Wat is beter: briketten of houtskool?

briketten of houtskool - houtskool

Wat is beter: briketten of houtskool?

Een echte barbecue kenner zal ongetwijfeld weten wat beter is, maar als je voor de keuze staat briketten of houtskool, welke moet je dan kiezen?

Voordat we dieper ingaan op de voor- en nadelen van briketten en houtskool voor je bbq vlees is het belangrijk om te weten wat het beide precies is! In dit artikel zetten we onder andere de verschillen tussen beide op een rijtje, waarom je het juist wel gebruikt en tot slot natuurlijk hoe je vlees lekker langzaam kan garen op de bbq.

Wat is het verschil tussen briketten en houtskool?

Het grootste verschil tussen briketten en houtskool wat je zelf waarschijnlijk ook het eerst merkt, is dat houtskool sneller verbrand dan briketten. Als je veel vlammen ziet bij een vuurtje bijvoorbeeld en je een hogere temperatuur voelt zal het sneller gaan om houtskool. Kortom is houtskool intens en snel. Maar wat zijn briketten dan precies? Kort gezegd zijn briketten langdurig en regelmatig. Afhankelijk van jouw voorkeur en gerecht kun je dus een keuze tussen deze twee maken.

De voordelen van houtskool op een rijtje

Houtskool is dus snel en intens, maar wanneer gebruik je dit? Je gebruikt het in bijvoorbeeld de volgende gevallen:

  • Als je meerdere dunne stukken vlees, zoals hamburgers of varkenshaasjes gaat grillen
  • Indien je een bbq zonder kap hebt vanwege de hoge temperatuur natuurlijk
  • Kort en krachtig bbq’en

De voordelen van briketten op een rijtje

Ondanks dat houtskool snel en intens is, heeft het gebruik van briketten zo ook zijn voordelen. Die zijn als volgt:

  • Als je voor een uitgebreide barbecue gaat
  • Heeft iets een langere bereidingstijd nodig? Dan ga je voor briketten
  • Bij het garen van grote stukken vlees of indirect grillen is het ideaal

Sommige mensen zullen zeggen dat je briketten gebruikt in een Green Egg, zoals een Kamado. Echter, als je je hier meer in verdiept is dit helemaal niet het geval. Dit komt doordat het as dat vrijkomt de goede doorstroming van de Kamado zal belemmeren. Wie een beetje een Kamado kenner is zal weten dat dit ontzettend belangrijk is bij deze soort bbq. Het effect hiervan is namelijk dat je Kamado niet goed op gang komt doordat de temperatuur daalt!

Conclusie: briketten of houtskool beter?

Om nog iets toe te voegen, beide varianten kun je hergebruiken. Dit maakt het enigszins duurzaam! Afhankelijk van wat en hoe je het vlees wilt grillen ga je voor houtskool of briketten. Ook hangt dit af van het soort bbq dat je hebt, want dan kan ook een belangrijke factor zijn in de keuze die je maakt. De gouden tip om je bbq goed op temperatuur te krijgen ligt tenslotte bij de manier waarop je gaat barbecueën. Indien de zuurstof optimaal aan de brandstof wordt toegevoegd zal de verbranding toenemen en de temperatuur dus stijgen! Voor zowel de briketten als kolen duurt het gemiddeld 30 minuten om op temperatuur te komen. Ook daar zal je keuze dus niet vanaf hangen! Ga jij de volgende keer voor briketten of houtskool?

Hoe gaar je langzaam op de bbq?

Langzaam op de bbq garen is een ware kunst. Allereerst heb je er goed kwalitatief vlees voor nodig, zoals van Inamood. Dit wordt ook wel de low & slow techniek genoemd. Langzaam en op een lage temperatuur vlees garen is ontzettend lekker en zo wordt de smaak volledig opgenomen in het vlees. Om de temperatuur van je bbq optimaal te kunnen regelen is het belangrijk dat je een barbecue met deksel gebruikt. Dan toch maar voor houtskool gaan? Daarbij is het belangrijk dat je met indirect vuur werkt en een kerntemperatuurmeter bij de hand hebt. Je laat het vlees rusten terwijl je tussendoor de temperatuur checkt en zo de temperatuur gecontroleerd houdt. Het effect is een geweldige smaakexplosie in je mond, enjoy!