Wat is een mantelzorgwoning?

Wat is een mantelzorgwoning?

Wat is een mantelzorgwoning?

De Nederlandse demografie wijzigt snel. De vergrijzing neemt snel toe. Zowel in absolute als in relatieve zin neemt het aantal ouderen in de samenleving toe, terwijl bejaardenhuizen gesloten worden en ouderen langer thuis moeten blijven wonen. Voor jongeren met een zorgbehoefte geldt vaak hetzelfde: de mogelijkheid tot begeleid wonen is beperkt en zij moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Voor beide groepen lijkt er een goede oplossing te bestaan: de mantelzorgwoning. Maar wat is dit eigenlijk? Wie mag er in wonen? En met welke kosten moet je rekening houden? Op deze pagina krijg je antwoord op een aantal veelgestelde vragen over het onderwerp zorgwoningen.

Wat is een woning voor mantelzorg?

Een woning voor mantelzorg is een huis dat op hetzelfde terrein staat als het huis van een persoon die zorgbehoevend is. In de woning voor mantelzorg woont de verlener van zorg. In het geval van mantelzorg is dit vaak een goede vriend of een naast familielid. Er is ook een mogelijkheid dat de zorgbehoevende persoon juist in de woning voor mantelzorg woont, dan leeft de verlener van zorg in het andere huis.

Verschillende termen worden gebruikt voor woningen voor mantelzorg. Zorgwoning en mantelzorgwoning zijn de meest gebruikte termen. Beide termen worden veelal door elkaar gebruikt, maar formeel zijn beide soorten woningen niet precies hetzelfde. Het verschil is dat de woning voor mantelzorg niet direct verbonden is met de hoofdwoning, terwijl de zorgunit wel direct is verbonden aan het huis.

Mag iedereen een woning voor mantelzorg plaatsen?

De regels omtrent zorgwoningen zijn streng. Achtergrond van deze regels is dat niet iedereen een extra woning op zijn grond bij mag laten bouwen. Belangrijke voorwaarden zijn:

Sprake van mantelzorg

De eerste voorwaarde spreekt voor zich: er moet daadwerkelijk sprake zijn van mantelzorg. Dit kan aangetoond worden door een verklaring van een medisch adviseur. Is de situatie van mantelzorg verlenen afgelopen? Dan moet de woning weer verwijderd worden, óf de badkamer en keuken moeten verwijderd worden.

Maximaal een huishouden

In de woning voor mantelzorg mag maximaal een huishouden van twee personen wonen.

Woonoppervlak

Alleen de begane vloer mag als leefruimte gebruikt worden.

Achtererf

De woning mag uitsluitend op het achtererf geplaatst worden.

Heb je een vergunning nodig om een woning voor mantelzorg te plaatsen?

Voor het plaatsen van een mantelzorgwoning heb je niet altijd een vergunning nodig. Of je een vergunning nodig hebt hangt af van een aantal verschillende factoren. Denk hierbij aan de locatie van je woning (bij een beschermd dorpsgezicht heb je een vergunning nodig) en het totale oppervlak van je erf. Een zorgwoning mag in zijn algemeenheid vergunningvrij gebouwd worden als je ook na plaatsing nog voldoende oppervlak op je erf hebt, of als je een bestaand gebouw laat ombouwen tot woning voor mantelzorg.

mantelzorgwoning plaatsen - mantelzorgwoning

Wat kost een kant-en-klare woning voor mantelzorg?

Woningen voor mantelzorg zijn er in allerlei soorten en maten. Zo heb je bestaande gebouwen die omgebouwd worden, maar ook kant-en-klare woningen. Deze kant-en-klare woningen hebben vele voordelen. Zo kunnen ze vaak aangepast worden naar jouw specifieke wensen en wordt de plaatsing en uiteindelijke verwijdering volledig voor je geregeld. Vanzelfsprekend hangt hier wel een prijskaartje aan: de totale kosten bevinden zich in zijn algemeenheid tussen de € 50.000 en € 150.000.

Wie mag in een woning voor mantelzorg wonen?

In een woning voor mantelzorg woont de zorgbehoevende of de zorgverlener. Wie in welke woning woont maakt niet uit. De enige voorwaarde is dat één van de bewoners van de woning verlener of ontvanger is van mantelzorg. Wijzigt de situatie waardoor er geen sprake meer is van mantelzorg?

Wat zijn de voordelen van een woning voor mantelzorg?

De voordelen van een woning voor mantelzorg zijn groot. De belangrijkste zijn:

  • Niet verhuizen: Het belangrijkste voordeel van een woning voor mantelzorg is het gegeven dat de zorgbehoevende niet hoeft te verhuizen. Hierdoor kan deze persoon in zijn of haar vertrouwde omgeving blijven wonen, dicht bij familie en geliefden. Dit heeft een zeer positief effect op de kwaliteit van leven.
  • Maatwerk: De woningen kunnen op maat gemaakt worden, of in ieder geval afgestemd worden op de wensen en behoeften van de zorgbehoevende. Hierdoor is de woning niet alleen praktisch, maar voelt deze ook al snel aan als een echt thuis.