Hoe maak je mosselen klaar

Zeeuwse Mosselen klaar maken
Zeeuwse Mosselen klaar maken

Mosselen zijn heerlijk! Een prachtig product waarmee je zeer snel een heerlijk gerecht op tafel kan zetten. Alles valt of staat met de versheid van je mosselen. Mosselen die voor het koken al open zijn, moet je niet gebruiken. Goede mosselen gaan tijdens het koken open. De mosselen die niet open zijn gegaan, zijn niet eetbaar. Probeer mosselen altijd zo vers mogelijk te bereiden. Ze blijven maar een paar dagen goed.

Het is erg lekker om flink wat verse groenten zoals selderij, ui en wortel te fruiten in een grote pan. Fruit dit een paar minuten en voeg dan de mosselen toe. Deksel erop en na een paar minuten zijn je mosselen al klaar!

Tips bij het klaarmaken van mosselen

  • Was de mosselen voor gebruik in verband met zand en zeewater.
  • Wil je weten of ze vers zijn? Hoe ze met de bolle kant onder koud water en tik tegen de schelp met een scherp mesjes. Sluit de mossel? Dan is deze vers. Gaat ze niet dicht? Weggooien maar.
  • Je kunt variëren met mosselen! Koken is niet de enige optie.
  • Let goed op de bereidingstijden. Mosselen die te lang koken zijn niet lekker meer.
  • Kapotte mosselen mag je direct weggooien.
  • Let altijd op de houdbaarheidsdatum bij de aanschaf van de mosselen.

Hoe maak je Mosselen klaar

Om te weten hoe je Mosselen klaar maakt heb je natuurlijk recepten nodig. We hebben er een aantal voor je verzameld. Heerlijke, eenvoudige recepten om zelf mosselen klaar te maken. Eet smakelijk!

Meer recepten met mosselen

    Mosselen, pittige

    Heerlijk gerecht met pepertje en knoflook.

    INGREDIENTEN

    Ui, knoflook, rode peper, 4 rijpe vleestomaten, 1 limoen, 4 kg. mosselen, olie,1 dl. witte wijn, flink wat gesneden basillicumblad en peper en zout.

    Voorbereiding

    Ui en knoflook snipperen, pepertje schoonmaken en in kleine stukjes snijden, tomaten ontvellen pitjes eruit en in stukjes snijden. Limoen uitpersen.Mosselen wassen.

    Bereidingswijze

    Olie in mosselpan verhitten en ui, knoflook en pepertje fruiten. Wijn, tomaatstukjes, mosselen en peper en zout toevoegen. Mosselen op normale manier koken.Wel een keer goed schudden om alle ingredienten er door te krijgen. Als ze gaar zijn basilicum erover strooien en op smaak brengen met limoensap en peper.

    • Nederlands Hoofdgerecht
    •  10-20 min.
    • Geplaatst op12-08-2001
    • Nederlands Hoofdgerecht
    •  10-20 min.

    smulpaapjes_a

      Catalaanse Mosselen

      Mosselen volgens recept van een Spaanse vriendin, met gehakt, knoflook en tomatensaus.

      INGREDIENTEN

      2 kg mosselen, 2 grote uien gesnipperd, 5 tenen knoflook fijngehakt, flink veel goed gewassen en gehakte peterselie, Vleesbouillonblok, witte wijn, peper en paprikapoeder, twee ons gehakt half om half, een blik tomaatblokjes op sap

      • Spaans Hoofdgerecht
      •  10-20 min.
      • Geplaatst op16-11-1999
      • Spaans Hoofdgerecht
      •  10-20 min.

      kristel_c

        Paella

        Traditionele paella. De paella die de dagarbeiders ooit als lunch bereidden boven een open vuur in de velden van Valencia.

        INGREDIENTEN

        6 teentjes knoflook, fijngehakt, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, ? theelepel verkruimelde saffraandraadjes, zout, versgemalen peper naar smaak, een kleine kip van ongeveer 1 kilo, 250 gram pijlinktvis, schoongemaakt, in stukjes van 1-1 ? cm gesneden en de tentakels gehalveerd, 250 gram zeeduivel of andere stevige vis, ontveld en in blokjes., 12 grote garnalen, niet gepeld, 24 kleine mosselen, schoongemaakt, 125 gram chorizo, bij voorkeur zoete, in stukjes van 1 cm, 1,5 liter kippenbouillon of visbouillon, 8 eetlepels olijfolie, 1 ui fijngehakt, 2 rode paprika, 1 gehakt en 1 in reepjes gesneden, 2 middelgrote tomaten, fijngesneden, 50 gram diepgevroren of verse erwten, 2 theelepels paprikapoeder, bij voorkeur Spaans pimenton, 700 gram kortkorrelige rijst, partjes citroen, ,

        • Spaans Hoofdgerecht
        •  30-60 min.
        • Geplaatst op10-11-2000
        • Spaans Hoofdgerecht
        •  30-60 min.

        laura_go

        1 reactie op “Hoe maak je mosselen klaar”

        1. Jonge mosselen, ook wel mresslbooed of zaad genoemd, bevindt zich in de waterkolom en beweegt dus met stroming. Deze minimosselen laten zich zinken en dan kunnen ze zich nog over kleine afstanden verplaatsen met behulp van hun voet. Verder beschikken ze over byssusdraden (zoiets als het spinrag van een spin). Dit zijn draden van een eiwitachtige substantie en daarmee kunnen ze zich vast hechten aan harde oppervlakken of andere mosselen. Als de condities niet goed zijn dan kunnen ze deze draden weer loslaten. Verder werpt de mossel deze draden, volgens mij, ook uit in zijn omgeving, als een soort ankertje, om substraat te zoeken en als ie dan iets hards tegen komt dan beweegt hij daar naar toe. Hoe ouder mosselen worden hoe minder mobiel ze trouwens zijn. Ze verliezen dus de mogelijkheid om te bewegen. De proeven zijn daarom ook gedaan met jonge mosselen, van ongeveer een jaar oud.

        Reacties zijn uitgeschakeld.