LED panelen als vervanging van TL lichtbakken

led panelen - led panelen

LED panelen als vervanging van TL lichtbakken

De klassieke TL lichtbakken kent iedereen wel. In menig kantoor, overheidsinstelling of zorginstelling hangen ze nog in een systeemplafond. Maar net zoals de gloeilamp en inmiddels ook de halogeenlamp langzaamaan zijn vervangen door LED verlichting, is ook hetzelfde lot beschoren voor de TL buis. Sterker nog, volgens de richtlijnen van de Europese Unie, geldt er per 1 september 2023 definitief een verbod op de productie van TL verlichting. Winkels zullen oude voorraden wel mogen verkopen, dus de TL buizen zijn nog wel even verkrijgbaar. Toch doe je er goed aan om de aanschaf van LED panelen te overwegen, ter vervanging van de oude TL lichtbakken. Je profiteert dan immers al van veel voordelen.

De voordelen van LED verlichting

Zoals je misschien al ervaren hebt bij het vervangen van je gloeilampen halogeenlampen, LED verlichting biedt erg veel voordelen. Het gaat vooral om het stroomverbruik en de levensduur van LED verlichting.

Je herinnert je vast nog wel dat de gloeilamp letterlijk gloeiend heet kon worden. Dit kwam omdat wel 90% van de stroom in warmte werd omgezet en de overige 10% in licht. Bij LED verlichting is het juist andersom. De verbruikte energie wordt direct goed besteed aan licht en niet aan warmte. LED lampen zijn in dit opzicht dan ook vele malen energiezuiniger.

Tevens hoef je een LED lamp nauwelijks meer te vervangen. LED verlichting gaat tot wel 30 maal zo lang mee als conventionele verliching. Met LED verlichting ter vervanging van je oude TL buizen, maak je een ecologisch verantwoorde keuze en tevens is het goed voor je portemonnee.

Zijn LED panelen beter dan TL buizen?

De vraag is kort te beantwoorden met ja. LED panelen zijn vele malen beter dan TL buizen. Een korte opsomming waarom een LED paneel zoveel beter zijn:

  • Simpele installatie in een systeemplafond.
  • Een systeemplafond is niet altijd nodig, er zijn ook panelen voor aan de wand.
  • Veel lager verbruik.
  • Langere levensduur.
  • Beter bestand tegen externe invloeden.
  • Geen knipperlicht meer.
  • Breed spectrum van kleurtemperaturen, waardoor ook warm licht mogelijk is.
  • Stofvrij en spatwaterdicht.

Hoeveel bespaar je met een LED paneel t.o.v. TL lichtbak?

In kantoren en andere professionele ruimtes waar TL lichtbakken veel gebruikt worden, staat de verlichting minimaal 8 uur aan. Dit houdt in, dat je met panelen een aanzienlijke besparing kunt bereiken. Afhankelijk van de lengte en de hoeveelheid TL buizen in de lichtbak, verbruikt een TL lichtbak gemiddeld tussen de 110 en 150 Watt. Een gemiddeld LED paneel verbruikt niet meer dan 35 Watt. Het is dan niet moeilijk meer voor te stellen, dat de besparing enorm is. Bovendien is het aanblik van LED panelen veel mooier en strakker én je geniet met minder Watt van een veel hoger lichtopbrengst.

Hoe zit het met de lichtkleur van een LED paneel?

Het licht van een TL lichtbak blinkt niet uit in gezelligheid. Het is erg fel en koel licht en dat is ook de reden dat ze vooral in bepaalde werkomstandigheden gebruikt worden. In deze omgevingen is goed licht vereist. Weet je niet goed hoe de lichtkleur zal zijn als je de TL lichtbakken vervangt voor LED panelen? Je hoeft je hier weinig zorgen over te maken, je hebt zelfs meer keuze in lichtkleuren.

De lichtkleur van een LED lamp wordt in Lumen weergegeven. Het aantal Lumen kun je ongeveer vergelijken met een bepaalde wattage. Een LED paneel is verkrijgbaar vanaf 3000 tot 6500 Lumen. Hoe meer lumen, hoe koeler het licht. Kies je voor panelen met 6000 tot 6500 lumen? Dan komt dit goed overeen met de lichtopbrengst van TL lichtbakken.

Waar moet je verder nog op letten bij de aanschaf van LED panelen?

Waar je bij aanschaf van een LED paneel nog rekening mee moet houden, is de lengte en breedte van het paneel. DE panelen zijn doorgaans in standaard afmetingen verkrijgbaar en prima in een systeemplafond in te bouwen. Daarnaast is het ook mogelijk om een dimmer aan de panelen te koppelen, waardoor zelfs sfeerlicht mogelijk is. Verder zijn LED panelen zeker duurder dan TL lichtbaken. Maar zet je hier tegenover de voordelen, zoals een veel langere levensduur en zuiniger energieverbruik, dan heb je het prijsverschil snel terugverdiend.