Een slowjuicer: hoe werkt het en hoe haal je het maximale eruit?

slowjuicer sapjes gezond - slowjuicer

Een slowjuicer: hoe werkt het en hoe haal je het maximale eruit?

De dag beginnen met een vers sapje is natuurlijk geen slecht idee: zo krijg je in één keer de aanbevolen voedingsmiddelen binnen. Neem bijvoorbeeld een wortelsap: hier heb je wel 2 -3 wortels voor nodig die je nooit in één keer zou opeten. Maar hoe werkt een slowjuicer nu precies en waarom zou je er één willen kopen?

In dit artikel leren we jou hoe je een slowjuicer gebruikt en geven we een aantal recepten cadeau die je thuis eens kunt proberen. Voor een uitgebreide uitleg raden we je aan een bezoek te brengen aan: hoe werkt een slowjuicer?

Juicer: een sapcentrifuge of een slowjuicer?

Het verschil tussen een sapcentrifuge of een slowjuicer zit hem vooral in de techniek, maar ook zeker in het resultaat. Als we de fabrikanten van slowjuicers moeten geloven is een sapje uit een slowjuicer een stuk gezonder dan uit een sapcentrifuge, maar dit is nooit wetenschappelijk onderbouwd. Bij een slowjuicer wordt het sap onttrokken door een grote kegel langzaam rond te laten draaien. De ingrediënten worden dan met minder geweld kapot gemaakt dan bij een sapcentrifuge waarbij kleine mesjes op hoge snelheden ronddraaien. 

Een voordeel van een slowjuicer is dat het een stuk minder lawaai maakt. Wel moet je langer op je sapje wachten in vergelijking met een sapcentrifuge. Omdat een slowjuicer een nieuwe techniek is zijn ze iets duurder dan sapcentrifuges. 

- slowjuicer
Claims van een slowjuicer fabrikant

Wat is beter?

Als je alle marketing praatjes moet geloven is een slowjuicer beter, maar wij denken dat het verschil wel meevalt. Bij een sapcentrifuge krijg je wel een minder helder sapje: er zitten meer vezels in wat in principe gezonder zou moeten zijn. De vezels zorgen ervoor dat de suikers in het sapje langzaam afgebroken worden. Het gezondst is om een smoothie te drinken, aangezien hier alle vezels nog inzitten met een natuurlijke balans tussen vezels en suikers.

Een slowjuicer gebruiken: is het handig?

Ja en nee: een sapje heb je zo gemaakt. Maar na afloop moet je wel het hele apparaat uit elkaar halen en alle onderdelen goed schoonmaken. Het verschil per juicer of je de onderdelen in de vaatwasser kunt plaatsen, maar er zijn zoveel onderdelen dat je de vaatwasmachine ook zo vol hebt liggen. In principe zijn de onderdelen wel makkelijk schoon te maken door ze simpelweg onder de kraan af te spoelen.

In de praktijk is een slowjuicer de moeite waard wanneer je voor meerdere personen een sapje maakt of in één keer grote hoeveelheden sap wilt klaarmaken. Het schoonmaken van het apparaat is wel iets om over na te denken en is lang niet altijd even praktisch wanneer je haast hebt.

Wel veel gezondheidsvoordelen

Een slowjuicer biedt veel gezondheidsvoordelen: een sapje met fruit, groenten en bladgroenten is heel voedzaam en het is lastig om zoveel groenten en fruit op een dag te eten. Een sapje is dus een concentraat vol met voedingsstoffen. Wel is het een goed idee om een balans te vinden tussen groenten en fruit: een sapje met alleen fruit is lang niet altijd gezond omdat dit pure suikers zijn: zeker wanneer je voor tropisch fruit kiest. 

Recepten inspiratie

Op het internet is voldoende inspiratie te vinden voor recepten. Maar eigenlijk kun je er van alles ingooien. Eén van onze favoriete sapjes is een mengeling van ananas, watermeloen en citroensap. Citrus in combinatie met zoetigheid doet wonderen. Voor een gezonder sapje zou je deze eens kunnen proberen:

  • Spinazie 200 gram
  • Ananas 100 gram
  • Selderij (de steel en bladeren) 50 gram
  • Sinaasappel: 1 stuk

Mocht je je sapje op een later moment drinken dan raden we aan deze op te bergen in een luchtdichte fles die je dan in de koelkast kunt opbergen. Een sapje blijft 1 – 2 dagen goed.

Tot slot: wel of geen slowjuicer in huis halen?

Een slowjuicer is absoluut een aanwinst voor je gezondheid, maar houd wel in je achterhoofd dat het allemaal best wat werk is om zo’n ding schoon te maken. Heb je moeite om voldoende fruit en groenten te eten? Dan is een slowjuicer, maar ook een sapcentrifuge zeker de moeite waard om te overwegen.