Cyberpesten: Leer snel alles over jongeren en veiligheid

cyberpesten

Cyberpesten: Leer snel alles over jongeren en veiligheid

In onze gedigitaliseerde en geïndividualiseerde samenleving worden jongeren steeds makkelijker blootgesteld aan (cyber)criminaliteit. Dit kan variëren van cyberpesten tot fysieke diefstal. Als tiener, maar ook als ouder van tieners, is het belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren en de mogelijke maatregelen. Leer snel hoe je jezelf (of je kinderen) beschermt tegen gevaren in 2023. 

Cyberpesten in Nederland

In 2021 gaf 2,5 procent van de 15-18-jarigen aan in de afgelopen 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van online pesten. Onder 18-25-jarigen was dat 1,5 procent. Cyberpesten is een alarmerend fenomeen dat ernstige gevolgen kan hebben voor de geestelijke gezondheid en het welzijn van jongeren.

Als jongere of als ouder moet je daarom extra alert zijn om de mogelijke gevaren te ontwijken. Word je gepest? Vraag dan om hulp. Ga praten met een volwassene die je kan helpen. Denk niet dat je alleen bent, want er is altijd iemand om naar je te luisteren. Worden je vrienden online gepest? Doe dan hetzelfde en meld het bij een ouder of leraar. In de ExpressVPN infographic over cyberpesten lees je hoe je online veilig blijft. 

cyberpesten jongeren

Veiligheid op straat

Veiligheid op straat is een ander gebied waarop ouders proactief moeten zijn om hun kinderen veilig te houden. Volgens statistieken van de Raad voor de Rechtspraak worden elke dag drie jongeren gearresteerd met een verboden wapen zoals een mes of een pistool – een zorgwekkende trend die onmiddellijke aandacht behoeft van zowel ouders als wetshandhavers. Er zijn enkele eenvoudige stappen die ouders kunnen nemen, zoals hun kinderen zelfverdedigingsvaardigheden aanleren of hen een persoonlijk alarm geven dat ze kunnen dragen als ze ’s nachts alleen buiten zijn. 

Veiligheid op school

Veiligheid is op school belangrijk omdat tieners een groot deel van de dag doorbrengen op school. Ze worden geconfronteerd met moeilijke situaties zoals groepsdruk van leeftijdgenoten of pesterijen door oudere leerlingen of zelfs leraren. Dergelijk gedrag heeft meestal een groot effect op jongeren.

Scholen moeten systemen hebben voor het melden van incidenten van geweld of misbruik; het is echter aan de ouders om ervoor te zorgen dat deze maatregelen zo nodig worden opgevolgd. Het is ook belangrijk dat ouders op de hoogte blijven van wijzigingen in het schoolbeleid, zodat ze alert kunnen blijven op de veiligheid van hun kind op school. Ga het gesprek aan als ouder zodat je weet wat er speelt. Er zijn goede initiatieven, zo zal de Universiteit in Maastricht studenten doceren over seksueel overschrijdend gedrag. 

veiligheidstips

Veiligheidstips voor tieners

Tieners kunnen meestal prima overweg met digitale ontwikkelingen. Het zijn de ouders die achterlopen. Daarom moeten jongeren zelf prioriteit geven aan het sturen van naar locatie-updates naar hun ouders wanneer ze op stap gaan. Eenmaal in de club is het belangrijk om nooit drankjes onbeheerd achter te laten. Als tiener spreek je liever nooit af op een afgelegen plek met iemand die je online leert kennen en zorg dat je een noodcontact in je telefoon instelt, zo kun je in geval van nood snel iemand alarmeren.

Stappen ondernemen om jongeren veilig te houden begint bij jongeren zelf en bij de volwassenen om hen heen. Door voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we helpen ervoor te zorgen dat jongere generaties veilig blijven terwijl ze navigeren tijdens hun reis naar volwassenheid.