doe de grove maling in een glazen pot en voeg het koud water toe. Let goed op dat al het koffie nat is. Wil je grotere hoeveelheden maken, dan moet je het recept verdubbelen.
Stap 3. Om zeker te weten dat alles goed gemengd is, moet je met een lange lepel alles goed doorroeren en alle zijkanten meenemen. Het beste is om hiervoor
het uiteinde van een houten lepel te gebruiken of een plastic lepel, zodat je bij het eindresultaat geen rare bijsmaakje zal proeven.
Stap 4. Dek de pot af met een deksel die je niet helemaal dichtdraait of wat plasticfolie, en laat het op kamertemperatuur voor tenminste 12 uur tot 18 uur staan.
Stap 5. De volgende ochtend of middag, pak een ruime kom waar de zeef overheen past. Je legt hier de koffiefilters zodanig neer dat de hele zeef ermee bedekt is. Schenk de inhoud van de glazen pot in de zeef om al het koffiegruis eruit te filteren.
Stap 6. Schenk de hoeveelheid koffie die je wilt gebruiken in een glas gevuld met ijsblokjes en schenk het vol met melk. En voilà, een heerlijke ijskoffie.

IJskoffie: slow & cold

Hoe maak je ijskoffie: meer recepten

[infonu keyword=”ijskoffie” output=3]