Keukengerei om snel èn gezond te koken!

keukengerei snel en gezond koken - keukengerei

Keukengerei om snel èn gezond te koken!

Snel, gezond én lekker koken, dat wil toch iedereen? ’s Avonds met het hele gezin genieten van een heerlijke maaltijd zonder dat je er uren hebt voor moeten zwoegen in de keuken? Een goede voorbereiding is het halve werk. Haal deze vier items in huis om jou het leven een stuk makkelijker te maken en geniet elke avond van een vlotte en weldadige maaltijd!

1. Airfryer

Weg met het frituur, de airfryer heeft sinds enkele jaren zijn plaats veroverd in onze keukens, en helemaal terecht. Het principe van een airfryer is simpel en briljant. Op korte termijn stuurt het toestel hete lucht door de mand met lekkers. Vocht wordt afgevoerd en met behulp van een grill krijgt je eten een knapperige toets. Zo kan je frietjes, kroketten, of diepvriessnacks klaarmaken zonder de friteuse.

Dat is echter niet alles. Een airfryer kan veel tijd helpen te besparen in de keuken. Je kunt hem namelijk ook inzetten om je vlees te garen zonder veel vet of groentjes te grillen. Mix bijvoorbeeld in ruwe stukken gesneden wortelgroente zoals winterpeen en pastinaak met spruitjes en stukken ui en laat deze bakken in de airfryer. Ondertussen heb jij je handen vrij om aardappeltjes klaar te maken en vlees, vis of vegetarisch alternatief te bereiden.

2. Keramische koekenpan

Onmisbaar in de snelle en gezonde keuken is een goede koekenpan van keramiek. De uitvoering van deze pan laat toe om met geen of weinig olie of boter te bakken. Een goede koekenpan van keramiek zorgt ervoor dat je eten niet zal aanbranden, zelfs al gebruik je amper vetstoffen. Je stukje vlees dat van nature vetten bevat biedt voldoende middelen om te bakken. Vetten zijn uiteraard nodig in een gebalanceerd voedingspatroon, maar overdaad kan vermeden worden dankzij het gebruik van een keramische koekenpan.

Dit type pan is ook ontzettend eenvoudig om te onderhouden. Ze mogen niet in de afwasmachine, maar met een licht sopje veeg je ze zo schoon en kan ze meteen in de kast.

Maak je zondagse pannenkoeken met volkorenbloem en gebruik wat amandelmeel om natuurlijke vetten toe te voegen. Je bakt ze in een handomdraai met een koekenpan van keramiek! Voor een gezonde cheat day!

3. Blender

Een blender kan je het leven zoveel makkelijker maken. Voor het ontbijt gebruik je de blender voor het maken van gezonde smoothies. Kies niet enkel voor fruit om het suikergehalte van je ontbijt niet te hoog te laten worden. Selecteer echter een mix van fruit, groente, notenmelk, pindakaas en havermout zodat je alle nodige vetten, koolhydraten en eiwitten al bij de start van de dag kan nuttigen.

Maak tijdens de lunch een heerlijk dip van groenten. Combineer hiervoor kikkererwten of andere peulvruchten (uit blik of zelf gekookt) met groentjes zoals rode biet, gekookte wortel, gekookte erwtjes, of gegrilde pompoen uit de airfryer. Perfect in combinatie met alfalfa scheuten op een volkoren boterham! Kies een blender die in de afwasmachine mag of die snel kan gespoeld worden zodat je afwaswerk tot het minimum reduceert.

4. Snelkookpan

Een snelkookpan is een perfecte aankoop voor wie houdt van food prepping! Dankzij de hoge druk die ontstaat in de pan koken en stomen je gerechten veel sneller. Gebruik je snelkookpan om grote hoeveelheden rijst, bonen of linzen te garen die je de volgende dagen in allerhande gerechten kan verwerken. Of maak volledige stoofpotjes zoals chili con carne, Indische curry of waterzooi met veel groente in de snelkookpan. Met behulp van het netje en een bodempje water kan je grote hoeveelheden groente stomen. Voor wie houdt van geautomatiseerde keukentoestellen, is de elektrische slow cooker een perfect alternatief voor de snelookpan.

Meer onmisbare keukenapparatuur

[infonu keyword=”keukengereedschap” output=3]