Picanha op de BBQ

Picanha op de BBQ - Reverse sear methode

Picanha op de BBQ

Picanha, een favoriet onder vleesliefhebbers, staat bekend om zijn rijke smaak en malse textuur. Deze Braziliaanse delicatesse, ook bekend als staartstuk, is een perfecte keuze voor de barbecue. De reverse sear methode, waarbij het vlees eerst indirect wordt gegaard en daarna snel op hoge temperatuur wordt geseard, is ideaal voor picanha. Deze techniek zorgt voor een gelijkmatig gegaard stuk vlees met een heerlijke korst.

Picanha is cultuur

Picanha is meer dan gewoon een stuk vlees; het is een stukje Braziliaanse cultuur. In Brazilië staat picanha bekend als het hoogtepunt van elke barbecue en wordt het vaak geserveerd bij speciale gelegenheden en familiebijeenkomsten. De traditie van het grillen van picanha is een kunstvorm, diepgeworteld in de Braziliaanse culinaire geschiedenis.

Voorbereiding: kies de juiste Picanha

De kwaliteit van de picanha is essentieel. Zoek naar een stuk met een dik vetlaagje en een helderrode kleur. Het vet zorgt tijdens het grillen voor extra smaak en sappigheid. Snijd het vet kruislings in zonder het vlees te raken, dit helpt het vet smelten en voorkomt dat het vlees krimpt tijdens het bereiden.

Reverse sear methode: Stap-voor-stap

  1. Indirect Garen: Verwarm de BBQ voor op een lage temperatuur van rond de 110°C. Leg de picanha met de vetkant naar boven op het indirecte gedeelte van de grill. Het doel is om een kerntemperatuur van ongeveer 48-52°C te bereiken. Gebruik een vleesthermometer om dit nauwkeurig te monitoren.
  2. Rusttijd: Haal het vlees van de BBQ en laat het ongeveer 10 minuten rusten. Dit geeft de sappen de tijd om zich weer door het vlees te verspreiden.
  3. Sear op Hoge Temperatuur: Verhoog de temperatuur van de BBQ. Plaats de picanha terug op het rooster, ditmaal direct boven de hittebron. Sear elke kant voor een paar minuten totdat er een mooie korst ontstaat.
  4. Eindtemperatuur Controleren: Voor een perfecte medium-rare, haal de picanha van de BBQ bij een kerntemperatuur van 55-57°C.

Een kleine tip voor het BBQ-proces: draai het vlees slechts één keer om. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing en een perfecte korst. Houd ook de temperatuur goed in de gaten; een constante warmte is cruciaal voor een sappige picanha.

Afwerking en serveren

Laat de picanha na het grillen nog even rusten. Snijd het vervolgens in dunne plakken tegen de draad in, dit zorgt voor een mals en sappig resultaat. Serveren op een mooi plank met een beetje grove zout en peper eroverheen. Eventueel met een heerlijke chimichurri saus voor extra smaakbeleving, maar met zo’n stuk mals vlees is dat eigenlijk niet eens nodig.

Bijgerechten

Vergeet niet de bijgerechten! Serveer de picanha met traditionele Braziliaanse bijgerechten zoals farofa (een knapperig bijgerecht gemaakt van cassavemeel) of een frisse salade. Deze aanvullingen zorgen voor een gebalanceerde en complete maaltijd en authentieke Braziliaanse ervaring.

Meer Inspiratie en Recepten

Voor meer tips over het bereiden van picanha met de reverse sear methode en andere verrukkelijke recepten, bezoek je de website van BBQ Nerds. Hier vind je niet alleen stap-voor-stap instructies, maar ook aanbevelingen voor kruiden en bijgerechten om je BBQ-skills naar een hoger niveau te tillen.