Barbecue onderhoud & veiligheid tips
Veiligheid voor alles

Veiligheid voor alles

Met de zomer in aankomst gaan we weer massaal barbecuen. Niet zo vreemd, want alles smaakt nou eenmaal lekkerder in de buitenlucht. Dus met een beetje mooi weer steken we de barbecue weer aan om te gaan smullen. Het schoonmaken van de barbecue mag niet vergeten worden. Een schone barbecue werkt fijner, is veiliger en smaakt beter. We hebben daarom een aantal handige tips voor het onderhoud van je barbecue geplaatst. Deze tips helpen je de barbecue schoon te houden iedere zomer weer. Bekijk de tips:

(gas)barbecue roosters schoonmaken

Zorg dat de barbecue schoon klaar staat voor de volgende keer dat je hem wilt gebruiken. Het schoonmaken van de roosters gaat gemakkelijker dan je denkt:

 • Laat de barbecue gedurende 2 minuten met gesloten deksel op de hoogste stand branden. Blijf bij de barbecue in de buurt! (Tip: zet een timer om dit niet te vergeten)
 • Zet de barbecue helemaal uit en gebruik een borstel met koperen of roestvrijstalen haren en een lange steel om de roosters schoon te maken. Vergeet niet dat de barbecue heet is. Denk aan je handen, gebruik bijvoorbeeld ovenwanten.
 • Het is niet nodig de roosters en warmhoudrooster na elke barbecue af te wassen. Gebruik hiervoor dan een sopje van warm water en een milde zeep. Tot slot spoel je grondig na. Gebruik voor dit doel geen ovenreiniger.

Barbecue tips & Technieken

Met de volgende tips voorkom je dat jij of een van je gasten ongewild ziek wordt van jouw kookkunsten. Bacteriën liggen altijd op de loer. Ga daarom zorgvuldig met je ingrediënten om en zorg er altijd voor dat alles goed gebakken van de grill komt. Serveer nooit rauw(ig) voedsel.

 • Marineer vlees in de koelkast en neem het een half uur voor de bereiding eruit (als je wilt beginnen met barbecuen op kamertemperatuur).
 • Gebruik een schoon bord en schoon keukengerei voor het vlees dat is bereid. Hiermee voorkom je kruisbesmetting.
 • Marinades niet bewaren om later te gebruiken. Als je dit wilt opdienen bij het vlees, zorg dan dat het eerst heeft gekookt.
 • Gebruik bijvoorbeeld een vleesthermometer om te bepalen of het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt. Niet alleen weet je zo zeker dat eventuele bacteriën gedood zijn, ook voorkomt het vlees “te gaar” (overcooked) bakken. Zo ben je er van verzekerd dat je iedere keer malse en sappige kippengerechten of braadstukken heeft.
 • Als je klaar bent met barbecuen, laat het apparaat dan nog 5 minuten op hoog staan om overgebleven voedsel en vet te verbranden. Zo maak je later de bbq gemakkelijk schoon.

Steekvlammen, wat moet je doen (en wat niet)

Er gaat niets boven lekker “fikkie steken”, maar dat doet je vlees niet veel goeds. Met de volgende tips voorkom je overmatige steekvlammen of hinderlijke rookontwikkeling wanneer je barbecuet.

 • De vetten en sappen die van het vlees op de hete briketten, kolen of lavastenen druipen veroorzaken steekvlammen die gerechten, bereid boven open vuur, juist die kenmerkende smaak geven. Te veel steekvlammen moeten vermeden worden want dit kan de gerechten bederven. Oorzaken van overmatig vuur zijn: een te hoge stand van het gas, de aanwezigheid van te veel vet in de gerechten of een opeenhoping van vet op de kolen of briketten. Advies: Gril vlees op een lage of medium stand, vooral wanneer je langere tijd grilt boven open vuur.
 • Verwijder al het overtollige vet van het vlees of gevogelte voordat je het op het rooster legt.
 • Voorkom opeenhoping van vet op de briketten door ze na elke barbecue schoon te branden.
 • Heb je last van veel steekvlammen, draai dan het gas laag of zet zelfs de barbecue helemaal uit. Dan verplaats je het vlees naar het rooster boven de brander die je hebt uitgedraaid.
 • Eventueel kun je overmatige vlammen doven door een beetje zuiveringszout (natriumcarbonaat of soda) te sprenkelen op de briketten. Gebruik nooit water!

Meer BBQ onderhoud & veiligheid tips:

Wat heb je nodig voor de barbecue?Wat heb je nodig voor de barbecue?Het is heerlijk om in de zomer lekker in je tuin je gaan zitten en de barbecue erbij te zetten. Lees hieronder wat je allemaal nodig hebt om te barbecueën.Rozanne, 06-06-2011
Vegetarische barbecueVeel mensen denken dat het voor vegetariërs erg lastig is om lekker mee te kunnen eten tijdens een barbecue. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Hier lees je hoe je lekker en makelijk een vegetarische barbecue kunt maken.Mirjamsel, 12-07-2011
Gemakkelijk eten: Een barbecue organiseert u zo!Gemakkelijk eten: Een barbecue organiseert u zo!Een barbecue is gezellig, en gemakkelijk. In de zomer kan dit lekker met een grote groep buiten en ook mensen die weinig geduld hebben kunnen zich lekker uitleven op de barbecue. Om een barbecue tot een succes te maken zijn de punten die in dit artik…Dobel, 14-12-2011