Wat is Sous vide koken? Ontdek deze kookkunst voor thuis

sous vide koken - Sous vide

Wat is Sous vide koken? Ontdek deze kookkunst voor thuis

Wat is sous vide koken? Sous vide is een Franse term die vertaald “onder vacuüm” betekent. Het werd meer dan 40 jaar geleden in Frankrijk uitgevonden en wordt al geruime tijd in restaurants gebruikt, hoewel het nu pas populair wordt voor gebruik in de thuiskeuken.

Wat heb je nodig voor sous vide koken?

Sous vide is een kookproces waarbij voedsel vacuüm wordt afgesloten in plastic zakjes en vervolgens langzaam wordt gekookt in een waterbad met gecontroleerde temperatuur. Dit vereist het gebruik van een machine die een dompelcirculator wordt genoemd om het water op de juiste temperatuur te houden zodat het voedsel langzaam en bij een lage temperatuur gaart.

Deze manier van koken resulteert in (bijna griezelig) perfect gekookte gerechten omdat de temperatuur zo nauwkeurig wordt geregeld, en de smaak is altijd maximaal omdat alle sappen en kruiden in de zak bij het voedsel blijven.

Dit is een typische werkwijze voor sous vide: je gooit een vacuüm verpakte steak of kipfilet in het water om te koken. Het vlees is perfect sappig en mals. Je kunt het vlees invriezen voor een makkelijke maaltijd later, of het nog even snel onder de grill leggen om te bruinen en een laatste vleugje smaak te krijgen. Alle “moeilijke” delen werden precies afgehandeld door het sous vide waterbad.

Wat is sous vide koken in 2 minuten uitgelegd

Sous vide is gebaseerd op timing en een goede sous-vide stick of wateroven om nauwkeurig te verwarmen, waardoor veel van het giswerk uit het koken wordt gehaald. Het is veel makkelijker om jouw mooie stuk ossenhaas tot exact de juiste temperatuur te verhitten en perfecte gaarheid (en malsheid) is vrijwel gegarandeerd. De eindresultaten zijn vaak verbluffend; een biefstuk of kipfilet bereid met de sous vide methode is veel malser en sappiger dan op het fornuis of de grill. Waarom sous vide je biefstuk? Omdat het de meest betrouwbare manier is om vlees elke keer weer perfect gaar te krijgen. Natuurlijk heb je hier wel goede apparatuur voor nodig. Denk je eraan om sous vide apparatuur te kopen? Kies een sous vide kenner en orienteer en informeer jezelf goed.

Wat is het voordeel van sous vide koken?

Als je kookt voor een scala aan voorkeuren of allergieën, kan sous vide koken het leven makkelijker maken. Zo kun je bijvoorbeeld kip gemarineerd in veel kruiden en kip alleen bestrooid met zout en peper tegelijkertijd bereiden, zodat zowel ouders als kinderen tevreden zijn.

Voor degenen die graag gasten entertainen, betekent sous vide koken dat je meer tijd met gasten kunt doorbrengen, omdat je niet te maken hebt met een kieskeurig fornuis of probeert op het laatste moment nog veel te koken. Er is wat voorbereiding vooraf dat moet gebeuren met sous vide koken, maar zodra het zakje in het water valt, is het meeste harde werk voorbij en kun je ontspannen.

Als je na het sous vide proces het vlees even met een koksbrander dichtschroeit (de eiwitten bruin laat worden) is dat ook een indrukwekkend moment, waar je gasten bij zijn en dat is leuk en geeft je het gevoel dat je een miljoen waard bent.