Leer hier hoe je jouw bedrijf kunt verkopen

Bedrijf verkopen in 6 stappen. Leer hier hoe

Bedrijf verkopen in 6 stappen. Leer hier hoe

Jarenlang ben je ermee bezig. Je begint als misschien wat onwetende ondernemer en gaandeweg ontwikkel je jezelf en je bedrijf. Nu staat jouw bedrijf er financieel fantastisch voor: het draait goed en je hebt een aardig klantenbestand ontwikkeld. Je weet het bijna zeker; als ondernemer zijnde ben jij klaar voor een volgende stap. Misschien heb je een interessant of innovatief idee en wil je een nieuw bedrijf beginnen. Of je wilt misschien wel met welverdiend pensioen en genieten van de rust. Om dat succesvol te kunnen doen, is het mogelijk de beste optie om jouw huidige bedrijf te verkopen. Maar hoe pak je dit het beste aan? Leer hier alles over de verkoop van jouw bedrijf.

Laat je adviseren en maak de juiste keuze

Ten eerste is het inwinnen van advies een essentieel aspect. Je wilt natuurlijk alle benodigde informatie op een rij hebben, zodat je een goed doordachte keuze kunt maken. Zelf informatie opzoeken en brainstormen over wat de juiste keuze is en hoe je het gaat aanpakken is natuurlijk verstandig. Zo weet je ongeveer wat je kunt verwachten. Daarnaast is het ook interessant om bij gespecialiseerde bedrijven advies in te winnen. Zo kun je jouw bedrijf verkopen via Anno1982, zodat je zeker weet dat je een optimaal bedrag voor jouw bedrijf kunt krijgen. Ook helpt een dergelijk bedrijf je met het doorlopen van alle stappen van de verkoop. Zo heb je ook een goed idee van het juiste moment om het bedrijf te verkopen. Soms kan het financieel interessanter zijn om het bedrijf eerst op te schalen voordat je het verkoopt. Dit kan een aantal jaar extra kosten, maar is uiteindelijk wel de slimste optie. 

De waarde van je bedrijf bepalen

Er zijn talloze benaderingen om de waarde van je bedrijf te bepalen. Veel ondernemers geven de voorkeur aan het gebruik van een sector-specifieke EBITDA-multiple vermenigvuldigd met de EBITDA bij het berekenen van de waarde, omdat deze methode een goede indicatie geeft van de bedragen die doorgaans in een specifieke sector worden betaald. Het nadeel van deze methode is echter dat er weinig rekening wordt gehouden met toekomstige inkomsten. Dit is waarom professionele kopers vaak de Discounted Cash Flow-methode gebruiken, omdat deze methode het groeipotentieel van een bedrijf en mogelijke risico’s in overweging neemt.

Deze stappen doorloop je bij de verkoop

Bij de verkoop van jouw bedrijf komen diverse stappen kijken, namelijk:

  1. Advies Inwinnen: Beslissen of je nu wilt verkopen of over een aantal jaar.
  2. Verkoopklaar Maken van het Bedrijf: Zorgen dat het bedrijf niet meer van jou afhankelijk is en klaar is voor overname.
  3. Regelen van Verkoopdocumentatie: Alle benodigde documenten voor de verkoop voorbereiden.
  4. Bedrijf Te Koop Zetten: Het bedrijf officieel op de markt brengen voor potentiële kopers.
  5. Onderhandelen met de Koper: Het voeren van onderhandelingen en het opstellen van contracten.
  6. Officiële Verkoop: Het zetten van de handtekening waarmee het bedrijf officieel verkocht is.

Gefeliciteerd! Na het zetten van die laatste handtekening, sluit je een belangrijk hoofdstuk in je leven af en open je de deur naar nieuwe mogelijkheden. Tijd voor een nieuw project!