Zelf je led-dimmers aansluiten

zelf je led dimmers aansluiten - zelf je led-dimmers aansluiten

Zelf je led-dimmers aansluiten

Lees deze informatie voor je led-dimmers koopt en gaat aansluiten. Wanneer je goed voorbereid aan de installatie begint, voorkom je schade en kun je binnen no-time profiteren van je led-verlichting.

Led-dimmers zijn al jaren populair. Je kunt de verlichting in je huis gemakkelijk dimmen om de sfeer gezellig te maken, of de dimmer juist feller zetten als je meer licht nodig hebt. Om gebruik te maken van dimmers hoef je geen elektricien in te schakelen. Als jij een beetje handig bent, of je hebt iemand in de omgeving die met een schroevendraaier overweg kan, dan kun je zelf je led-dimmers aansluiten. Dit artikel geeft je een idee van de stappen die je moet volgen. Over het algemeen zit er altijd een handleiding bij de led-dimmers die je koopt. Als je deze stappen volgt, dan zou een led-dimmer aansluiten zo gepiept moeten zijn.

Must-know voor je een led-dimmer koopt

Stel je wilt voor jouw hanglampen of plafonnières led-dimmers aansluiten. Dan moet je allereerst checken of jouw led-lampen wel dimbaar zijn, niet alle lampen zijn namelijk dimbaar. Vervolgens moet je weten welke dimmer je moet kopen. Je koopt voor led-verlichting altijd een moderne led-dimmer. Een oude dimmer voor gloeilampen kun je niet op led-verlichting aansluiten en ook niet iedere dimmer die je koopt, is hetzelfde. Je hebt de keuze uit een fase aansnijding of fase afsnijding dimmer. Je kunt op jouw led-verlichting terug vinden welke je nodig hebt. De fase afsnijding dimmer wordt het meest gebruikt; in meer dan 80% van de gevallen heb je deze nodig. Kies vervolgens een dimmer voor jouw type verlichting. Er zijn vloerdimmers voor vloerlampen, muurdimmers voor hanglampen en plafonnières en snoerdimmers voor tafellampen.

TIP: Controleer altijd of de led-lamp dimbaar is en gebruik een moderne dimmer. Dimmers bedoeld voor alleen gloeilampen werken niet bij (dimbare) led-lampen
dimmer aansluiten

Benodigde kennis voor het aansluiten van de dimmer

Je hebt gecheckt of jouw lampen dimbaar zijn en je hebt de juiste dimmer gekocht. Je zit nu met de dimmer en handleiding klaar, maar welke stappen moet je volgen? Allereerst schakel je de stroom in de meterkast uit. Je moet zeker weten dat er geen stroom meer op de lamp staat. Alleen de schakelaar van de lamp omzetten is niet voldoende. Dan kan de installatie beginnen. Voor zowel de vloer-, wand-, als muurdimmer is de aansluiting ongeveer hetzelfde. Het enige verschil is dat je bij een muurdimmer de schakelaar vervangt in plaats van de dimmer aan de draad van de lamp te bevestigen. 

Draden bevestigen

Volg altijd de handleiding van de dimmer. Hierin staat per dimmer hoe het aansluitschema eruit ziet. Om je hulp te bieden, de symbolen betekenen het volgende: een rondje met een kruis erdoor is de lamp. De letter “L” betekent de dimmerdraad, de golf met pijl erdoor is de fase draad, de “N” staat voor nuldraad en het verticale streepje met de strepen eronder is de aardedraad. Voor de bedrading geldt dat blauw de nuldraad is, bruin de fase draad, zwart de schakeldraad en geel-groen de aardedraad. Volg altijd het schema in de handleiding en raadpleeg een expert wanneer je twijfelt. Een verkeerde aansluiting kan de lamp, dimmer of zelfs meer kapot maken, dus wees voorzichtig.

schema dimmer - zelf je led-dimmers aansluiten
lamp of toestel - zelf je led-dimmers aansluiten
Lamp
N nul - zelf je led-dimmers aansluiten
N / Nul
L fase - zelf je led-dimmers aansluiten
Dimmer-draad
sinus pijl - zelf je led-dimmers aansluiten
L / Fase